Post main image

Σίγουρα πριν από ένα ταξίδι με αεροπλάνο οι γονείς αγχώνονται σχετικά με το πρώτο ταξίδι του παιδιού με αεροπλάνο. Αναρωτιούνται πώς το παιδί τους θα αντιδράσει σε αυτή την πρωτόγνωρη για το ίδιο εμπειρία αλλά και πώς οι ίδιοι θα διαχειριστούν την κατάσταση. Ωστόσο, όλα τα εφιαλτικά σενάρια που έχουν δημιουργήσει και τους προκαλούν τρόμο μπορούν να εξαφανιστούν με την κατάλληλη προετοιμασία.

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ
 • Καταρχάς, μπορείτε να επισκεφτείτε το site της αεροπορικής εταιρείας με την οποία θα πραγματοποιηθεί η πτήση σας καθώς εκεί θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που θέλετε σχετικά με το τι ισχύει για τα εισιτήρια, τα έγγραφα κ.τ.λ. αλλά και να θέσετε τις δικές σας ερωτήσεις. (Συνήθως υπάρχει ξεχωριστή ενότητα π.χ. for families ή travelling with children, αλλά και στο κέντρο εξυπηρέτησης στις συχνές ερωτήσεις)
 • Αν υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε να διαλέξετε μία βραδινή πτήση ή μια που να συμπίπτει με τις ώρες που το παιδί κοιμάται ώστε να μην κουραστεί πολύ.
 • Μεγάλη σημασία έχει και η ηλικία του παιδιού, καθώς προβλέπεται διαφορετική προετοιμασία αν αναφερόμαστε σε βρέφος, σε νήπιο ή μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί. Τα μωρά μπορούν να ταξιδέψουν ήδη από την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους σύμφωνα με τους γιατρούς, αλλά είναι προτιμότερο να κλείσουν τους πρώτους 2-3 μήνες ζωής προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή μετάδοση μικροβίων, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμη επαρκώς και δεν έχει αρχίσει η διαδικασία των εμβολιασμών.
 • Μεγάλη σημασία έχει και η προετοιμασία που θα γίνει ήδη από το σπίτι όσον αφορά κάποια χρήσιμα πράγματα που θα αποδειχτούν σωτήρια στη διάρκεια του ταξιδιού. Τέτοια είναι τα υγρά μαντηλάκια, βρεφική κρέμα, σαλιάρα, πιπίλες, μπιμπερό, καρότσι, βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου, έξτρα πάνες, αλλαξιές ρούχα, ασπιρίνες, σταγόνες για τ’ αυτιά, τσίχλες, σνακς και κάποια αγαπημένα αντικείμενα του παιδιού προκειμένου να νιώθει ασφάλεια στη διάρκεια του ταξιδιού αλλά θα βοηθήσουν και τη στιγμή που θα αρχίσει να κουράζεται και να γκρινιάζει.
 • Είναι πολύ βοηθητικό όλα τα αντικείμενα να βρίσκονται στην χειραποσκευή που θα έχετε μαζί σας στο αεροπλάνο και μάλιστα να είναι σακίδιο πλάτης ώστε να έχετε ελευθερία κινήσεων.
 • Κάντε check-in νωρίς. Αυτό σημαίνει να φτάσετε περίπου 2 ώρες πριν την πτήση στο αεροδρόμιο ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή και αγχωθείτε περισσότερο κουβαλώντας και όλη την προίκα του μωρού/παιδιού σας. Οι περισσότερες εταιρείες φροντίζουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οικογενειών π.χ. προτεραιότητα στην επιβίβαση, ειδικά αφιερωμένα γκισέ, αλλά και θέσεις ώστε να είναι όλη η οικογένεια μαζί.
 • Καλό είναι, αν πρόκειται για μωρό, να έχετε μαζί σας στο αεροπλάνο το καρότσι του μωρού και να μην το δώσετε μαζί με τις αποσκευές σας ώστε σε ενδεχόμενη καθυστέρηση να έχετε εκεί το μωρό και να μην κουραστείτε.
 • Τέλος, πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο κάντε μια στάση στην τουαλέτα ακόμη και αν το παιδί σας επιμένει ότι δεν χρειάζεται.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης

 • Προσαρμόστε το ειδικό καθισματάκι εφόσον έχετε πληρώσει θέση γι’ αυτό, ειδάλλως περάστε τη ζώνη σε εσάς και στο μωρό με τη βοήθεια του/της αεροσυνοδού.
 • Μέσα στο αεροπλάνο κατά την απογείωση αλλά και κατά την προσγείωση αν πρόκειται για βρέφος μπορείτε να το θηλάσετε/ να του δώσετε γάλα ή χαμομήλι με το μπιμπερό για να ανακουφιστούν τα αυτάκια του από τον πόνο που προκαλεί η αποσυμπίεση. Αν πρόκειται για νήπιο ή μεγαλύτερο παιδί μπορεί να μασουλάει κάποιο σνακ ή τσίχλα που θα του δώσετε. Φυσικά πρέπει να συμβουλευτείτε τον/την παιδίατρο σας πριν την πτήση ειδικά αν το παιδί σας έχει μπουκωμένη μύτη ή είναι κρυωμένο καθώς το ταξίδι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
 • Αν χρειαστεί να αλλάξετε την πάνα του μωρού μπορείτε να το κάνετε στα τραπεζάκια μπροστά από το κάθισμα αφού η τουαλέτα του αεροπλάνου κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση.
 • Είναι αναμενόμενο ότι το παιδί σας κάποια στιγμή θα κουραστεί ειδικά αν η πτήση διαρκεί πολλές ώρες. ακόμη και αν το έχετε προετοιμάσει από πριν και του έχετε μιλήσει για σωστή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της πτήσης. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσατε να του δώσετε κάποια από τα αγαπημένα του αντικείμενα που πήρατε μαζί σας. Μία καλή επιλογή είναι και η χρήση τάμπλετ ή φορητού υπολογιστή ώστε να δει κινούμενα σχέδια, βιβλία ζωγραφικής, γκάτζετ.

*ΜΗΝ ξεχάσετε τα ταξιδιωτικά έγγραφα και είστε έτοιμοι να απολαύσετε αυτό το πρώτο ταξίδι με αεροπλάνο μαζί με το παιδί σας.