Χαρτζιλίκι στο παιδί. Πότε να ξεκινήσω;
Share
Το χαρτζιλίκι είναι ένας ωραίος τρόπος ώστε να μάθουν τα παιδιά τις βασικές αρχές διαχείρισης των χρημάτων. Αλλά το ύψος του ποσού που θα δίνετε σαν χαρτζιλίκι και η στιγμή που θα ξεκινήσετε να το δίνετε εξαρτάται από την προσέγγιση της δική σας οικογένειας και τις αξίες γύρω από τα χρήματα που θέλετε να μεταδώσετε στο παιδί.
Οι βασικές αρχές για το χαρτζιλίκι
Το χαρτζιλίκι στα παιδιά ηλικίας 4-5 χρόνων βοηθάει να ξεκινήσουν να μαθαίνουν την αξία των χρημάτων και τη διαχείρισή τους. Για παράδειγμα όταν τα παιδιά παίρνουν χαρτζιλίκι πρέπει να επιλέξουν αν θα το αποταμιεύσουν ή αν θα το σπαταλήσουν. Αν το αποταμιεύσουν θα μάθουν να κάνουν υπομονή μέχρι να αποκτήσουν τα πράγματα που επιθυμούν. Αν τo σπαταλήσουν θα μάθουν τις συνέπειες της σπατάλης χρημάτων. Αφήστε τα παιδιά να κάνουν κάποια λάθη καθώς είναι μέρος της διαδικασίας εκμάθησης. Άλλωστε είναι προτιμότερο να κάνουν τώρα τα λάθη παρά όταν πια θα είναι ενήλικες.
Μπορείτε να θέσετε και κάποια όρια σχετικά με το που θα ξοδέψει το παιδί τα χρήματά του, για παράδειγμα να το αποτρέψετε από την αγορά προϊόντων που θα βλάψουν την υγεία του.
Η κατάλληλη στιγμή για να δώσετε χαρτζιλίκι στο παιδί
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τη χρονική στιγμή που εσείς θα επιλέξετε να ξεκινήσετε το χαρτζιλίκι. Το παιδί είναι έτοιμο να διαχειριστεί χρήματα όταν αρχίσει να καταλαβαίνει ότι:
- χρειάζεται χρήματα για να αγοράσει πράγματα από μαγαζιά
- χρειάζεται να αποταμιεύει κιόλας χρήματα και να μην τα ξοδεύει όλα
- το να ξοδεύει όλα του τα χρήματα σε μία μέρα σημαίνει ότι την επόμενη μέρα δεν θα έχει άλλα.
Το κατάλληλο ποσό για χαρτζιλίκι
Εξαρτάται από τις συνθήκες και από τι θεωρείτε εσείς λογικό. Όταν το παιδί μάθει το ποσό που θα παίρνει και τη συχνότητα που θα έχει το χαρτζιλίκι του θα μπορέσει να μάθει και τον τρόπο που θα τα διαχειρίζεται σωστά. Κάποιες συνθήκες που θα σας βοηθήσουν είναι :
- Η οικονομική κατάσταση τη οικογένειας σας
- Η ηλικία του παιδιού
- Οι ανάγκες που πιστεύετε ότι θα καλύψει με αυτό το ποσό το παιδί σας (π.χ. μετακινήσεις, αποταμίευση, γεύματα κ.τ.λ. )
Ανάγκες που θα καλυφτούν με το χαρτζιλίκι
- Αγορά κάποιου παιχνιδιού
- Ψυχαγωγία όπως μία έξοδος π.χ. κινηματογράφος
- Δώρα για τα άλλα μέλη της οικογένειας ή φίλους
- Γεύμα στο σχολείο
Το να επιτρέψετε στο παιδί σας να διαχειριστεί μόνο του τα χρήματά του θα το βοηθήσει να έχει αίσθηση αυτονομίας και αυτοπεποίθησης αλλά και να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα το χαρτζιλίκι.
Χαρτζιλίκι και δουλειές του σπιτιού
Εξαρτάται από τις αρχές της δικής σας οικογένειας αν θα συνδέσετε το χαρτζιλίκι με την εργασία. Από τη μία πλευρά αυτή η σύνδεση δίνει την εντύπωση στο παιδί ότι κάποιος μπορεί να κερδίσει χρήματα μέσα από την εργασία και έτσι του δίνετε κίνητρο για να κάνει κάποιες απλές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.
Από την άλλη μπορείτε να επιλέξετε να του δίνετε ένα επιπλέον ποσό από το ήδη συμφωνημένο όταν κάνει κάποιες πιο απαιτητικές εργασίες πέρα από τις καθημερινές. Έτσι θα συνειδητοποιήσει αυτό που ισχύει και στην ενήλικη ζωή, ότι δηλαδή αν θέλει περισσότερα χρήματα πρέπει να δουλέψει περισσότερο.
Χρήσιμες συμβουλές όταν δίνετε χαρτζιλίκι
- Εξηγήστε στο παιδί για ποιους λόγους του δίνετε τα χρήματα και τους τρόπους που θα μπορούσε να τα ξοδέψει. Αποφασίστε μαζί και θέστε μαζί του κάποια όρια.
- Συζητήστε μαζί του για τον τρόπο με τον οποίο θα χωρίσει το χαρτζιλίκι του. Πόσα δηλαδή θα είναι τα χρήματα που αυτό θα αποταμιεύει, ποιο θα είναι το ποσό που θα ξοδεύει και ίσως ένα μικροποσό για δωρεές.
- Δώστε τόσα χρήματα όσα αντέχει η οικονομική σας κατάσταση και μην δίνετε σημασία στο τι κάνουν οι άλλοι γονείς ή τι απαιτεί το παιδί σας.
- Ορίστε κάθε πότε θα του δίνετε χαρτζιλίκι, μπορεί να γίνεται συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας (ενδεχομένως στην αρχή ώστε να έχει καλύτερο έλεγχο), είτε και μηνιαίως.
- Μπορείτε μαζί να αγοράσετε έναν κουμπαρά ώστε να φυλάει τα χρήματα που αποταμιεύει ή να έχετε διάφανα δοχεία ώστε να βλέπει τα χρήματα που έχει καταφέρει να μαζέψει και να νιώθει περήφανο για τον εαυτό του.
- Μία σημαντική συμβουλή για εσάς τους ίδιους: Μην παρασυρθείτε και του δώσετε παραπάνω χρήματα αν τελικά δεν του φτάσουν καθώς μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός είναι ακριβώς αυτός να μάθει να διαχειρίζεται τα χρήματα.