Μικρόβια και παιδιά: Φίλοι ή εχθροί;
Share
Οι γονείς θέλουν να προστατεύουν τα παιδιά τους με κάθε τρόπο ώστε να μην αρρωστήσουν. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να το πετύχουν είναι η καθαριότητα και η αποστείρωση όλων των επιφανειών. Ο λόγος; Η σχέση ανάμεσα στα μικρόβια και το παιδί.
Η χρήση αντισηπτικού και αντιβακτηριακών σαπουνιών είναι καθημερινή. Ωστόσο αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η έκθεση των μικρών στα μικρόβια είναι καλή για τα μικρά παιδιά και η προστασία τους από αυτά μπορεί να αποβεί καταστροφική. Αποτέλεσμα της υπερβολικής απολύμανσης και των αντισηπτικών είναι αυτό που ουσιαστικά προσπαθούμε να αποφύγουμε δηλαδή να αρρωσταίνουν πιο συχνά τα παιδιά σε σχέση με τους ανθρώπους μερικές δεκαετίες πριν. Απομακρύνοντας τα μικρά παιδιά από το παιχνίδι στη βρωμιά, την άμμο και το πεσμένο στο πάτωμα φαγητό κινδυνεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να αποδυναμωθεί. Άλλα αποτελέσματα είναι η μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργιών, ακόμη και η αύξηση του ρυθμού των αυτοάνοσων νοσημάτων στα παιδιά.
Όταν αφήνουμε τα παιδιά να ανακαλύπτουν τον κόσμο και να εξερευνούν εκτίθενται σε περισσότερα βακτήρια και μικρόβια αλλά αυτό μπορεί να είναι πιο ευεργετικό για την υγεία τους εν αντιθέσει με αυτό που νομίζουν οι γονείς.
Μικρόβια και παιδιά: 5 λόγοι για τους οποίους είναι ευεργετικά για την υγεία τους
1. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατάει μακριά από το σώμα μας επιβλαβείς εισβολείς όπως τα βακτήρια και οι ιοί. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι φτιαγμένο από διαφορετικά όργανα και κύτταρα και συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να το πετύχουν. Ωστόσο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκτίθεται στα μικρόβια κάθε είδους δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να εκτελέσει την λειτουργία για την οποία είναι προκαθορισμένο.
Όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μικρόβια τόσο δυνατότερο γίνεται.
2. Εκδηλώνουν λιγότερες αλλεργίες
Εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης των αντιβακτηριακών σαπουνιών ο ρυθμός των αλλεργιών στα μικρά παιδιά συνεχίζει να αυξάνεται. Η συχνή χρήση αυτών των σαπουνιών οδηγεί στην έκθεση σε ένα συστατικό που ονομάζεται τρικλοζάνη. Η τρικλοζάνη απορροφάται εύκολα από το δέρμα και μπορούμε να την εντοπίσουμε ακόμη και στο μητρικό γάλα.
Επιπλέον , έχει διαπιστωθεί ότι η τρικλοζάνη έχει επιβλαβείς συνέπειες για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Επομένως αν και παραμένει σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αντιμικροβιακά σαπούνια με άλλα πιο “απαλά” για τα μικρά μας.
3. Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος
Οι μικροοργανισμοί στο εσωτερικό του σώματός μας σχετίζονται άμεσα με την τάση του παιδιού να αναπτύξει άσθμα. Όσα παιδιά έχουν περισσότερους μικροοργανισμούς, εξαιτίας της έκθεσής τους στα βακτήρια από τη στιγμή της γέννησής τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από άσθμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεγαλύτερη έκθεση σε μικρόβια βοηθάει το σώμα μας να αναγνωρίσει ποια είναι τα καλά βακτήρια γι’ αυτό και ποια όχι.
4. Περιορίζονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν έκζεμα
Ένα νήπιο είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει έκζεμα όταν εκτίθεται σε μικρόβια. Αυτό συμβαίνει διότι η παρουσία εκζέματος σχετίζεται άμεσα με το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Όσοι έχουν διαγνωστεί με αλλεργική ρινίτιδα και επαναλαμβανόμενα εκτίθενται σε αντιβακτηριακά σαπούνια έχουν μεγαλύτερη τάση να διαγνωστούν με αυτή τη χρόνια ασθένεια του δέρματος.
5. Η μηδενική έκθεση στα μικρόβια οδηγεί σε ένα υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν εκτίθεται σε εισβολείς όπως τα βακτήρια και τα μικρόβια δεν εκπαιδεύεται για να αντιδράσει. Έτσι όταν κάτι ξένο εισβάλλει στο σώμα, το ανοσοποιητικό αντιδρά υπερβολικά, προκαλώντας φλεγμονές. Αυτό ακόμη και όταν το σώμα εκτεθεί σε ισταμίνες, γύρη, τρίχωμα και άλλα.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό το παιδί να εκτεθεί σε περιβάλλοντα πλούσια σε μικρόβια ώστε να “χτίσει” ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ικανό να αντιμετωπίσει κάθε μάχη και εισβολή.
Δείτε ακόμα: