Post main image

Όταν φτάνει ο καιρός για τη μετάβαση από κούνια σε κρεβάτι ενδεχομένως να σας πιάνει ανησυχία και τρόμος. H μετάβαση από την κούνια σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι για το παιδί, υπενθυμίζει στους γονείς ότι οι μέρες που το παιδί τους ήταν μωρό έχουν πια περάσει. Αν και αυτό σημαίνει ότι το παιδί αποκτά την ανεξαρτησία του αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να προχωρήσετε σ’ αυτό το βήμα. Η κούνια προσφέρει στο νήπιο ασφάλεια κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι εύκολο να το πετύχει ένα μεγαλύτερο κρεβάτι.

Συμβουλές για μια πιο ομαλή μετάβαση από την κούνια σε κρεβάτι.

1. Μην προχωράτε στην μετάβαση πολύ νωρίς

Do not make the transition from crib to bed too early
via Pexels/MART PRODUCTIONS

Tα παιδιά είναι έτοιμα για την μετάβαση από κούνια σε κρεβάτι περίπου στην ηλικία των 18 μηνών μέχρι και 4 ετών. Η ηλικία της μετάβασης διαφέρει για κάθε παιδί ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο το οποίο είναι σημαντικό για να μην μετακινείται ένα μικρό από την κούνια στο κρεβάτι πριν να είναι έτοιμο.
Υπάρχουν μερικά σημάδια τα οποία οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν. Περιλαμβάνουν το να μπορεί το παιδί να φτάσει τις άκρες της κούνιας με το κεφάλι και τα πόδια του, το να μπορεί να σκαρφαλώσει για να μπει και να βγει από την κούνια αλλά και την εκπαίδευση για τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημαντικό να κάνετε την μετάβαση στο κρεβάτι καθώς είναι πιο ασφαλές για το παιδί.
Εάν δείτε στην πορεία ότι κάνατε λάθος και δεν ήταν η στιγμή γι’ αυτή τη μετάβαση μπορείτε να επιτρέψετε τον ύπνο για λίγο ακόμη στην κούνια. Σε αυτή την περίπτωση το μικρό δεν πρέπει να αισθανθεί άσχημα ή αποτυχημένο επειδή θέλει να μείνει περισσότερο στην κούνια. Μπορείτε πάλι να “συστήσετε” την κούνια και να δοκιμάσετε ξανά στο κοντινό μέλλον τη μετάβαση σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι.

2. Ξεκινήστε με ένα πιο μικρό κρεβάτι

μετάβαση από κούνια σε κρεβάτι
via Unsplash/Sven Brandsma

Όταν τα παιδιά μεταβαίνουν από την κούνια στο κρεβάτι προτιμούν ένα κρεβάτι για την ηλικία τους και όχι ένα σε πλήρες μέγεθος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κρεβατάκια με ράγες μοιάζουν πολύ με κούνια και παρέχουν στο νήπιο αίσθημα ασφάλειας.
Ωστόσο αν το νήπιο είναι πολύ μεγάλο για την κούνια ένα κρεβατάκι για νήπια δεν αποτελεί επιλογή αφού έχει πάνω κάτω το ίδιο μέγεθος. Έτσι ένα κρεβάτι με ράγες είναι και πάλι η καλύτερη επιλογή.

3. Κρατήστε μακριά τα παιχνίδια που του αποσπούν την προσοχή 

Keep distracting toys out of reach when transitioning to big kid bed
via Pexels/Pixabay

Όταν υπάρχουν παιχνίδια στα οποία το παιδί έχει εύκολη πρόσβαση το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνει στο κρεβάτι του να κοιμηθεί. Γι’ αυτό όταν το παιδί πηγαίνει για ύπνο είναι καλό τα παιχνίδια του να βρίσκονται σ’ ένα σημείο που δεν τα φτάνει ή τουλάχιστον δεν πέφτει το μάτι του .

4. Άφησε το παιδί να μπει στη διαδικασία

Let toddlers choose the bedding when transitioning from crib to bed
via Pexels/Ksenia Chernaya

Καθώς το κρεβάτι προορίζεται για το παιδί θα ήταν καλό να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του ή έστω στην επιλογή των λευκών ειδών όπως τα σεντόνια. Δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στα αγαπημένα του χρώματα και σχέδια. Όσο μεγαλύτερη είναι η εμπλοκή του στη διαδικασία τόσο περισσότερο θα θέλει να κοιμηθεί στο κρεβάτι του και τόσο λιγότερα τα προβλήματα της μετάβασης.

5. Διατηρήστε την ρουτίνα του ύπνου

μετάβαση από κούνια σε κρεβάτι
via Pexels/Pavel Danilyuk

Επειδή πλέον ο ύπνος γίνεται σε άλλο έπιπλο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει και η ρουτίνα του ύπνου. Στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο η μετάβαση θα είναι πιο εύκολη.
Τα μικρά παιδιά τα πάνε καλά με τις ρουτίνες. Όταν ξέρουν τι να περιμένουν όλα είναι καλά στον κόσμο τους.

6. Κρατήστε την κούνια στον χώρο για κάποιο διάστημα

Keep crib around from awhile when transitioning to bed
via Pexels/Mitch Oram

Ακόμη και αν κάνετε όλα τα παραπάνω μερικές νύχτες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην αποσυναρμολογήσετε την κούνια μετά την αγορά του κρεβατιού.
Μην ξεχνάτε ότι η κούνια αποτελούσε ένα ασφαλές μέρος για το μωρό για μεγάλο διάστημα κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αυτόματα με το νέο του κρεβάτι. Ίσως προκύψουν κάποια προβλήματα. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να κοιμηθεί τόσο στο κρεβάτι όσο και στην κούνια. Τη στιγμή που δεν το περιμένετε θα νιώσει άνετα με το νέο του κρεβάτι και δεν θα χρειάζεται άλλο πια την άνεση της κούνιας του. Τότε μπορείτε να την απομακρύνετε από το δωμάτιο.
Πηγή: BabyGaga

Δείτε ακόμα:

Συγκοίμηση: Επιτρέπεται να μοιραζόμαστε το δωμάτιό μας με το μωρό;