Post main image
Γιατί οι μαμάδες ζορίζεστε τόσο πολύ με τη γνώμη που έχετε για τον εαυτό σας;Τα παιδιά σας αγαπούν ακριβώς όπως είστε – γιατί εσείς δεν μπορείτε;

Ξοδεύετε πολλές ώρες συγκρίνοντας τον εαυτό σας με άλλες μητέρες, όχι εσκεμμένα ή απροκάλυπτα. Το γεγονός είναι ότι ξανά και ξανά νιώθετε αυτοαμφισβήτηση όταν βλέπετε μια μητέρα που φαίνεται να τα κάνει όλα καλύτερα από εσάς.
Αρκετά.
Η αλήθεια είναι ότι εσείς συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μητέρες και αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με τις άλλες μητέρες. Όλα ξεκινούν από εσάς. Πρέπει μόνο να νιώθετε άνετα με τον εαυτό σας και να τον αγαπήσετε!

Μένει, λοιπόν, μόνο ν’ αποφασίσετε να μην συγκρίνεστε με τις άλλες μητέρες όσον αφορά:

1) Tον τρόπο που λειτουργούν σαν γονείς
Είναι φυσικό και επόμενο να κάνετε παρέα κυρίως με μητέρες με τις οποίες έχετε την ίδια φιλοσοφία στο μεγάλωμα των παιδιών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα υπάρχουν διαφορές στην προσέγγισή σας και είναι εύκολο να παρασυρθείτε από αυτές.
Αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι αυτές οι διαφορές οι οποίες σας βοηθούν πραγματικά σαν μητέρες. Είναι χρήσιμο να ακούτε συμβουλές από άλλους γονείς αλλά ο διαφορετικός τρόπος που δρουν δεν σημαίνει ότι εσείς δεν είστε σωστές.
2) Πόσο γρήγορα έχασαν τα κιλά της εγκυμοσύνης
Είναι ωραίο να θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά και να ασκείστε περισσότερο αλλά το ζητούμενο είναι να το κάνετε αυτό για εσάς τις ίδιες και όχι για την ιδέα του να φτάσετε το βάρος που είχατε πριν τον ερχομό του παιδιού.
Το σώμα που είχατε πριν από την γέννηση του παιδιού δεν μεγάλωσε ένα μωρό στην μήτρα του ούτε κράτησε αγκαλιά στα χέρια του ένα νεογέννητο. Το σώμα σας ήταν και είναι τέλειο για να μεγαλώσετε και να αναθρέψετε τα μωρά σας. Το σώμα σας είναι ακριβώς αυτό που αυτά χρειαζόταν και πρέπει να είστε περήφανες γι’ αυτό.

3) Πώς τα καταφέρνουν χωρίς προσπάθεια
Είναι σίγουρο ότι θα λαχταρούσατε να γίνετε η μητέρα η οποία φαίνεται να κινείται και να τα καταφέρνει όλα με άνεση. Δεν έχετε σκεφτεί όμως ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον μια λανθασμένη εντύπωση η οποία σας έχει δημιουργηθεί. Θα το καταλαβαίνατε εύκολα ύστερα από μια συζήτηση με αυτή την μητέρα η  οποία πολύ πιθανόν να έχει την ίδια ακριβώς εντύπωση για εσάς. Τότε μόνο θα συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για μια ψευδαίσθηση. Πολλές φορές ένα ήρεμο πρόσωπο κρύβει επιμελώς το άγχος που υπάρχει εσωτερικά. Αναγνωρίστε ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε κάθε στιγμή και αυτό είναι αρκετό.
4) Πόσο τέλειος είναι ο γάμος τους
Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Βλέποντας εικόνες από άλλα ζευγάρια και ρομαντικές διακοπές μπορεί να χαίρεστε και να ζηλεύετε. Αλλά σκεφτείτε αν θα θέλατε πραγματικά να είστε σε μια συνθήκη διαφορετική από αυτή που είστε, ακόμη και αν είστε σ’ έναν καναπέ με τον σύντροφό σας και τα παιδιά σας τριγύρω.

5) Πόσες φίλες μητέρες έχουν
Μερικές φορές όταν βλέπετε τις άλλες μητέρες να γελάνε και να μιλάνε μεταξύ τους μπορεί να νιώθετε θλίψη και μοναξιά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι σίγουρα έχετε εκπληκτικούς φίλους οι οποίοι σας υποστηρίζουν και σας κάνουν να χαμογελάτε. Ίσως να μην μπορείτε να τους δείτε τόσο συχνά αλλά αυτοί είναι στη ζωή σας. Επομένως ξοδέψτε περισσότερο χρόνο και αισθανθείτε ευγνωμοσύνη γι’ αυτό.
6) Πόσα χρήματα έχουν
Όλοι μας κάνουμε επιλογές για το πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας και πολλές απ’ τις επιλογές μας αφορούν τη δουλειά και τα χρήματα. Επομένως, όταν βλέπεις τον εαυτό σου να αισθάνεται φθόνο για το μεγάλο σπίτι που αγόρασε ο γείτονας ή για τις διακοπές ενός φίλου πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε τυχερές που είστε σε θέση να κάνετε επιλογές. Οι επιλογές είναι πολυτέλεια και πολλοί άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Είστε απίστευτα τυχερή που έχετε ό,τι έχετε.
Είστε έτοιμες να απολαμβάνετε την παρέα των άλλων χωρίς ν’ αφήνετε να επηρεάζουν την αυταξία σας;
* Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο newsletter για να έχετε πρόσβαση σε περισσότερα θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία μας