Post main image

Ένα ερώτημα το οποίο έχουν εκφράσει κάποια στιγμή όλοι οι γονείς είναι: Πώς να φύγουν οι ψείρες; Κι αυτό που αναζητούν είναι οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης.

Όταν έχεις μικρό παιδί γνωρίζεις πολύ καλά ότι συχνά θα πρέπει να ριχτείς στη μάχη με έναν γνώριμο εχθρό, τις ψείρες. Ας τις γνωρίσουμε, λοιπόν , πρώτα ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σ’ αυτή την μάχη.
Η θηλυκή ψείρα της κεφαλής κάνει αυγά ( ονομάζονται κόνιδες) που είναι μικρότερα από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Το ευχάριστο είναι πως οι ψείρες της κεφαλής ζουν για μικρό χρονικό διάστημα μακριά από το κεφάλι – όχι περισσότερο από 48 ώρες. Οι ψείρες κεφαλής προσβάλλουν συχνότερα τα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών. Τους αρέσει περισσότερο να ζουν στα κεφάλια των νεαρότερων παιδιών φαίνεται μάλιστα πως τα κορίτσια προσβάλλονται περισσότερο από τα αγόρια.

Τρόπος μετάδοσης των ψειρών

 • Οι ψείρες συνήθως μεταδίδονται με την άμεση προσωπική επαφή και την ανταλλαγή ρούχων.
 • Το σχολείο, οι πετσέτες, οι χτένες και οι βούρτσες που μοιραζόμαστε διευκολύνουν τη μετάδοση της ψείρας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ψείρες πρώτα εξαπλώνονται και αργότερα αρχίζουν τα δίνουν τα πρώτα συμπτώματα, που είναι η έντονη φαγούρα.
 •  Επιπλέον, είναι σχεδόν αόρατες, αφού οι ενήλικες έχουν μήκος 3-4 χιλιοστά και αλλάζουν ανάλογα το χρώμα τους.
 • Η παρουσία τους στο τριχωτό της κεφαλής συνοδεύεται από κνησμό, δυσάρεστη μυρωδιά και μικρές, οβάλ λευκές ή γκρι κηλίδες, που κολλάνε στον άξονα της τρίχας.
 • Συνήθως μπορείτε να τις δείτε στο πίσω μέρος της βάσης του λαιμού, τους κροτάφους και γύρω από τα αυτιά.

Πώς να φύγουν οι ψείρες- Τρόποι αντιμετώπισης

Μην φρικάρετε αν το παιδί σας έχει ψείρες (ακόμη και αν η αναφορά στο όνομά τους σας κάνει να νιώθετε φαγούρα στο κεφάλι σας) καθώς δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία του. Πρέπει να τις αντιμετωπίσετε σαν ένα πόλεμο σε πολλά μέτωπα, επομένως πρέπει να χρησιμοποιήσετε και πολλές διαφορετικές τεχνικές για να τις εξοντώσετε. Έχουν άλλωστε συνηθίσει να «κατοικούν» στα μαλλιά και έτσι η εξάλειψή τους γίνεται πιο δύσκολη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προετοιμάσετε τον εαυτό σας καθώς ακόμη και αν τις αντιμετωπίσετε δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες. Αυτό που σίγουρα δεν βοηθάει είναι ο πανικός.
φυσικοί τρόποι ψείρες

 • Ξεψείρισμα και ξεψάχνισμα

Χτενίστε τα μαλλιά του παιδιού με την ειδική χτένα, αφού τα έχετε χωρίσει σε περιοχές, για να απομακρύνετε τις ψείρες και τις κόνιδες. Μπορείτε να βρείτε στην αγορά ειδικά μεταλλικά χτενάκια από 3€ – 30€. Η αναζήτηση δεν θα σας πάρει περισσότερο από μερικά λεπτά.

 • Ελαιόλαδο

Αυτό το τόσο βασικό συστατικό της κουζίνας θεωρείται ένα εξαιρετικός βοηθός στην απομάκρυνση των ψειρών. Οι ψείρες υποφέρουν και πεθαίνουν εν τέλει όταν το υγρό πλημμυρίζει το κεφάλι και αποφράσσει τους αναπνευστικούς τους πόρους. Χρειάζεται όμως να το εφαρμόσετε και να το αφήσετε όλο το βράδυ καθώς οι ψείρες μπορούν να επιβιώσουν χωρίς να αναπνέουν για ώρες. Τέλος, το πρωί θα πρέπει για ακόμη μια φορά να χτενίσετε τα μαλλιά ώστε να απομακρύνετε τις κόνιδες.
πώς να φύγουν οι ψείρες

 • Σεσουάρ

Σύμφωνα με έρευνα, οι μέθοδοι με τη χρήση θερμού αέρα αποδείχτηκαν ιδιαιτέρως αποτελεσματικές στην εξόντωση των κονίδων αλλά  λιγότερο αποτελεσματικές στην εξάλειψη των ζωντανών ψειρών. Η χρήση σεσουάρ, χρησιμοποιώντας απευθείας θερμό αέρα, εξολόθρευσε σχεδόν 98% των κονίδων και 55% των ψειρών. Επομένως χρησιμοποιήστε σεσουάρ σε φρεσκολουσμένα μαλλιά ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να εξοντώσετε αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Ποτέ όμως μην χρησιμοποιείτε θερμό αέρα αν προηγουμένως έχετε εφαρμόσει κάποια θεραπεία με τη χρήση χημικού προϊόντος καθώς μερικές ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτα συστατικά.

 • Μαγιονέζα

Είναι ένα υπέροχο συστατικό σαν σως για τη μακαρονοσαλάτα σας, αλλά θα μπορούσε η μαγιονέζα να απομακρύνει τις ψείρες; Οι ψείρες μπορούν να ανοιγοκλείνουν τους αναπνευστικούς πόρους ώστε να αποφύγουν την ασφυξία, επομένως δεν εγγυάται κανείς ότι αυτή η μέθοδος θα δουλέψει. Υπάρχουν, λοιπόν, αντικρουόμενες απόψεις. Όσοι δοκίμασαν αυτή την μέθοδο συστήνουν να αφήσετε τη  μαγιονέζα όλο το βράδυ και το πρωί να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν και χτένα για τις κόνιδες. Επαναλάβετε μία εβδομάδα αργότερα ώστε να σκοτώσετε κάθε ψείρα που εκκολάφτηκε από τις κόνιδες που γλίτωσαν από την θεραπεία.

 • Ξύδι

Μερικοί πιστεύουν ότι το ξύδι θα διαλύσει την «κόλλα» που η θηλυκή ψείρα χρησιμοποιεί για να προσκολλά τα αυγά της ανάμεσα στις τρίχες. Το οξικό οξύ στο ξύδι θεωρείται βοηθητικό στην προετοιμασία του μαλλιού, πριν το χτένισμα για την απομάκρυνση των κονίδων, και  αφού έχετε χρησιμοποιήσει μια θεραπεία εξόντωσης των ψειρών. Συχνά το λευκό ξύδι συστήνεται είτε απευθείας είτε αραιωμένο σε νερό.

 • Απόσταγμα λεβάντας

Αυτό που χρειάζεστε είναι λίγες μόνο σταγόνες και θα βοηθήσει πολύ. Χρειάζεται να είναι καθαρό απόσταγμα λεβάντας. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με υγιεινά προϊόντα. Απλώστε το στις ρίζες και κάντε μασάζ στο κεφάλι. Μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια.
Προσοχή: Επειδή μερικά παιδιά είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, δοκιμάστε πρώτα το μείγμα πίσω από το αυτί, βάζοντας μία σταγόνα για 12 ώρες. Εάν δεν κοκκινίσει ή δεν προκαλέσει φαγούρα ή γενικά ερεθισμό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα.
πώς να φύγουν οι ψείρες

 • Πρόληψη

Οι ψείρες χαίρονται να εισβάλλουν τόσο σε ένα πεντακάθαρο κεφάλι όσο και σε ένα βρώμικο, επομένως το συχνό λούσιμο δεν αποτελεί εγγύηση αποφυγής μιας εισβολής.
Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφευχθεί η επαφή κεφάλι με κεφάλι. Μην το κάνετε εύκολο γι’ αυτές να μεταβούν απ’ το ένα κεφάλι στο άλλο . Κρατήστε τα μακριά μαλλιά του παιδιού σας πιασμένα σε αλογοουρά ή πλεξούδα. Γενικά αποφεύγετε να μοιράζεστε χτένες, βούρτσες, λαστιχάκια, τσιμπιδάκια, καπέλα ή μαξιλάρια.

Δείτε επίσης:

Το παιδί μου τραυλίζει. Πότε να αναζητήσω βοήθεια;