Post main image

Κάθε Ιανουάριο κάνουμε το ίδιο. Παίρνουμε όρκο ότι θα κάνουμε καλύτερο τον χρόνο που έρχεται θέτοντας στόχους τους οποίους όμως πραγματοποιούμε μόνο σε ένα μικρό ποσοστό. Θα σταματήσουμε να τρώμε ψωμί, θα πηγαίνουμε γυμναστήριο 4 φορές την εβδομάδα, θα τρεφόμαστε πιο υγιεινά. Προσπαθούμε στιγμιαία να αλλάξουμε συνήθειες χρόνων και να προσθέσουμε καινούργιες αλλά κάθε φορά αποτυγχάνουμε. Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν φέτος δοκιμάζαμε πιο εύκολους και πιο προσεκτικούς στόχους; Τέτοιους ώστε να συγκεντρωθούμε σε μερικούς κάθε φορά και να τους κρατήσουμε. Και τέτοιους στόχους οι οποίοι στο τέλος δεν θα μας κάνουν πιο αδύνατες αλλά καλύτερες, πιο χαρούμενες και πιο υγιείς πνευματικά μητέρες. Ακολουθούν κάποιες ιδέες:

1. Σταμάτα να συγκρίνεσαι

Σταμάτα το κατευθείαν. Πρόκειται για σπατάλη ενέργειας. Τα παιδιά σου, το σπίτι σου, το αυτοκίνητό σου, η δουλειά σου, οι διακοπές σου, όλα είναι δικά σου και κανενός άλλου. Όλα όσα σου έχουν δοθεί και έχεις είναι αυτά που φαντάστηκες να έχεις. Οι γείτονες; Οι φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Όλοι αυτοί δεν είναι η οικογένειά σου. Ένα μάθημα για αρχή είναι να μάθεις να είσαι χαρούμενη με την επιτυχία των άλλων ανθρώπων, όχι πικραμένη ή ζηλιάρα.

 

2. Τηλεφώνησε στους γονείς σου

Εάν είσαι από τις τυχερές που ζουν ακόμη οι γονείς σου τηλεφώνησέ τους περισσότερο από μία φορά το μήνα. Ξέρω ότι είσαι απασχολημένη και ίσως παραπονιούνται αλλά τηλεφώνησέ τους όπως και να χει. Σου ξεκαθαρίζω ότι όταν «φύγουν» η καρδιά σου θα έδινε τα πάντα για να μπορούσες να κάνεις αυτό το τηλεφώνημα και να άκουγες τη φωνή τους για μία ακόμη φορά. Άλλωστε είναι αυτοί που σε μεγάλωσαν, δεν το αξίζουν;

3. Ασκήσου. Όχι μόνο το σώμα σου αλλά και το πνεύμα σου.

Αν δεν μπορείς να θυμηθείς το τελευταίο ωραίο βιβλίο που διάβασες, πήγαινε γρήγορα σε μια βιβλιοθήκη. Εάν έχεις τον χρόνο να διαχειρίζεσαι όλους τους λογαριασμούς σου στα social media τότε σίγουρα έχεις χρόνο να διαβάσεις μερικά βιβλία αυτή τη χρονιά. Οι συνδέσεις των νεύρων του εγκεφάλου σου θα σε ευχαριστούν. Διάβασε ένα παλαιότερο βιβλίο που μπορεί να σου άρεσε ή αγόρασε κάποιο καινούργιο που μπορεί να σου φαίνεται ενδιαφέρον. Μην ξεχνάς την ωραία μυρωδιά ενός νέου βιβλίου.

 

4. Σταμάτα να προσπαθείς να είσαι η καλύτερη φίλη των παιδιών σου.

Δεν χρειάζεται να τους αρέσεις κάθε μέρα και 24 ώρες το 24ωρο και δεν πειράζει να απογοητευτούν και να είναι λυπημένα ή ενοχλημένα. Ιδιαίτερα κατά την εφηβική ηλικία αν ακούσεις «Σε μισώ μαμά» περιστασιακά τότε πιθανόν κάνεις πολύ καλά τη «δουλειά» σου. Τα παιδιά και οι έφηβοι όχι μόνο χρειάζονται όρια, τα αποζητούν κιόλας, επομένως συνέχισε. Μείνε σταθερή στη θέση σου και ακλόνητη και φαντάσου τον εαυτό σου να κερδίζει στην ανατροφή κάθε φορά που σε σταβοκοιτάζουν, χτυπούν τα πόδια τους ή κουνάνε το κεφάλι τους. Χρειάζονται ένα πρότυπο και όχι καλύτερη φίλη.

5. Να είσαι καλύτερη φίλη για τις φίλες σου.

Ξεκίνα να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο για τις φίλες στη ζωή σου. Οι ισχυροί γυναικείοι δεσμοί είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ψυχική σου υγεία όσο και για των φίλων σου. Ενίσχυσέ τους, ενθάρρυνε τα πάθη και τις φιλοδοξίες τους, άκουσε τα ζόρια τους και γίνε ο ακροατής τους για τα πιο τρελά τους όνειρα και στόχους. Στο τέλος, όταν τα παιδιά σου φύγουν  από το σπίτι θα καταλάβεις πόσο τις χρειάζεσαι. Παράφορα.

 

6. Σταμάτα να παραπονιέσαι για την ακαταστασία.

Άκου, ποτέ δεν πρόκειται να είναι καθαρά μέχρι να συνταξιοδοτηθείς και οι δημιουργοί του χάους φύγουν οριστικά από το σπίτι. Και ξέρω πολύ καλά ότι ένας νιπτήρας γεμάτος με άπλυτα πιάτα και ένα πλυντήρια που ξεχειλίζει από άπλυτα μπορεί να γίνει αποπνικτικά πολύ βαρετό αλλά σίγουρα θα γίνει χειρότερα αντί να βελτιωθεί. Η γκρίνια δεν βοηθάει σε τίποτα εκτός από το να ανεβάζει την πίεση του αίματος σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Οι θεαματικά λειτουργικές και χαρούμενες οικογένειες συχνά έχουν πολύ ακατάστατα σπίτια. Τα πιάτα πρόκειται να είναι εκεί την επόμενη δεκαετία. Μπορεί και δύο.

7. Μείνε ήσυχη περισσότερο και απάντησε λιγότερο.

Έχεις ξανακούσει ότι πρέπει να φρενάρεις τον θυμό αλλά χρειάζεται επίσης και να μην δίνεις συμβουλές όταν πρέπει απλά να ακούσεις. Χρειάζεται να σταματήσεις αμέσως να αντιδράς με ενόχληση σε πράγματα τα οποία είναι πραγματικά μικροπράγματα. Θα πρέπει να περιμένεις μία ώρα ή και δύο πριν απαντήσεις με αγένεια σε κάποιον που πραγματικά δεν το αξίζει και χρειάζεται να σταματήσεις προτού μπεις βαθιά σε μια κατάσταση και μετανιώσεις για τις κουβέντες που θα ξεστομίσεις. Εισπνοή, εκπνοή, παύση και μετά μίλα. Ή απλά μην μιλάς. Θα εκπλαγείς με το τι μπορείς ν’ ακούσεις στην ησυχία.

 

8. Να είσαι πιο ευγνώμων.

Το ήξερες ότι η ευγνωμοσύνη αποτελεί έναν μυ στο μυαλό σου ο οποίος  χρειάζεται εξάσκηση κάθε μέρα; Και εννοώ κάθε μέρα. Ο δικός μου είναι εξαιρετικά εκτός φόρμας συχνά. Χρειάζεται να έχεις αυτό τον μυ συνέχεια στο γυμναστήριο του «Έχω ήδη όλα όσα χρειάζομαι». Είτε κατάγραψε σε μια λίστα τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων ή πέρνα λίγο χρόνο με διαλογισμό, προσευχή ή περισυλλογή και αναλογίσου όλα όσα για τα οποία είσαι πραγματικά ευχαριστημένη. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να καταπολεμάς τη ζήλια, την λύπη ή την απογοήτευση με χαρά και ευγνωμοσύνη.