Μικρόβια και παιδιά: 5 λόγοι για τους οποίους είναι ευεργετικά για την υγεία τους

1. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Exposing a toddler to germs strengthens their immune system
via Unsplash/Ben White

Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατάει μακριά από το σώμα μας επιβλαβείς εισβολείς όπως τα βακτήρια και οι ιοί. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι φτιαγμένο από διαφορετικά όργανα και κύτταρα και συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να το πετύχουν. Ωστόσο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκτίθεται στα μικρόβια κάθε είδους δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να εκτελέσει την λειτουργία για την οποία είναι προκαθορισμένο.
Όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μικρόβια τόσο δυνατότερο γίνεται.

2. Εκδηλώνουν λιγότερες αλλεργίες

μικρόβια και παιδιά
via Pexels/Andrea Piacquadio

Εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης των αντιβακτηριακών σαπουνιών ο ρυθμός των αλλεργιών στα μικρά παιδιά συνεχίζει να αυξάνεται. Η συχνή χρήση αυτών των σαπουνιών οδηγεί στην έκθεση σε ένα συστατικό που ονομάζεται τρικλοζάνη. Η τρικλοζάνη απορροφάται εύκολα από το δέρμα και μπορούμε να την εντοπίσουμε ακόμη και στο μητρικό γάλα.
Επιπλέον , έχει διαπιστωθεί ότι η τρικλοζάνη έχει επιβλαβείς συνέπειες για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Επομένως αν και παραμένει σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αντιμικροβιακά σαπούνια με άλλα πιο “απαλά” για τα μικρά μας.

3. Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος

μικρόβια και παιδιά
via Informative Health-Tech

Οι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του σώματός μας σχετίζονται άμεσα με την τάση του παιδιού να αναπτύξει άσθμα. Όσα παιδιά έχουν περισσότερους μικροοργανισμούς, εξαιτίας της έκθεσής τους στα βακτήρια από τη στιγμή της γέννησής τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άσθμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεγαλύτερη έκθεση σε μικρόβια βοηθάει το σώμα μας να αναγνωρίσει ποια είναι τα καλά βακτήρια γι’ αυτό και ποια όχι.

4. Περιορίζονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα

Toddler exposed to germs less likely to develop eczema
via Flickr/Felicia Garrett

Ένα νήπιο είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει έκζεμα όταν εκτίθεται σε μικρόβια. Αυτό συμβαίνει διότι η παρουσία εκζέματος σχετίζεται άμεσα με το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όσοι έχουν διαγνωστεί με αλλεργική ρινίτιδα και επαναλαμβανόμενα εκτίθενται σε αντιβακτηριακά σαπούνια έχουν μεγαλύτερη τάση να διαγνωστούν με αυτή τη χρόνια ασθένεια του δέρματος.

5. Η μηδενική έκθεση στα μικρόβια οδηγεί σε ένα υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα

Not exposing toddlers to germs can make the immune system hyper-sensitive
via Pexels/Tatiana Syrikova

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκτίθεται σε εισβολείς όπως τα βακτήρια και τα μικρόβια δεν εκπαιδεύεται για να αντιδράσει. Έτσι όταν κάτι ξένο εισβάλλει στο σώμα, το ανοσοποιητικό αντιδρά υπερβολικά, προκαλώντας φλεγμονές. Αυτό ακόμη και όταν το σώμα εκτεθεί σε ισταμίνες, γύρη, τρίχωμα και άλλα.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό το παιδί να εκτεθεί σε περιβάλλοντα πλούσια σε μικρόβια ώστε να “χτίσει” ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ικανό να αντιμετωπίσει κάθε μάχη και εισβολή.

Δείτε ακόμα:

10 κανόνες υγιεινής για παιδιά