Post main image

Θα παρατηρήσετε ότι καθώς το παιδί σας μπαίνει στην ηλικία των 12-18 μηνών, η περιέργεια για την φύση των ανθρώπων και των πραγμάτων αυξάνεται συνεχώς. Αρχίζει να εξερευνά διεξοδικά πόρτες, ντουλάπες, συρτάρια. Αρχίζει να μιμείται ήχους και κάποιες λέξεις.

Τα ορόσημα της ηλικίας 12-18 μηνών  

Προσκόλληση στα αγαπημένα του πράγματα

12-17 μηνών
Είναι γνωστό ότι τα παιδιά ηλικίας 12-18 μηνών είναι προσκολλημένα σε σε αγαπημένα πράγματα. Αυτά μπορεί να είναι είτε ένα λούτρινο αρκουδάκι είτε μια κουβερτούλα. Σύμφωνα με ειδικούς τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια με τα αγαπημένα τους αντικείμενα και τους είναι δύσκολο να τα αποχωριστούν.

Ισορροπία άκρων 

12-17 μηνών
Τοποθετήστε το κουτάλι του παιδιού σας στο δίσκο του φαγητού. Είναι σημαντικό να δείτε με ποιο χέρι θα το πιάσει. Ένα παιδί ενός έτους μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δυο του χέρια με την ίδια ευκολία.

Λατρεύουν το παιχνίδι

12-17 μηνών
Ακόμα και το πιο απλό παιχνίδι μπορεί να κάνει το παιδί σας να πετάξει απ’ την χαρά του. Το να παίζετε μαζί με το παιδί σας είναι υγιές και για τους δύο. Συνεχίστε το!

Το ντύσιμο γίνεται παιχνιδάκι


Καθώς το παιδί συντονίζει καλύτερα το σώμα του, το ντύσιμο γίνεται πιο εύκολο.

Λέει ήδη 2 λέξεις

12-17 μηνών
Το μωρό σας πιθανότατα μπορεί να λέει καθαρά 2 λέξεις όπως Μαμά-Μπαμπά! Τι άλλο;

Βλέπει την αντανάκλαση του και του αρέσει


Καθρέφτη καθρεφτάκι μου…Τα παιδιά στην ηλικία 12-18 μηνών αντικρίζουν με χιούμορ το πρόσωπο τους στον καθρέφτη. Φροντίστε μόνο ο καθρέφτης να είναι ασφαλής για το μωρό ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί.

Σηκώνει τα παιχνίδια μόνο του


Την επόμενη φορά που το παιδί σας ρίξει ένα παιχνίδι κάτω, δείτε πως θα το σηκώσει. Μπορεί τώρα να είναι σε θέση να σκύψει να το πάρει χωρίς να πέσει.

Ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες


Ο εγκέφαλος ενός μικρού παιδιού προετοιμάζεται για να μπορέσει να συμμετάσχει σε παιχνίδι. Παίξτε ένα απλοποιημένο παιχνίδι μαζί του και δείτε αν μπορεί να ακολουθήσει βασικές οδηγίες.

Τρώει με τα χέρια του


Τα σκεύη είναι δύσκολα για τα μικρά τους χέρια- ωστόσο το παιδί σας αγωνίζεται για ανεξαρτησία. Η κατανάλωση με τα δάχτυλά του είναι μια φυσική υγιής ανάπτυξη.

Αποσπάται εύκολα η προσοχή του


Τα παιδιά είναι με τις μέρες τους. Κάποιες φορές μπορεί να αποσπάται η προσοχή τους κι αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τους διαβάζετε ένα παραμύθι ή όταν τους μιλάτε. Συμβαίνει!

Δείχνει αντικείμενα 


Το παιδί σας σε αυτήν την ηλικία μπορεί να δείχνει κάτι με το δάχτυλο του – Ορίστε ένα αποτελεσματικό νέο εργαλείο επικοινωνίας!

Μπορεί και σηκώνεται μόνο του


Το παιδί σας μπορεί να μετατρέπεται σε ένα πραγματικό αστείο ανθρωπάκι αυτές τις μέρες! Βάλτε το στη μέση ενός δωματίου – μπορεί να σηκωθεί μόνο του από μια καθιστή θέση;

Καταφέρνει να πιάσει μικρά πράγματα 


Το μικρό σας μπορεί πλέον να πιάνει μικρά πράγματα με καταπληκτική δεξιότητα.

Μουντζούρες


Εντάξει δεν είναι και ο Πικάσο αλλά το παιδί σας πλέον μπορεί και κρατάει το μαρκαδόρο.. Κάτι είναι και αυτό ε;

Μπορεί και μασουλάει μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού 


Δεν είναi ακόμα ο κατάλληλος χρόνος να το ρωτήσετε αν του αρέσει το φαγητό αλλά ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τώρα μπορεί να μασήσει μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού κατά τη διάρκεια του φαγητού χωρίς φόβο.

Υπακούει σε κανόνες


Τα παιδιά όσο μεγαλώνουν είναι καλό να ακολουθούν τους κανόνες – από γονείς, δασκάλους, κ.λπ. Βοηθήστε το παιδί σας να εξασκηθεί με κάποιες διασκεδαστικές οδηγίες καθώς μαθαίνει αυτήν την πολύτιμη δεξιότητα.

Αγαπά να βοηθά την μαμά


Μερικές φορές τα παιδιά γίνονται οι καλύτεροι βοηθοί. Το μικρό σας μπορεί να βρίσκεται στην φάση την οποία θέλει να τακτοποιεί τα πράγματα του. Μην του χαλάτε το χατίρι!

Αρχίζει να τρέχει 


Καθώς το παιδί μεγαλώνει σταθεροποιείται και το βήμα του. Επομένως, ώρα να μπείτε στο ρυθμό, μαμά και μπαμπά! Ήρθε η ώρα να κινηθείτε και εσείς πιο γρήγορα!

Επιλέγει τι θα φάει 


Τα παιδιά κάποιες φορές γίνονται πολύ επιλεκτικά. Μπορεί το μικρό σας στο παρελθόν να έτρωγε ότι είχε το μεσημεριανό μενού και τώρα ξαφνικά να απαιτεί συγκεκριμένα πιάτα. Υπομονή!

Σκαρφαλώνουν όπου βρουν


Μήπως το παιδάκι σας σκαρφαλώνει παντού σαν τον μικρό Ταρζάν; Μην ανησυχείτε δεν είναι το μοναδικό, τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του έχουν τόση ενέργεια που θέλουν να εξερευνήσουν όλο τον κόσμο.

Του αρέσει να παίζει με φίλους

12-17 μηνών
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας τους αρέσει να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδάκια. Είναι πολύ διασκεδαστικό για εκείνα να γνωρίζουν νέους φίλους!

 Είναι καλά στην προσποίηση 

12-17 μηνών
Πολλές φορές στα μικρά παιδιά αρέσει η προσποίηση. Είναι για εκείνα ένας νέος τύπος παιχνιδιού. Μπορεί επίσης την μια στιγμή να είναι κολλημένα πάνω σας, να παίζετε μαζί τον γιατρό και την άλλη να θέλουν την ανεξαρτησία τους. Συμβαίνουν και αυτά!
Πηγή: Parents