Η οδοντοφυΐα είναι ένα μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη των μωρών. Μόλις σκάσει το πρώτο δόντι, είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσει το μωρό να τρώει στερεές τροφές μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη στιγμή τόσο για τους γονείς όσο και τα μωρά η οποία όμως συνοδεύεται από μερικά συμπτώματα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανεπαίσθητα ενώ σε άλλες έντονα. Όλα τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά, ίσως υπάρχουν όμως κάποια τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά.

Ακολουθούν 6 συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται πριν το μωρό βγάλει δόντια

1. Κύστες στο στόμα

Eruption cysts are unique trait of teething
via Wikimedia Commons/Daniel Schwen

Κύστες μπορεί να εμφανιστούν στο στόμα του μωρού προτού να βγάλει δόντια αν και δεν το γνωρίζουν αρκετοί γονείς. Όταν το μωρό ξυπνάει μέσα στη νύχτα και βλέπετε αίμα στο σεντόνι του ή σας χαμογελάει γεμάτο αίματα πλέον θα ξέρετε τι μπορεί να οφείλεται γι’ αυτό το γεγονός.
Οι φουσκάλες/ κύστες είναι ουσιαστικά αιμάτωμα που σχηματίζεται στα ούλα όταν το δόντι είναι ένα βήμα πριν να σκάσει. Είναι ουσιαστικά μία μελανιά διογκωμένη η οποία όπως όλες οι φουσκάλες κάποια στιγμή θα σκάσει. Και όταν αυτό συμβεί, τότε έρχεται η αιμορραγία.

2. Πυρετός

Fever is a unique trait of teething
via Flickr/Nenad Stojkovic

Κι ενώ κάποιοι γιατροί ισχυρίζονται ότι ο πυρετός δεν περιλαμβάνεται στα συμπτώματα της οδοντοφυΐας, μερικά μωρά εκδηλώνουν πυρετό καθώς τα ούλα τους παθαίνουν φλεγμονή όταν είναι έτοιμα να βγάλουν δόντια.
Οι γιατροί συχνά χαρακτηρίζουν απλά ως υψηλή θερμοκρασία για το σώμα αυτό που οι γονείς ονομάζουν πυρετό,
Ωστόσο αν το μωρό έχει περισσότερα συμπτώματα πέρα από τον χαμηλό πυρετό ή αν ο πυρετός αρχίζει και ανεβαίνει τότε θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια ασθένεια στην οποία ενδεχομένως να οφείλεται. Ελέγχετε την θερμοκρασία για να είστε σίγουροι ότι η “έξοδος” των δοντιών είναι ο μόνος υπεύθυνος.

3. Λανθασμένος συναγερμός για μόλυνση των αυτιών

False ear infection is unique sign of teething
via PxFuel

Όταν τα μωρά βγάζουν δόντια, έχουν την τάση να νιώθουν ενόχληση στα αυτιά. Το ίδιο συμβαίνει όμως και όταν υποφέρουν από κάποια μόλυνση στα αυτιά, πολλοί γονείς γι’ αυτό τον λόγο παρερμηνεύουν τον πόνο στα αυτιά και πηγαίνουν τα μωρά στον γιατρό για θεραπεία.
Ένας τρόπος να αναγνωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στις μολύνσεις του αυτιού και στην οδοντοφυΐα είναι να δούμε αν υπάρχουν παράλληλα και άλλα συμπτώματα. Εάν συνοδεύεται από χαμηλό πυρετό τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εάν όμως παράλληλα το μωρό έχει υψηλό πυρετό τότε πρόκειται μάλλον για κάποια μόλυνση του αυτιού.
Επιπλέον εάν ένα μωρό γκρινιάζει τότε θα καταλάβετε τι συμβαίνει μόνο εάν παρατηρήσετε μετά από πόση ώρα αρχίζει να υποχωρεί η γκρίνια. Στις μολύνσεις του αυτιού η γκρίνια δεν υποχωρεί μέχρι το μωρό να ανακουφιστεί με κάποια θεραπεία.

4. Αραιά κόπρανα ή διάρροια

συμπτώματα δόντια
via Flickr/Katie Mollon

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σύμπτωμα το οποίο σχετίζεται με την οδοντοφυΐα αλλά η διάρροια ή τα αραιά κόπρανα μπορεί να αποτελούν συμπτώματα.
Όταν το μωρό βγάλει δόντια έχει υπερβολικά σάλια. Η σιελόρροια καταβρέχει τα ρούχα του μωρού ή τα σάλια που παράγονται καταλήγουν στο στομάχι του μωρού με αποτέλεσμα να το ερεθίσουν και να προκαλέσουν την διάρροια.
Δεν πρέπει όμως να προσπερνάμε το γεγονός ότι η διάρροια μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα και άλλων ασθενειών. Έτσι αν δούμε ότι χειροτερεύει και τα μωρά φαίνονται αφυδατωμένα είναι απαραίτητο να τα δει αμέσως γιατρός.

5. Εξάνθημα στο πρόσωπο

Rash on the face is unique sign of teething
via Flickr/Christina Spicuzza

Εξαιτίας της σιελόρροιας για εκτεταμένη περίοδο, τα σάλια μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού. Έτσι εξανθήματα εμφανίζονται στο πρόσωπο. Το σάλιο φράζει τους πόρους και κάνει το δέρμα ξηρό. Έτσι το αποτέλεσμα είναι και πάλι τα εξανθήματα.

6. Δάγκωμα

συμπτώματα δόντια
via Pexels/Daniel Thomas

Τα μωρά τα οποία συνήθως είναι πολύ ευγενικά και καθόλου επιθετικά, ξαφνικά αρχίζουν να δαγκώνουν. Αυτό μπορεί να κάνει μερικούς γονείς να απορήσουν αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι ένα από τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας.
Όταν μερικά μωρά δαγκώνουν εσάς, τα αδέρφια τους ή ακόμη και πράγματα όπως η κούνια τους, τα παιχνίδια τους και άλλα να ξέρετε ότι είστε ένα βήμα πριν ξεπεταχτεί το πρώτο δόντι στο στόμα του μωρού σας.
Εάν τα μωρά αρχίσουν ξαφνικά να δαγκώνουν πρέπει να ελέγξετε τα ούλα τους για φλεγμονή. Πολύ συχνά ψάχνουν τρόπο να εκτονώσουν τον πόνο τους. Ίσως ένα παιχνίδι ειδικό γι΄ αυτή την περίοδο, ένα παγωμένο ύφασμα ή κάποιο ξύλινο παιχνίδι ιδανικό για τα ούλα θα τα ανακουφίσει κι έτσι θα σταματήσουν το δάγκωμα.
Πηγή: BabyGaga

Δείτε ακόμα:

Είναι φυσιολογικό το νεογέννητο μωρό να έχει δόντια;