Post main image

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης φέτος γιορτάζεται με το hashtag #earthday2020 και με μία πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μία διαφορετική δράση. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ως KIDOTeam μοιραζόμαστε μαζί σας τα αγαπημένα μας οικολογικά tips, δηλαδή εύκολες και μικρές συνήθειες που εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας (και στο γραφείο, και στα σπίτια μας).

Ας ξεκινήσουμε με μία «αμήχανη» παραδοχή: Ο μόνος ευνοημένος από το τεράστιο pause του κορωνοϊού είναι ο πλανήτης μας που πήρε μία ομολογουμένως τεράστια «ανάσα». Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα «μαθήματα» που θα μας μείνουν από αυτή την περίοδο. Ίσως και μια σπουδαία υπενθύμιση ότι οφείλουμε να υιοθετήσουμε μικρές οικολογικές συνήθειες που τελικά μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά! Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Γης, μοιραζόμαστε τα δικά μας, μικρά οικολογικά tips που είναι τα εξής:

Δε χρησιμοποιούμε πλαστικές τσάντες μίας χρήσης

Τα κορίτσια του γραφείου αγαπούν τις πάνινες τσάντες (με διάφορα χαριτωμένα quotes) τις οποίες χρησιμοποιούν τόσο για τα καθημερινά ψώνια όσο και για να μεταφέρουν όλα αυτά που δε χωρούν σε μία γυναικεία τσάντα (από τάπερ μέχρι βιβλία και από ρούχα μέχρι αξεσουάρ). Για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, οι μεγάλες επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες αποδεικνύονται σωτήρια λύση και χωρούν όλα εκείνα που βρίσκονται γραμμένα στη λίστα μας.

Προτιμάμε τα βιοδιασπώμενα ή επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια

Σε μία προσπάθεια να περιορίσουμε τα πλαστικά είδη μιας χρήσης, πήραμε την απόφαση να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια. Έτσι, επιλέγουμε είτε βιοδιασπώμενα, είτε επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια για τον καφέ ή το χυμό μας!

Κάνουμε ανακύκλωση!

Στο γραφείο έχουμε ειδικούς μικρούς κάδους που πετάμε ό,τι ανακυκλώνεται. Στο τέλος της εβδομάδας, το περιεχόμενο κάθε κάδου πηγαίνει στον αντίστοιχο κάδο ανακύκλωσης. Το ίδιο προσπαθούμε να εφαρμόσουμε και στα σπίτια μας με ειδικούς κάδους για χαρτί, μεταλλικά και γυαλί.

Περιορίζουμε τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών

Το παλιό, κλασικό, πατροπαράδοτο παγούρι έχει επιστρέψει ως απόλυτο οικολογικό trend και φυσικά είναι πανεύκολο να το υιοθετήσουμε όλοι. Για νερό, για χυμό, για καφέ ή για τσάι, διατηρεί το ρόφημα στη σωστή θερμοκρασία και το κυριότερο: μας γλιτώνει από την αλόγιστη χρήση πλαστικού.

Οικολογικά tips από τη σελίδα μας στο Facebook

Mε προσοχή το χαρτί!

Αν και γενικώς αγαπάμε τα παλιά, καλά σημειωματάρια και συνήθως σημειώνουμε όλες μας τις ιδέες σε ατζέντες και τετράδια, αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση χαρτιού και φυσικά τις εκτυπώσεις όταν δεν είναι απαραίτητες.

Αποκτήσαμε νέα κατηγορία «περιβάλλον»

Επειδή θέλουμε να υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες ή οι ιδέες που βρίσκουμε, δημιουργήσαμε μία νέα κατηγορία «Περιβάλλον» (μπορείτε να την δείτε εδώ). Εκεί μπορείτε κι εσείς να ενημερώνεστε και φυσικά να παίρνετε έμπνευση για μία eco καθημερινότητα!

Χρησιμοποιούμε οικολογικά απορρυπαντικά

Εκτός από τα πλαστικά, προσπαθούμε να μειώσουμε και τη χρήση των χημικών όσο είναι εφικτό. Τα οικολογικά απορρυπαντικά είναι η λύση που ψάχναμε για να καθαρίζουμε αποτελεσματικά αλλά παράλληλα να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο την ατμόσφαιρα.

Κλείνουμε υπολογιστές όταν δεν τους χρησιμοποιούμε

Εντάξει, αυτό είναι κάπως δύσκολο (να μη χρησιμοποιούμε υπολογιστή), ωστόσο αυτό που εννοούμε είναι πως όταν τελειώνει η δουλειά, βγάζουμε από την πρίζα υπολογιστές και ηλεκτρικές συσκευές ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

ΥΓ: Έχετε δικές σας eco συνήθειες που κάνετε καθημερινά; Στείλτε μας τις ιδέες σας στο Facebook ή στο Instagram κι εμείς θα τις αναδημοσιεύσουμε!

Photo by Markus Spiske on Unsplash