Γιατί να επιλέξω τη μουσικοκινητική αγωγή και το θεατρικό παιχνίδι;
Share
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά αγαπούν την μουσική και την κίνηση ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που θα τα δούμε να υποδύονται ρόλους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες λειτουργούν απελευθερωτικά για τα ίδια ενώ μπορούν να τις αξιοποιήσουμε σαν εργαλεία μάθησης.
* Γράφει η Μπέφα Μαρία, Ψυχολόγος, B.Sc Psychology MA in Counseling Psychology (Uni of Sheffield), ιδιοκτήτρια του Skylife
Τι είναι η μουσικοκινητική και ποια τα οφέλη της;
Η μουσικοκινητική αποτελεί μια δραστηριότητα που συνδυάζει την μουσική, την κίνηση και τον λόγο.
Τα οφέλη:
- Συμβάλλει στην οργάνωση των συναισθημάτων καθώς αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη, έκφραση ιδεών και βιωμάτων.
- Eνισχύει την συγκέντρωση, τις νοητικές και γνωστικές ικανότητες καθώς και την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας.
- To παιδί καλλιεργεί τις κοινωνικές του δεξιότητες με την συμμετοχή του σε ομάδες, την συνεργασία και την ομαδικότητα. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει την ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών δίχως πίεση μέσα σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, την αυτοπειθαρχία, την αποδοχή του διαφορετικού καθώς και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους άλλους.
- Μέσα από τον χορό και την κίνηση ευνοείται η σωματική και κοινωνική ωρίμανση αλλά και η επικοινωνία μέσω οργάνων μουσικής.
- Σε ένα πλαίσιο αυτοσχεδιασμού, έκφρασης και πειραματισμού το παιδί χαλαρώνει και εκτονώνεται.
Ποια είναι τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού;
- Bοηθάει στην πολύπλευρη αναγνώριση του εαυτού, του σώματος και των συναισθημάτων με δημιουργικό τρόπο ενώ αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έτσι δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή να την επηρεάζει και να την προσαρμόζει στη δίκη του ιδιοσυγκρασία.
- Μέσα από την ασφάλεια του ρόλου το παιδί μαθαίνει να εκφράζει αβίαστα τα συναισθήματα του εμπλουτίζοντας έτσι το λεξιλόγιο του και καλλιεργώντας τον προφορικό του λόγο.
- Η αλληλεπίδραση και η συνεργασία διαφορετικών ανθρώπων στην ομάδα, προσφέρει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και αποδοχή. Παράλληλα, με τη χρήση μέσων(σώμα και λόγος), υλικών(μουσικά όργανα) και τεχνικών θεάτρου (αυτοσχεδιασμούς) το παιδί ελευθερώνει την φαντασία του και ταξιδεύει σε μέρη μαγικά μαζί με την ομάδα.
- H αναγνώριση των “κακών συναισθημάτων” ,όπως ζήλια, θυμός, φόβος, μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της ομάδας βοηθάει τα παιδιά να αποκαταστήσουν τη συναισθηματική τους ισορροπία και να διαχειρίζονται ευκολότερα καταστάσεις.
Μέσα από τη συνεργασία γονιού-εκπαιδευτικού-παιδιού τόσο η μουσικοκινητική όσο και το θεατρικό παιχνίδι αποτελούν εργαλείο για την ανάπτυξη καλλιτεχνικών, κοινωνικών γνωστικών και ψυχοσυναισθηματικών δεξιοτήτων. Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στην ανάπτυξη ενός υγιούς προτύπου ψυχικής υγείας ενώ φαίνεται να βελτιώνουν τις σχολικές επιδόσεις μακροπρόθεσμα.
Δείτε ακόμα: