Όταν οι μητέρες μπαίνουν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, ο γιατρός που τις παρακολουθεί θα ζητήσει να μετράνε τις κλωτσιές που δέχονται από το μωρό τους. Αυτό γίνεται για να είναι σίγουρες ότι το μωρό δεν δείχνει περίεργα σημάδια και εξακολουθεί να αναπτύσσεται φυσιολογικά μέχρι να έρθει στη ζωή. Ωστόσο μερικές γυναίκες δυσκολεύονται να νιώσουν τις κινήσεις του μωρού συνήθως λόγω της θέσης του πλακούντα ή του μωρού ενώ άλλες δεν έχουν πρόβλημα. Στην πραγματικότητα αισθάνονται τόσο πολύ το μωρό που μετακινείται συνεχώς ώστε αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό.Τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, τα μωρά θα έπρεπε να μετακινούνται περίπου με την ίδια συχνότητα καθημερινά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ύπνου κοντά στις 30 εβδομάδες της κύησης. Επομένως είναι η στιγμή που θα ανακαλύψετε πόσο δραστήριο είναι το μωρό σας.

Γιατί τα μωρά έχουν τόσο έντονη κινητικότητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

1. Τα μωρά χρειάζεται να ασκηθούν

pexels-garon-piceli-2100341
via Pexels/Garon Piceli

Κι ενώ γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι πολύ σημαντική για όλους και ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναζητούμε το είδος της άσκησης που είναι κατάλληλο ώστε να είμαστε ασφαλείς και να έχουμε πιο εύκολο τοκετό, σίγουρα δεν έχουμε σκεφτεί ότι και τα μωρά έχουν ανάγκη για άσκηση.
Ενώ οι πρώτες μέρες της κίνησης στη μήτρα είναι αντανακλαστικές, καθώς ο εγκέφαλος και το σώμα γίνονται πιο συντονισμένα, οι κινήσεις που επιλέγουν να κάνουν τα μωρά ενώ βρίσκονται στη μήτρα είναι εθελούσιες. Και εξαιτίας αυτού τα μωρά επιλέγουν πόσο και πότε θα κινηθούν.
Καθώς τα μωρά πλησιάζουν στην ημερομηνία τοκετού, οι εθελούσιες κινήσεις είναι σημαντικές για τη δημιουργία υγιών οστών και αρθρώσεων που τα βρέφη θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν καθώς μεγαλώνουν, φτάνοντας τελικά στο πιο δυνατό τους σημείο περίπου στην ηλικία των 20 ετών.
Επομένως, για να ξεκινήσουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν πιο δυνατά, τα μωρά πρέπει να έχουν συνεχή άσκηση στη μήτρα.

2. Όταν η μητέρα είναι έτοιμη φάει

μωρό κλωτσάει
via Pexels/Shvets Production

Όταν οι μητέρες πεινάνε, ίσως αισθάνονται τα μωρά να κουνιούνται μέσα στην κοιλιά. Αυτό είναι μια υπενθύμιση στις μητέρες που κυοφορούν ότι πρέπει να τρώνε με συνέπεια.
Όταν οι μητέρες πεινάνε τα επίπεδα γλυκόζης ξεκινούν να πέφτουν. Επειδή τα μωρά είναι ευαίσθητα στις αλλαγές στη χημεία του σώματος, μπορεί να αρχίσουν να μετακινούνται όταν συμβεί αυτό, επειδή πεινούν και αυτά και χρειάζονται τροφή.
Ως εκ τούτου, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να τρώτε σταθερά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τρώτε σνακ όταν είναι απαραίτητο.

3. Τα τρόφιμα που εμπεριέχουν ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη δραστηριότητα

μωρό κλωτσάει
via Pexels/Andres Ayrton

Μερικές γυναίκες νιώθουν πιο έντονα την κίνηση του μωρού στην κοιλιά μετά το φαγητό. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Όταν υπάρχει αύξηση του σακχάρου στο αίμα στο σώμα, όπως ακριβώς μπορεί να δώσει στις μητέρες αύξηση της ενέργειας, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα μωρά στη μήτρα. Ως εκ τούτου, για μια σύντομη περίοδο μετά τα γεύματα, τα μωρά μπορεί να κλωτσήσουν ή ακόμα και να κάνουν τούμπες, δεδομένης της αυξημένης ενέργειάς τους. Η επιστήμη πίσω από αυτό είναι ο λόγος που οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν στις γυναίκες όταν αισθάνονται ότι ο αριθμός των κλωτσιών τους είναι χαμηλός, να τρώνε ή να πίνουν κάτι που ενισχύει τα επίπεδα γλυκόζης τους για να δουν αν τα μωρά απλώς κοιμούνται την ώρα που συνήθως μετράνε τις κλωτσιές τους.

4. Η καφεΐνη μπορεί να κάνει τα μωρά να κινούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

pexels-kevin-malik-9031996 (1)
via Pexels/Kevin Malik

Αν φαίνεται ότι τα μωρά κινούνται πιο συχνά από το συνηθισμένο, οι γυναίκες που κυοφορούν θα πρέπει να ελέγξουν την πρόσληψη καφεΐνης τους και να δουν αν αυτός είναι ο ένοχος πίσω από τις υπερβολικές κινήσεις που νιώθουν από τα μωρά τους.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης όσο οι γυναίκες αισθάνονται καλά μετά την κατάποση μιας κούπας καφέ, τσάι ή ακόμη και λίγης σοκολάτας, θα αισθανθούν εξαιτίας της διέγερσης που θα προκαλέσουν εντονότερη κίνηση του μωρού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντί τα μωρά να κοιμούνται τις καθορισμένες ώρες ύπνου τους, κρατούνται σε εγρήγορση, χωρίς να μπορούν να μεταβολίσουν την καφεΐνη όπως μπορούν οι μητέρες τους. Και ως αποτέλεσμα, τα μωρά μπορεί να περνούν μια χρονική περίοδο κλωτσώντας και κινούμενα με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι συνήθως.

5. Μερικά μωρά είναι απλώς πιο δραστήρια από άλλα

μωρό κλωτσάει
via Pexels/Dominika Roseclay

Εφόσον τα μωρά πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν κάθε μέρα για τις κλωτσιές που απλόχερα χαρίζουν στη μητέρα τους και είναι σταθερά ενεργά τις ίδιες ώρες την ημέρα, οι μέλλουσες μητέρες δεν έχουν τίποτα να ανησυχούν όσον αφορά τα επίπεδα δραστηριότητας. Μερικά μωρά απλώς κλωτσάνε περισσότερο από άλλα.
Σύμφωνα με το TopLine MD, η προσωπικότητα των μωρών θα καθορίσει αν είναι γυμναστές από τη μήτρα ή αν προτιμούν μια πιο χαλαρή άποψη για τη ζωή. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η ποσότητα της δραστηριότητας που έχουν τα μωρά στη μήτρα δεν μεταφράζεται απαραίτητα στο πόσο δραστήρια είναι μόλις γεννηθούν. Όλα μπορούν να αλλάξουν μετά τον τοκετό και οι προσωπικότητες μπορούν να αντιστραφούν πλήρως.
Στο τέλος της ημέρας, γενικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν τα μωρά φαίνονται πιο δραστήρια από αυτό που αναφέρουν τα βιβλία ότι είναι το φυσιολογικό. Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά και έχουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας ως αποτέλεσμα. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα δραστηριότητας του εμβρύου σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Πηγή: Babygaga

Δείτε ακόμα:

Γιατί είναι καλό να μιλάτε στο μωρό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;