Αποθηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζω
Share
Ο αποθηλασμός δεν αποτελεί μόνο μία αλλαγή στη διατροφή του παιδιού, αλλά μπορεί να έχει και σημαντικές επιπτώσεις σε συναισθηματικό επίπεδο τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί της.
*Γράφει η παιδίατρος και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου
Η κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή. Η μέθοδος αποθηλασμού που μπορεί να έχει αποτέλεσμα με ένα παιδί δε σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και με κάποιο άλλο. Γι’ αυτό και πριν ξεκινήσει η διαδικασία του αποθηλασμού, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη παράγοντες όπως η δυναμική της οικογένειας, η ηλικία και η προσωπικότητα του παιδιού κτλ.
Ποιες είναι όμως οι «χρυσές» συμβουλές για έναν ομαλό αποθηλασμό;
♥ Αρχικά, για να επιτευχθεί ο αποθηλασμός, πρέπει να είσαι σίγουρη για την απόφασή σου!
♥ Απόφυγε να μπεις σε διαδικασία αποθηλασμού ή εάν έχεις ξεκινήσει επιβράδυνε το ρυθμό σου, όταν το παιδί βιώνει κάποιες αλλαγές στη ζωή του, όπως την άφιξη ενός νέου αδερφού ή αδερφής, την αφαίρεση της πάνας, όταν είναι άρρωστο κτλ.
♥ Προτίμησε το σταδιακό αποθηλασμό, ώστε το παιδί να προσαρμοστεί πιο ομαλά στα νέα δεδομένα, αλλά και η παραγωγή του γάλακτος να μειωθεί προοδευτικά, για να μην υπάρχει πρήξιμο του στήθους. Ξεκίνησε με σταθερότητα, αφαιρώντας το θηλασμό κατά το ωράριο που πιστεύεις, ότι θα είναι λιγότερο τραυματικό για το παιδί σου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί χρήσιμη και η σταδιακή μείωση της διάρκειας του κάθε θηλασμού, μέχρι να καταφέρεις να τον εξαλείψεις. Κατά την προσωπική μου άποψη και εμπειρία, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα προσκολλημένα στο θηλασμό πριν τον ύπνο. Η τελική όμως επιλογή του γεύματος που θα ξεκινήσεις να αφαιρείς είναι αποκλειστικά δική σου και πρέπει να βασιστεί στις συνήθειες του παιδιού σου, αλλά και στη δυναμική και στα ωράρια της οικογένειάς σου. Όταν θα έχεις σταθερά εξαλείψει το ένα γεύμα, πέρασε στο επόμενο.
♥ Μην του προσφέρεις το στήθος, αλλά και μην του το αρνείσαι.
♥ Λάβε υπόψη πως εάν το παιδί δεν σε βλέπει στο οπτικό του πεδίο τη στιγμή που επιθυμεί να θηλάσει, μπορεί να μη ζητήσει το στήθος.
♥ Απόσπασε την προσοχή του με εναλλακτικές δραστηριότητες λίγο πριν την ώρα του θηλασμού: μία βόλτα, ενασχόληση με το αγαπημένο του παιχνίδι κτλ.
♥ Πρόσφερέ του φαγητό ή υγρά, ώστε να αποφύγει να ζητήσει το στήθος λόγω πείνας.
♥ Πολλές φορές η απάντηση «όχι τώρα, μετά», μπορεί να αποβεί σωτήρια.
♥ Προσπάθησε να διαφοροποιήσεις τη ρουτίνα που έχει συνδυάσει το παιδί με το θηλασμό.
♥ Συζήτησε με το κάπως μεγαλύτερο παιδί σου και εξήγησέ του με απλά λόγια, κατάλληλα στην ηλικία του, γιατί δεν μπορεί να θηλάσει.
♥ Ζήτησε τη βοήθεια και την παρουσία του συντρόφου και των αγαπημένων σου σε όλη τη διαδικασία.
♥ Μην ξεχνάς ότι ο αποθηλασμός χρειάζεται χρόνο, σταθερότητα, εφευρετικότητα και πολύ πολύ υπομονή!