Post main image

Γράφει η MSc Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ., Δήμητρα Παπαδοπούλου

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θεσπιστεί από το 1972 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Αποτελεί την κύρια εκδήλωση του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως στόχο να υπογραμμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη Γη. Κι αυτό γιατί το περιβάλλον αντιμετωπίζει πρωτόγνωρους κινδύνους, οι οποίοι οφείλονται  στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή , τα είδη που απειλούνται υπό εξαφάνιση, η ποιότητα του νερού είναι λίγα μόνο από τα προβλήματα που προκύπτουν αλυσιδωτά από τις δράσεις μας.

Το γεγονός αυτό είναι οξύμωρο καθώς αποδέκτες του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε, τις ισορροπίας της φύσης, είμαστε και εμείς οι ίδιοι.

Η επίδραση του εγκλεισμού στον πλανήτη φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε μια μεγάλη ανάσα στον πλανήτη και στο περιβάλλον. Οι πρώτες εκθέσεις έδειξαν ότι μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο κι ότι βελτιώθηκε η ποιότητα του αέρα.

Μερικά μόνο από τα αποτελέσματα των εκθέσεων αυτών αποκάλυψαν τα εξής:

  • Οι άνθρωποι έμαθαν να σπαταλούν λιγότερο φαγητό καθώς έμαθαν να σχεδιάζουν πολύ πιο προσεκτικά τα γεύματά τους ώστε να αποφύγουν  τις περιττές εξόδους για το σούπερ μάρκετ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τα υπολείμματα τροφίμων.
  • Με την μείωση των μετακινήσεων μειώθηκαν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων και αερίων.
  • Λόγω της μείωσης του θορύβου σε ξηρά και θάλασσα, υπήρξε ανακατάληψη αστικών και ημιαστικών περιοχών από εκδιωγμένα ζώα εξαιτίας της ανθρώπινης παρουσίας.

Πολλαπλά ήταν τα οφέλη για το περιβάλλον, η λίστα είναι πολύ μεγάλη για να συμπεριληφθεί όλη σε ένα άρθρο. Η γη σταμάτησε για λίγο και πήρε μια ανάσα από την πίεση στην οποία συνεχώς την επιβάλλουμε.

Σε πολλά μέρη άρχισε ήδη να τρέχει εκ νέου μετά την άρση της καραντίνας και είναι η ώρα να αποφασίσουμε την κατεύθυνση στην οποία θα την οδηγήσουμε από εδώ και πέρα.

Είναι χρέος μας όλα όσα μάθαμε ως ανθρωπότητα, να τα υιοθετήσουμε, να τα διατηρήσουμε για την υπόλοιπη ζωή μας και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας που είναι το μέλλον.

Η μάχη για την προστασία του πλανήτη μας θα πρέπει να αποτελεί την μάχη της ζωής μας.

Ας ανταποκριθούμε όλοι στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.