Post main image

Σχεδόν 54 χρόνια πάνω στη Γη έχει συμπληρώσει η Naomi Watts. Σε αυτά τα χρόνια προσπαθεί πάντα να κάνει τη διαφορά, αναπτύσσοντας ακτιβιστική δράση για θέματα που για χρόνια αποτελούσαν ταμπού στον κόσμο μας, όπως το AIDS, ενάντια στο οποίο μάχεται εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία, κατά την οποία συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη ως πρέσβειρα του οργανισμού UNAIDS. Η ακτιβίστρια, μητέρα 2 παιδιών και ηθοποιός, Naomi Watts αποφάσισε αυτή τη φορά να μιλήσει για ένα άλλο θέμα «ταμπού» που αφορά τις γυναίκες: την εμμηνόπαυση.

Στις ΗΠΑ το να μη μιλά κανείς για την εμμηνόπαυση είναι το φυσιολογικό, όπως είχε πει κάποτε σε συνέντευξή της η καθηγήτρια Ιατρικής στο Yale, Dr. Mary Jane Minkin. «Υπάρχουν πολλά εμπόδια όταν θες να μιλήσεις για την εμμηνόπαυση», σημείωνε τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο από αυτά, είναι ότι η εμμηνόπαυση αφορά το γήρας και «δεν πρέπει να μεγαλώνουμε, γιατί το να γερνάμε θεωρείται κακό πράγμα». Η Naomi Watts ζει στον κόσμο του Hollywood, έναν κόσμο που εξυμνεί τη νεότητα ίσως περισσότερο από κάθε άλλον. Η ηθοποιός έγινε η επόμενη γυναίκα – πρότυπο, που αποφάσισε να ξεπεράσει αυτά τα «αθέατα» κι όμως πολύ πραγματικά εμπόδια και να μιλήσει για το κεφάλαιο «εμμηνόπαυση», μέσα από μία δημοσίευσή της στο Instagram.

Η ηθοποιός φρίκαρε κάποτε με τη λέξη εμμηνοπαυση

«Σας φρικάρει η λέξη εμμηνόπαυση;», αναρωτήθηκε αρχικά η Naomi Watts δημοσιεύοντας μία no make up φωτογραφία της μαζί με το μακροσκελές της μήνυμα.

«Εμένα με φρίκαρε. Αλλά γιατί; Είναι απλά μία φυσική περίοδος της ζωής και κάτι που επηρεάζει το μισό πληθυσμό της Γης και που ο υπόλοιπος μισός πληθυσμός θα το νιώσει έμμεσα (οπότε σας παρακαλώ συνεχίστε να διαβάζετε, ακόμα κι αν είστε άντρες», εξομολογήθηκε η Naomi Watts που θέλησε να μοιραστεί το δικό της ταξίδι στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και τις δυσκολίες που της δημιούργησε το γεγονός ότι κανείς δεν συζητά ανοιχτά γι’ αυτήν.

Η πρώτη της συνάντηση με τη λέξη «που αρχίζει από Ε»

«Είχα προχωρήσει πια αρκετά στη δεκαετία των 30 μου, όταν τελικά ήμουν έτοιμη να ξεκινήσω να σκέφτομαι να δημιουργήσω οικογένεια», ξεκίνησε την περιγραφή της για την πρώτη της συνάντηση με «τη λέξη που αρχίζει από Ε» η ηθοποιός. Η Naomi Watts απέκτησε τα παιδιά της, Kai και Sasha από τη σχέση της με το συνάδελφό της Liev Shreiber, το πρώτο από αυτά όταν ήταν 39 ετών και το δεύτερο στα 40 της.

«Τότε ήρθε στη ζωή μου η λέξη που αρχίζει από Ε και ένιωσα σαν να είχα μετωπική σύγκρουση με φορτηγό. Πώς θα μπορούσα να το καταλάβω αυτό, αφού κανείς δεν μιλούσε για το ζήτημα. Ήρθε πιο γρήγορα σε μένα απ’ ό,τι στους συνομήλικούς μου. Οι μέντορές μου και η μαμά μου δεν έδειχναν διάθεση να το συζητήσουν, δεν ήξερα πώς να ζητήσω βοήθεια και δεν ήξεραν πώς να μου την προσφέρουν. Ακόμα κι οι γιατροί είχαν λίγα να μου πουν», συνέχισε με εξομολογητική διάθεση η Naomi Watts.

Η Αυστραλή ηθοποιός σημείωσε ότι είναι παράξενο, αλλά «είναι σαν ένας άγραφος κώδικας σιωπής: Οι γυναίκες πρέπει να το καταπιούν και να το διαχειριστούν, επειδή έτσι έκαναν οι προηγούμενες γενιές», εξήγησε.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να δούμε τις γυναίκες σε αυτή τη φάση της ζωής τους ή σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ να εκπροσωπούνται επαρκώς. Έχουμε υποβαθμιστεί στα media, στις ιστορίες και στο marketing, για τόσο πολύ καιρό. Ειδικά τη στιγμή που το 2025 περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες θα βρίσκονται στην εμμηνόπαυση», συμπλήρωσε η Naomi Watts εξηγώντας γιατί πιστεύει ότι οι γυναίκες που διέρχονται την περίοδο της εμμηνόπαυσης πρέπει επιτέλους να βγουν στο προσκήνιο. Να πάψουν να είναι «αόρατες» για την κοινωνία.

Η Naomi Watts δεν θέλει πια να βαδίζουμε μόνες τον δρόμο της εμμηνόπαυσης

«Όταν ρίχνεις φως σε άβολες συζητήσεις, γίνονται ευκολότερες. Έχει σημειωθεί πρόοδος. Αλλά γιατί αυτή η συγκεκριμένη συζήτηση μας έχει πάρει τόσο πολύ καιρό;», αναρωτήθηκε. Έπειτα κάλεσε τους ακόλουθούς της που διάβασαν το κείμενό της να κατακτήσουν μαζί της «το στίγμα». Να αναγνωρίσουν «τη μυστικοπάθεια και την ντροπή που έχουμε νιώσει».

Η Naomi Watts ζήτησε στη συνέχεια βοήθεια στο ζήτημα αυτό με σκοπό να χτιστεί μία πιο υγιής κοινωνία για τις μελλοντικές γενιές. «Το να γερνάς είναι ένα προνόμιο. Είναι μία εποχή στην οποία εμείς θα πρέπει να νιώθουμε περήφανες για τη συσσώρευση της εμπειρίας μας. Να νιώθουμε ενδυναμωμένες και αναπολογητικές. Το να γίνομαι μέρος της αλλαγής σε μία γενιά, με ενθουσιάζει. Δεν πρέπει πια να περπατάμε αυτόν τον δρόμο μόνες», τόνισε η ηθοποιός.

Όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια δουλεύει πάνω σε ένα project που αφορά την εμμηνόπαυση «και νιώθω super περήφανη γι’ αυτό». Πριν από περίπου έναν μήνα, η Naomi Watts είχε ανακοινώσει ότι ενώθηκε με μία ομάδα γυναικών που σκοπεύει να κάνει το θέμα «Εμμηνόπαυση» να ακουστεί δυνατά. «Εμμηνόπαυση. Υπάρχουν πολλά να πούμε γι’ αυτό το θέμα κι αυτές οι απίστευτες γυναίκες συμφωνούν», είχε πει τότε η Naomi Watts χωρίς να αποκαλύψει παραπάνω λεπτομέρειες για το νέο της project.

Πηγή: ladylike.gr

Δείτε ακόμα:

Έγινε μητέρα στα 50 της, μετά την εμμηνόπαυση. Προσπαθούσε να κάνει παιδί για οκτώ χρόνια