Post main image

Τα παιδιά του σήμερα έχουν συνηθίσει να ζουν ανάμεσα σε πολλά αγαθά. Έχουν περισσότερα από όσα χρειάζονται γεγονός που οδηγεί σε μεγάλη σπατάλη των πολύτιμων πόρων της γης. Αλλά η εποχή της αφθονίας πλησιάζει στο τέλος του και είναι καθήκον μας ως γονείς να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να φροντίζουν καλά το περιβάλλον μας. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι όλοι γύρω μας οι άνθρωποι καταστρέφουν το περιβάλλον με τέτοιο ρυθμό που πρέπει να εργαστούμε ενεργά για να σώσουμε το περιβάλλον μας. Πράγματι είμαστε μικροί – τα παιδιά μας είναι ακόμη μικρότερα – αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον.

Ποια είναι λοιπόν τα 10 πράγματα που τα παιδιά μπορούν να κάνουν για να σώσουν το περιβάλλον;

«Θεωρούμε δεδομένο αυτό που έχουμε σε αφθονία», λέει ένα παλιό ρητό. Ρίξτε μια ματιά γύρω και θα παρατηρήσετε πόσο αληθινό είναι αυτό. Από τα τρόφιμα που τρώμε τα οποία έχουμε σε πλεόνασμα, μέχρι τα ρούχα που φοράμε και τα αφήνουμε στην άκρη τόσο γρήγορα όσο τα αγοράζουμε, έχουμε μεγαλώσει με αυτή τη νοοτροπία που συχνά δεν συνειδητοποιούμε τι κάνει σε εμάς και το περιβάλλον μας.

Το περιβάλλον είναι ένας όρος που καλύπτει τόσα πολλά. Στο ένα άκρο του φάσματος είναι τα δέντρα και το πράσινο, από την άλλη είναι ο αέρας και η λάσπη. Βρισκόμαστε ανάμεσα σε όλα αυτά, περιτριγυρισμένοι από αυτά. Το περιβάλλον είναι ένα, η γη είναι μοναδική. Δεν είναι δυνατή η αναπαραγωγή, η αντικατάσταση, η αντιστροφή ή η εκ νέου εκκίνηση. Το γνωρίζουμε αυτό τόσο καλά, και όμως στην άγνοιά μας, στην αυταρέσκειά μας, στον εφησυχασμό μας, αποτυγχάνουμε να παρατηρήσουμε πώς τα μικρά και μεγάλα πράγματα που κάνουμε σταδιακά, αργά και ύπουλα το επηρεάζουν με σημαντικό τρόπο.

Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον δεν έχει αρχίσει τώρα, αλλά συμβαίνει εδώ και αιώνες. Ως ενήλικες έχουμε σε μεγάλο βαθμό αγνόησεi τις αλλαγές, ή έζησε σε μια ψευδή πεποίθηση ότι οι αλλαγές είναι προσωρινές. Μόνο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, αυτή η καταστροφή έχει επιταχυνθεί. Τα πλαστικά και τα καλαμάκια μας γεμίζουν τους ωκεανούς μας πνίγοντας τη θαλάσσια ζωή, η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων προκαλεί αποψίλωση και λιμούς, η άγρια ζωή μας καταστρέφεται και οι πολύτιμοι πόροι σπαταλιούνται.

Ο μόνος τρόπος να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε.

Πώς αφήσαμε τη γη μας να φτάσει σε αυτό το στάδιο; Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Τι είδους παρεμβάσεις θα επιβραδύνουν τη διαδικασία;

Δεδομένων των εκθέσεων, της έρευνας και των δεδομένων που υπάρχουν εκεί έξω, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια ήταν τεράστια. Σχεδόν το 40% των σπάνιων ειδών ζώων και φυτών έχουν σχεδόν εξουδετερωθεί πλήρως, το 20% των παγετώνων της γης λιώνουν κάθε χρόνο, το 3/4 του πλαστικού που χρησιμοποιούμε βρίσκει το δρόμο του στο νερό μας και τη γη σκοτώνοντας ψάρια και ζώα.

Για να σταματήσουμε ή να αντιστρέψουμε τις αλλαγές τουλάχιστον εν μέρει, πρέπει να ξεκινήσουμε με τις ενέργειές μας τώρα και κυρίως μέσω των παιδιών μας.

Η προστασία της φύσης δεν είναι χόμπι του Σαββατοκύριακου

Τα παιδιά είναι σαν μια κενή πλάκα στην οποία τίποτα δεν έχει γραφτεί. Δεν έχουν δει πώς καταστρέψαμε τη φύση από τις πράξεις μας στο παρελθόν. Μπορούν να διδαχτούν να μεταχειρίζονται το περιβάλλον με έναν τρόπο, που είναι θετικός και με ενσυναίσθηση. Η προστασία της φύσης δεν είναι ένα χόμπι για να επιδοθεί κάποιος κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων. Όταν εμείς οι μεγαλύτεροι αλλάζουμε τις συνήθειές μας και δείχνουμε στα παιδιά μέσω των πράξεών μας, μόνο τότε μπορεί να συμβεί κάτι σημαντικό.

 Πώς κάνουμε τα παιδιά να προστατεύουν το περιβάλλον τους;

Διδάσκοντας τους απλά πράγματα, και δίνοντάς τους να αναλάβουν απλές ευθύνες, με το πάθος που προέρχεται μόνο από κάτι που έμαθαν νωρίς στη ζωή τους. Συνήθειες που μπορούν να γίνουν δεύτερη φύση τους.

Πώς μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να προστατεύουν το περιβάλλον τους

Εδώ είναι 10 πολύ απλές συνήθειες που μπορούμε να τα διδάξουμε για να ακολουθήσουν, τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

  1. Είμαστε αυτό που τρώμε. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται γι’ αυτό όταν είναι πολύ μικρά. Διδάσκοντας τους την αξία των τροφίμων, από πού προέρχονται και πόση προσπάθεια χρειάζεται για την ανάπτυξη τους θα τους σταματήσει από τη σπατάλη.
  2. Διδάξτε τους την αξία των ρούχων και ότι δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουν κάτι νέο κάθε φορά. Με τις γρήγορες εναλλαγές της μόδας και την ποσότητα των ρούχων που απορρίπτονται σε όλο τον κόσμο, πρέπει να γνωρίσουν τα παιδιά τις ώρες εργασίας και του νερού που πηγαίνει στην κατασκευή ενός μόνο κομμάτι του ιματισμού
  3. Κάντε τους να σβήσουν τα φώτα και τις συσκευές όταν κανείς δεν είναι στο δωμάτιο. Σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας συμβαίνει κυρίως με αυτά τα μέσα που δεν συνειδητοποιούμε.
  4. Η εκτύπωση χαρτιού και η ανεύθυνη χρήση του προκαλεί μεγάλη σπατάλη. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να χρησιμοποιούν μόνο τόσο όσο είναι απαραίτητο.
  5. Χρησιμοποιώντας κλιματιστικά, gadgets και συσκευές γίνεται πιο άνετη η ζωή μας αλλά αυξάνουν και το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουμε. Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στον καθαρό αέρα, να περπατούν έξω, να κάνουν σωματική άσκηση που βοηθά το σώμα να παραμείνει φρέσκο και τα διατηρεί υγιή.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

  1. Διδάξτε τους για τα φυτά, τα λουλούδια και τα φρούτα, όχι μόνο για το τι παίρνουμε από αυτά, αλλά και για το πώς επηρεάζουν την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος. Οι πόλεις μας χάνουν το πράσινο με ταχείς ρυθμούς, και είναι στο χέρι μας και τα παιδιά μας να διασφαλίσουμε ότι σεβόμαστε και εκτιμούμε κάθε είδους δέντρο και φυτό, αν ο άνθρωπος πρέπει να επιβιώσει.
  2. Κάντε τα παιδιά να φροντίζουν τα φυτά και τα ζώα. Το πότισμα τους, η σίτιση τους (κοπριά), ο σεβασμός προς τα έντομα είναι κάποιοι τρόποι να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση στα παιδιά. Τα παιδιά που συμπάσχουν, εξελίσσονται σε ενήλικες που πραγματικά φροντίζουν για έναν σκοπό.
  3. Κάντε τους να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο αντί να οδηγούν όταν μεγαλώσουν. Οι ενέργειές μας πρέπει να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στο περιβάλλον και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι όταν ζούμε και κινούμαστε συνειδητά.
  4. Βοηθήστε τους να μαζέψουν τα πλαστικά όπου και αν τα δουν τριγύρω. Η διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος είναι ένα καθήκον που εναπόκειται σε εμάς.
  5. Η πειθαρχία είναι μια λέξη που όλοι γνωρίζουμε, αλλά σπάνια εφαρμόζουμε. Όταν τα παιδιά διδάσκονται να είναι πειθαρχημένα με τον τρόπο που: χρησιμοποιούν τους δρόμους, ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφορίας, βοηθούν τους άλλους, είναι υπεύθυνα για το περιβάλλον τους, φροντίζουν το νερό και τα δέντρα, τότε όλα αυτά γίνονται μέρος τους καθώς μεγαλώνουν.

Τα παιδιά είναι σαν ακατέργαστος πηλός. Μπορούν να διαμορφωθούν και να σχηματιστούν σε ανθρώπους που σκέφτονται από μέσα προς τα έξω, βάζοντας τις ανάγκες του περιβάλλοντός τους πριν από τον εαυτό τους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε. Δεδομένου ότι έχουμε μόνο μία γη είναι επιτακτικό να την προστατεύσουμε.

Δείτε επίσης:

Earth Speakr: Το έργο που δίνει φωνή στα παιδιά για τη Γη!