Post main image

Σε όλους τους γονείς αρέσει να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυτό ισχύει! Οι γονείς δεν γνωρίζουν πάντα ποια σημάδια μπορεί να δείχνουν ότι τα παιδιά τους έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυίας. Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά σημάδια τα οποία παρουσιάζονται νωρίς στη ζωή των παιδιών και μπορούμε να πούμε ότι καταδεικνύουν την υψηλή τους ευφυία. Ίσως να μας εκπλήσσει αλλά υπάρχουν δείκτες ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού οι οποίοι σας δείχνουν ότι έχετε ένα μικρό σαΐνι στην αγκαλιά σας. Γνωρίζοντας κάτι τέτοιο θα μπορέσετε με τα σωστά εργαλεία και καθοδήγηση να οξύνετε τις ικανότητές τους πριν ακόμη αρχίσουν το σχολείο.

Είναι το παιδί μου χαρισματικό; Υψηλός δείκτης νοημοσύνης στα παιδιά

1. Υπερβολική εγρήγορση

alert babies might be more intelligent
via Pexels

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη το πόσο ενεργοποιημένο μπορεί να είναι το νεογέννητό σας, ιδιαιτέρως όταν είναι μόνο κάποιων ημερών. Ενώ όλα τα νεογέννητα θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν και να καταλάβουν τι τα περιβάλλει μερικά δείχνουν ακόμη πιο κινητοποιημένα. Αυτά τα μωρά είναι που ίσως έχουν πιο υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Μελέτες δείχνουν ότι ένα μωρό το οποίο έχει οπτική επαφή και φαίνεται πάντα να ακούει και να παρατηρεί είναι ευφυέστατο.

2. Κοιτάζει τους γονείς του κατευθείαν

Baby that looks right at mom and dad might be more intelligent
via Pexels

Όταν ένα μωρό ανταποκρίνεται άμεσα κοιτώντας τους γονείς του είναι ένα σημάδι πρόωρης ανάπτυξης. Τα μωρά έρχονται σε έναν κόσμο τον οποίο θα προσπαθήσουν αμέσως να κατανοήσουν ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστούν περισσότερη καθοδήγηση. Εάν επομένως το μωρό μπορεί και κοιτάζει ευθέως τους γονείς του είναι αξιοθαύμαστο.

3. Αναγνωρίζει πρόσωπα

babies who recognize faces early on might be more intelligent
via Pexels

Το μωρό γεννιέται χωρίς να γνωρίζει πώς μοιάζουν οι γονείς του. Ένα μωρό μπορεί να έχει ακούσει τους γονείς του από την κοιλιά αλλά ποτέ δεν έχει αντικρίσει την εικόνα τους πριν από τη γέννησή του. Ένα σημάδι ότι το μωρό θα έχει υψηλή νοημοσύνη είναι ότι αναγνωρίζει τα πρόσωπα των μελών της οικογένειας: της μαμάς, του μπαμπά, των αδερφιών κ.τ.λ. Μπορεί ακόμη και να αναγνωρίζει την γιαγιά και τον παππού μέσα από φωτογραφίες.

4. Κάνει γρήγορα βήματα προόδου

baby reaching milestones early can be a sign of high IQ
via Pexels

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μωρά κατακτούν συγκεκριμένα βήματα προόδου όπως είναι το μπουσούλημα, το περπάτημα, η ομιλία. Μερικά προχωρούν από το ένα βήμα στο άλλο πολύ γρήγορα ενώ μερικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχετισμός ανάλογα με την ταχύτητα που θα προχωρήσει ένα μωρό στο επόμενο βήμα. Τα μωρά που τα καταφέρνουν πιο γρήγορα συνήθως χαρακτηρίζονται από υψηλότερη νοημοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιέζουμε το μωρό να μπουσουλήσει πριν να είναι έτοιμο.

5. Δεν κοιμάται πολύ

alertness in babies might signify a higher IQ
via Pexels

Μπορεί να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ένα μωρό το οποίο δεν κοιμάται είναι ιδιαιτέρως έξυπνο, αλλά φαίνεται να υπάρχει συσχετισμός. Τα μωρά τα οποία είναι ικανά να λειτουργήσουν με λιγότερο ύπνο είναι πιθανόν χαρισματικά. Το να κοιμάσαι λιγότερο και να νιώθεις κουρασμένος και ευέξαπτος δεν είναι το ιδανικό αλλά ίσως το μωρό σας είναι πολύ έξυπνο. Μερικά μωρά κοιμούνται λιγότερο από αυτό που συνιστάται αλλά καταφέρνουν να πετύχουν πολύ γρήγορα τα βήματα προόδου.

6. Το μωρό προσπαθεί να μιλήσει

δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά
via Pexels

Εάν το μωρό σας δείχνει σημάδια ότι θέλει να μιλήσει νωρίτερα απ’ ότι προσδοκάτε ίσως δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο. Εάν νομίζετε ότι το μικρό σας προσπαθεί να μιλήσει μάλλον όντως προσπαθεί. Αυτή η επιθυμία να επικοινωνήσει και η ικανότητα να ξεκινήσει να σχηματίζει λέξεις πριν από τον μέσο όρο της ηλικίας των παιδιών που μιλούν σχετίζεται άμεσα με τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Μιλήστε στο μωρό σας και διαβάστε του όσο περισσότερο αλληλεπιδράτε με λέξεις το πιο πιθανό είναι το μωρό σας να ξεκινήσει να κατανοεί τη γλώσσα και να ξεκινήσει να σχηματίζει λέξεις.

7. Έξυπνοι γονείς

smart parents might mean that your child will have a high IQ
via Pexels

Η εξυπνάδα μπορεί να είναι κληρονομική έτσι εάν ένας γονέας έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης το μωρό ίσως κληρονομήσει το υψηλό IQ. Εάν και οι δύο γονείς έχουν υψηλό IQ το μωρό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει επίσης υψηλό IQ. Η ανάπτυξη την εξυπνάδας είναι μέρος της φύσης. Οι έξυπνοι γονείς είναι σαν να περνούν τα έξυπνα γονίδιά τους αλλά παράλληλα να εστιάζουν παρέχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση ακόμη και στο σπίτι από μικρή ηλικία. Ενισχύοντας τις γνωστικές δεξιότητες του παιδιού μπορούν να βοηθήσουν οξύνοντας την εκ φύσεως εξυπνάδα.

8. Χαρούμενο όταν παίζει μόνο

children who are happy to play alone might have higher IQs
via Pexels

Τα άτομα με υψηλό IQ έχουν την τάση να παίζουν και να δουλεύουν μόνα. Εάν το παιδί σας φαίνεται να περνάει όμορφα παίζοντας μόνο του μην το βλέπετε αυτό σαν πρόβλημα. Αντίθετα θα μπορούσε να αποτελεί δείκτη υψηλής νοημοσύνης. Τα μωρά αυτά είναι χαρούμενα να παίζουν με τα παιχνίδια τους μόνα τους είτε στην νηπιακή ηλικία είτε αργότερα και συχνά αναζητούν μοναχικές δραστηριότητες οι οποίες τα επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τη λογική και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων (παζλ, τουβλάκια …) Όταν ξεκινούν να κοινωνικοποιούνται ίσως προτιμούν να έχουν ένα ή δύο κοντινούς φίλους και όχι μία ομάδα ίσως μάλιστα να έλκονται από παιδιά που έχουν την ίδια νοοτροπία.

9. Χρειάζεται κίνητρο

a baby that needs additional stimulation might have a higher IQ
via Pexels

Τα μωρά που έχουν υψηλή ευφυία είναι συνήθως αυτά που έχουν και πολλή ενέργεια. Μάθαμε ότι τους αρέσει να εστιάζουν σε πράγματα και μπορεί να γίνουν υπερκινητικά. Αυτά πάνε μαζί. Αυτά τα μωρά χρειάζονται αρκετά κίνητρα ώστε να ενισχυθούν οι πνευματικές τους ικανότητες. Είναι καλό να τους δίνετε πολλά πράγματα τα οποία θα τα βοηθήσουν να απασχολήσουν τον εγκέφαλό τους. Πηγαίνετε για μία βόλτα στη φύση, στην βιβλιοθήκη ή μπορείτε ακόμη να παίξετε στο σπίτι με πολύχρωμα τουβλάκια και παιχνίδια.

10. Κάνει παρέα με μεγαλύτερα ηλικιακά άτομα

baby who enjoys older company might have a higher IQ
via Pexels

Μπορείτε εύκολα να τα ξεχωρίσετε αφού προτιμούν την παρέα μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων και αποφεύγουν τα παιδιά της ηλικίας τους. Θα τα βρείτε να συνομιλούν με μεγαλύτερα ξαδέρφια ή αδέρφια, ενδεχομένως χαρακτηρίζονται και από υψηλή ενσυναίσθηση. Μπορείτε να τα ωθείτε να μιλούν με μεγαλύτερους συγγενείς έτσι ώστε να εκτονώσουν την περιέργειά τους.

11. Είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος

being big at birth might indicate a higher than average IQ
via Pexels

Τι σχέση μπορεί να έχει το μέγεθος με το IQ; Φαίνεται να υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στο μέγεθος του μωρού όταν γεννιέται και το IQ. Είναι πιθανόν να έχει να κάνει με τη διατροφή. Όσο πιο μεγάλο είναι το μωρό κατά τη γέννηση τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά λαμβάνει όσο βρίσκεται στη μήτρα.

12. Αγαπά τη μουσική

babies who love music might have a higher than average IQ
via Pexels

Ξεκινήστε με κλασική μουσική όσο το μωρό σας είναι στην κοιλιά. Τα μωρά που ακούνε μουσική έχουν την τάση να είναι πιο ευφυή. Εκθέστε τα σε διαφορετικά είδη μουσικής και ειδικά στην κλασική μουσική η οποία ενισχύει την εξυπνάδα. Εάν το παιδί μεγαλώνοντας δείχνει λατρεία προς τα μουσικά παιχνίδια ίσως είναι μία ακόμη ένδειξη υψηλού IQ. Η επαφή ενός παιδιού με τα μουσικά όργανα από την παιδική ηλικία έχει σημαντικές επιδράσεις στην ανάπτυξή του.

13. Τρελαίνεται να του διαβάζετε βιβλία

babies who love to be read to might have a higher than average IQ
via Pexels

Τα μωρά που έλκονται από τα βιβλία και διασκεδάζουν όταν σας ακούνε να τα διαβάζετε από νωρίς ίσως είναι πιο έξυπνα από τον μέσο όρο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά καθώς θα σας κοιτάνε μαγεμένα σε κάθε λέξη.

14. Γελάει όλη την ώρα

babies who laugh a lot might have higher than average IQ
via Pexels

Ένα χαρούμενο μωρό είναι ένα υγιές μωρό και σημάδια αυτής της χαράς από νωρίς μπορεί να δείχνουν ένα ιδιαίτερα έξυπνο παιδί. Εάν το παιδί φαίνεται αρκετά ευπροσάρμοστο και χαρούμενο όλη τη μέρα ίσως έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

15. Παρατηρεί τα πάντα τριγύρω

δείκτη νοημοσύνης παιδιά
via Pexels

Εάν το παιδί σας φαίνεται περίεργο σχετικά με τα πάντα και τον καθένα, ίσως αυτό δείχνει ότι είναι πιο έξυπνο από τα υπόλοιπα μωρά της ηλικίας του. Τα μωρά που παρατηρούν ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες είναι αυτά που τελικά έχουν πιο υψηλό IQ. Δώστε στο παιδί την ελευθερία να παρατηρήσει, κάνετε βόλτες και πάρτε το μαζί σας όπου πάτε. Τονώστε το υψηλό του IQ.
Πηγή: babygaga.com

Δείτε ακόμα:

Από ποιον γονιό παίρνουν τα παιδιά το “μυαλό” τους;