Post main image

H επιθυμία κάποιων γυναικών να αποκτήσουν παιδιά είναι τόσο δυνατή, που κάποιες φορές ανατρέπουν όλα τα προγνωστικά. Αυτό επιβεβαιώνει μια ιστορία από τη Βρετανική Κολομβία στον Καναδά, της Σαντέλ Τσάβες, η οποία αφού είχε μπει στην εμμηνόπαυση, στα 50 χρόνια της, κατάφερε, μετά από οκτώ έτη προσπάθειας με τον σύζυγό της, να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της να αποκτήσει ένα υγιές αγοράκι.

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι επιτέλους, συνέβη» δήλωσε.

Με τον σύζυγό της γνωρίστηκαν πριν από εννέα χρόνια και, μετά από τρεις μήνες σχέσηςαρραβωνιάστηκαν και σύντομα παντρεύτηκαν. Αμέσως άρχισαν τις προσπάθειες να γίνουν γονείς, ελπίζοντας πως η ηλικία τους δεν θα γινόταν ανασταλτικός παράγοντας.

«Αρχίσαμε τις προσπάθειες όταν ήμουν 41 ετών. Μας πήρε τόσα χρόνια γιατί ήθελα αρχικά να προσπαθήσω με φυσικό τρόπο. Δεν γνώριζα ότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μου».

«Αρχίσαμε τις προσπάθειες όταν ήμουν 41 ετών. Μας πήρε τόσα χρόνια γιατί ήθελα να προσπαθήσω με φυσικό τρόπο. Δεν γνώριζα ότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μου».

Έναν χρόνο αργότερα, στα 42 χρόνια της, η Σαντέλ βίωσε μια αποβολή: «Ήμασταν απόλυτα απελπισμένοι. Νόμιζα ότι είχαμε χάσει τη μοναδική μας ευκαιρία. Αυτή ήταν η πιο σκοτεινή περίοδος της ζωής μας. Ήμουν ακόμα μικρή και δεν καταλάβαινα τι είχε συμβεί».

Στα 43 της απευθύνθηκε σε ειδικό γονιμότητας, που της είπε ότι με τα δικά της ωάρια δεν είχε πιθανότητες να συλλάβει, «αλλά δεν ήθελα να το δεχτώ». Έτσι, έπρεπε να περάσουν ακόμα οκτώ χρόνια για να αποφασίσει, στα 48 της, να καταφύγει στη δωρεά ωαρίων.

Παρά τα εμπόδια που έφεραν η πανδημία και τα υγειονομικά μέτρα, κράτησε τελικά στα χέρια της το θετικό τεστ εγκυμοσύνης και τον Μάρτιο του 2021 έγινε, επιτέλους, μητέρα.

Ο γιος της, Νίκολας, ήρθε έναν μήνα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η εγκυμοσύνη της ήταν αναπάντεχα εύκολη: «Δεν είχα ούτε πρωινές ναυτίες ούτε υπέρταση ούτε διαβήτη. Δεδομένης της ηλικίας μου, στάθηκα τυχερή. Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι απίστευτη». Μάλιστα το ζευγάρι σκέφτεται και για δεύτερο παιδί, αλλά αν το αποφασίσουν πρέπει να το κάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο, γιατί το ηλικιακό όριο για τις γυναίκες, για σύλληψη με δωρεά ωαρίων, είναι τα 51 χρόνια.

«Δεν είχα ούτε πρωινές ναυτίες ούτε υπέρταση ούτε διαβήτη. Δεδομένης της ηλικίας μου, στάθηκα τυχερή. Η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι απίστευτη»

«Ποτέ δεν εγκατέλειψα τα όνειρά μου. Το ήξερα ότι κάποια μέρα θα συναντούσα το άλλο μου μισό και θα έκανα ένα παιδί. Στην τελική, πρέπει να έχεις πίστη», προσθέτει.

Φυσικά, μετά από μια τόσο μεγάλη περιπέτεια, το τελευταίο που θα την απασχολούσε είναι η γνώμη του κόσμου: «Άκουσα κάποια σοκαριστικά σχόλια από ανθρώπους που έμαθαν την ηλικία μου. Το ξέρω ότι μέχρι ο γιος μας να τελειώσει το σχολείο θα έχουμε λευκά μαλλιά και θα κρατάμε μπαστούνι. Μπορεί να μοιάζουμε με παππούδες του αλλά δεν πειράζει, γιατί θα έχει την αγάπη μας. Ο κόσμος σχολιάζει τις μητέρες αν είναι υπερβολικά μικρές, υπερβολικά μεγάλες, αν εργάζονται, αν μένουν σπίτι, αν δεν είναι παντρεμένες κ.λπ. Είμαι σε αρκετά μεγάλη ηλικία για να ξέρω ότι το μόνο που έχει σημασία είναι αυτό που είναι σωστό για εμάς».

*Με στοιχεία από Daily Mail

Πηγή: womantoc.gr