Τα διαζύγια είναι όλο και περισσότερα. Δυστυχώς τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού μπορεί να είναι τα πιο δύσκολα στη διαχείριση για τους νέους γονείς αφού σίγουρα επιβαρύνονται συναισθηματικά γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαφωνίες και εν τέλει στον χωρισμό.Το διαζύγιο τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολο για τους γονείς πόσο μάλλον για το παιδί.

Πώς επηρεάζει το διαζύγιο το μωρό;

The AAP Announces New Guidelines To Treat Babies With Fevers
Via Max Pixel @ CC0 Public Domain
Τα μωρά αισθάνονται την ένταση που υπάρχει στο σπίτι, ακόμη και αν δεν την καταλαβαίνουν ακριβώς την ερμηνεύουν μέσα από τη συμπεριφορά των γονέων τους και συχνά αλλάζουν τη συμπεριφορά τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν.

Από τη στιγμή που δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια τα συναισθήματά τους, χρησιμοποιούν μεθόδους επικοινωνίας που γνωρίζουν για να εκφράσουν αυτό που αισθάνονται. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να να φαίνονται πιο ιδιότροπα απ’ ότι συνήθως ή να προσκολλώνται περισσότερο πάνω σας. Μπορεί ακόμα να χτυπούν ή να δαγκώνουν ώστε να εκφραστούν.
Μερικές φορές, η συναισθηματική αναστάτωση του μωρού μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα. Ίσως παρατηρήσετε αλλαγές στην όρεξη του παιδιού ή στις κενώσεις του. Θα μπορούσε ακόμη να εκδηλώσει στομαχόπονο, πονοκέφαλο ή ακόμη και εξανθήματα. Επιπλέον μπορεί να παρατηρήσετε στασιμότητα στην ανάπτυξή του ή επαναφορά σε παλαιότερες συνήθειες.
Εάν το παιδί σας είναι στη νηπιακή ηλικία ίσως έχει μερικά ακόμη θέματα όσον αφορά το διαζύγιο. Για παράδειγμα, ίσως ξεκινήσει ξαφνικά να ξυπνάει συχνά μέσα στη νύχτα ή ξεκινήσει να έχει εφιάλτες. Μπορεί ακόμη να ξεκινήσει να λέει ψέματα.
Ωστόσο αυτές οι πρόσκαιρες σωματικές και πνευματικές “επιπλοκές” εξαιτίας του διαζυγίου δεν είναι οι μόνες που μπορεί να επηρεάσουν το παιδί. Το μωρό σας μπορεί να αποθηκεύσει τις αναμνήσεις που έχει από την περίοδο πριν και μετά το διαζύγιο οι οποίες μπορεί μελλοντικά να το επηρεάζουν για χρόνια.
Στην πραγματικότητα μία μελέτη βρήκε ότι τα παιδιά ηλικίας 4 ετών μπορούν να ανακαλέσουν μνήμες από ακόμη πιο μικρή ηλικία. Εάν αυτές οι πρώιμες αναμνήσεις είναι επίπονες μπορεί να οδηγήσουν σε τραύμα το οποίο θα είναι δύσκολο στη συνέχεια να επουλωθεί.
Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο ίσως ζορίζεται με κάποιες ακόμη επιδράσεις του διαζυγίου. Για παράδειγμα μπορεί να νιώθει συναισθήματα κακίας προς έναν από τους γονείς ή και τους δύο γεγονός που μπορεί να διαλύσει τον μεταξύ σας δεσμό. Από την άλλη μπορεί να κατηγορεί τον εαυτό του για τον χωρισμό και να ξεκινήσει να έχει συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Με τον καιρό αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή σε άλλες καταστάσεις επιβαρυντικές για την ψυχική του υγεία.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό ;

Photo by Anna Shvets from Pexels
Ίσως δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε το διαζύγιο. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα που οι χωρισμένοι γονείς μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα μωρά και τα νήπια όσον αφορά τη μετάβαση.
Αρχικά μπορείτε να προσπαθήσετε σκληρά για να διατηρήσετε όσες το δυνατόν περισσότερες από τις συνήθειές σας. Τα μικρά παιδιά ωφελούνται από την ρουτίνα καθώς νιώθουν ασφάλεια και συνέπεια. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε καινούργιες συνήθειες τις πρώτες μέρες έτσι ώστε το παιδί να προσαρμοστεί από την αρχή.

Επιπλέον μπορείτε να επικοινωνείτε σε ήρεμο τόνο με τον άλλο γονέα του μωρού. Αυτό θα βοηθήσει συναισθηματικά το παιδί αφού αντιλαμβάνεται όταν έχετε ένταση και άγχος.
Αποφύγετε να ανεβάσετε τον τόνο της φωνής σας στον/στην πρώην σύντροφό σας ενώ είναι παρόν το παιδί. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τις ένθερμες συζητήσεις πριν την ώρα του ύπνου καθώς το παιδί θα μπορούσε να ενοχληθεί. Ακόμη και όταν δεν είναι παρών ο έτερος γονέας του παιδιού αποφύγετε να κάνετε παράπονα γι’ αυτόν ή να μιλήσετε αρνητικά – ποτέ δεν γνωρίζετε τι θα εσωτερικεύσει το παιδί. Αυτό ειδικά ισχύει εάν το παιδί σας είναι άνω των 18 μηνών.
Όταν καταλάβετε ότι το παιδί σας νιώθει αναστατωμένο, μπορείτε να το παρακινήσετε να εκφραστεί ώστε να νιώσει πιο άνετα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του για την κατάσταση και να του εξηγήσετε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται λυπημένο.
Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο από 18 μηνών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατάλληλη γλώσσα για την ηλικία του ώστε να εξηγήσετε την κατάσταση και τις αλλαγές με τις οποίες πρόκειται να έρθει αντιμέτωπο. Αυτό θα βοηθήσει κατ’ επέκταση το παιδί να κατανοήσει τι συμβαίνει.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να περάσετε όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο γίνεται με το παιδί σας κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Περισσότερες αγκαλιές και προσοχή θα βοηθήσουν το παιδί να δεχτεί την κατάσταση. Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία και να συζητήσετε για τα συναισθήματα.
Μαθαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους το διαζύγιο επηρεάζει ένα μωρό και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το βοηθήσουμε μπορούμε να το κάνουμε λιγότερο επώδυνο.
Πηγή: BabyGaga