Το παιδί μου ξεκίνησε το σχολείο: 5 τρόποι να διώξετε το άγχος σας
Share
Δεν είναι μόνο τα παιδιά που αγχώνονται κατά την περίοδο της επιστροφής τους στο σχολείο αλλά σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τη New York Post το 60% των γονιών αγχώνεται επίσης υπερβολικά αυτή την περίοδο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 2000 γονείς παιδιών ηλικίας 5 -18 ετών.
Οι κύριοι λόγοι ανησυχίας για τους περισσότερους γονείς είναι: Αν το παιδί τους θα έχει καλούς καθηγητές (50%), ανησυχία σχετικά με τη διατροφή τους στο σχολείο (44%) , το κόστος για τα σχολικά είδη (42%) , η ασφάλεια του παιδιού τους (40%), και τέλος η κοινωνικοποίηση του παιδιού αν θα καταφέρει δηλαδή να συνάψει φιλικούς δεσμούς με τα άλλα παιδιά (40%).
Πριν να ανησυχήσετε και στη συνέχεια αγχωθείτε για την ανησυχία σας ,ηρεμήστε και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε να αντιμετωπίσετε όλες τις πηγές άγχους που ξεκινούν αυτή την περίοδο.
1. Περιμένετε πρώτα να δείτε και να γνωρίσετε τους δασκάλους
Στα περισσότερα σχολεία δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά με το θέμα των δασκάλων αλλά τα καλά νέα είναι ότι πάντα υπάρχουν φήμες σχετικά με αυτούς από άλλους γονείς όσον αφορά το πόσο αυστηροί είναι ή ποιοι είναι εντελώς αδιάφοροι για την εκπαίδευση των παιδιών. Μην ξεχνάτε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι τα ίδια θα ισχύσουν και στην περίπτωση του δικού σας παιδιού. Μερικά παιδιά συμπαθούν κάποιους δασκάλους με τους οποίους άλλα παιδιά δεν ταιριάζουν. Δώστε πρώτα στα παιδιά σας την ευκαιρία να γνωρίσουν τον δάσκαλο και έπειτα μπορείτε να τους θέσετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη μέρα τους στο σχολείο. Ακόμη και αν το παιδί σας έχει κάποιον «κακό» δάσκαλο ,σας δίνετε η ευκαιρία να του μάθετε πώς να διαχειριστεί ανθρώπους με διαφορετική προσωπικότητα. Αν δείτε ότι τα πράγματα δεν κυλούν ομαλά κατά τις πρώτες εβδομάδες μπορείτε να συζητήσετε το θέμα με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ή με την ίδια τη διεύθυνση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όμως πριν να δείτε το πρόβλημα να εμφανίζεται μπροστά σας.
2. Μιλήστε με τα παιδιά σας για τη σωστή διατροφή και σιγουρευτείτε ότι τουλάχιστον θα τρώνε σωστά στο σπίτι.
Αν δεν ετοιμάζετε εσείς το γεύμα του παιδιού για το σχολείο καθημερινά – αλλά ακόμη και αν το κάνετε – πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη στα παιδιά σχετικά με αυτά που τρώνε. Βεβαιωθείτε ότι έχουν καταλάβει γιατί πρέπει να προτιμούν ορισμένα φαγητά έναντι άλλων και σιγουρευτείτε ότι τρώνε καλό πρωινό και βραδινό.
3. Αγοράστε όσα πράγματα χρειάζονται για το σχολείο σταδιακά.
Γνωρίζετε περίπου ποια είναι τα απαραίτητα για το σχολείο του παιδιού πριν καν ο δάσκαλος σας δώσει τη λίστα με αυτά που θα χρειαστεί αυτός για το δικό του μάθημα (μολύβια, κασετίνες, τετράδια, τσάντα) άρα μπορείτε να τα παίρνετε σιγά σιγά σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε τις αγορές όλη η οικογένεια μαζί έτσι ώστε να περάσετε διασκεδαστικό χρόνο μαζί.
4. Ενημερωθείτε για την ασφάλεια του σχολείου και την πολιτική που ακολουθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτό τον τομέα τα περισσότερα δεν περνούν από το χέρι σας αλλά μπορείτε τουλάχιστον να ενημερωθείτε γι’ αυτά. Μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για μερικές δύσκολες καταστάσεις που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν αλλά και να κάνετε μαζί πολλές φορές την διαδρομή για το σχολείο μέχρι να εξοικειωθούν με την διαδικασία. Επιπλέον, μπορείτε να τα συμβουλέψετε να απευθύνονται στους δασκάλους όταν δεν νιώθουν ασφάλεια αλλά και να ενημερώσετε τους δασκάλους για την διεύθυνση της κατοικίας σας προκειμένου να φέρουν το παιδί αν προκύψει κάτι.
5. Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες αλλά μην το κάνετε με πίεση.
Αφήστε τα παιδιά να σας παρακολουθήσουν όταν μιλάτε στους φίλους ή στους γείτονές σας καθώς μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο για τα ίδια. Μπορείτε να τα βοηθήσετε ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους μέσω δραστηριοτήτων τα οποία θα τα φέρουν σε επαφή με περισσότερους συνομηλίκους τους. Το παιδί σας μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά την κοινωνικοποίησή του από εσάς, επομένως μην τα πιέζετε αν βλέπετε να έχουν μόνο ένα κοντινό φίλο και είναι χαρούμενα με αυτό.