Post main image

Οι εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής μας οδηγούν όλο και περισσότερες οικογένειες στην αναζήτηση μιας νταντάς προκειμένου να φροντίζει τα παιδιά τους. Η εύρεση βέβαια του κατάλληλου προσώπου δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς το άτομο που θα επιλέξει η κάθε οικογένεια θα περνάει αρκετό χρόνο με τα παιδιά της επομένως θα παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.

Καταρχάς ,πριν ακόμη ξεκινήσετε τη διαδικασία της αναζήτησης πρέπει να σκεφτείτε οι ίδιοι ποιος είναι ο τρόπος διαπαιδαγώγησης που θα ακολουθήσετε έτσι ώστε να μπορέσετε να είστε ξεκάθαροι και στις απαιτήσεις που θα έχετε από το άτομο που θα προσλάβετε. Στη συνέχεια και κατόπιν συζήτησης μπορείτε να διαμορφώσετε μία λίστα με τα κριτήρια που θα θέσετε έτσι ώστε να περιορίσετε τον αριθμό των υποψηφίων.
Όταν φτάσετε πια στο στάδιο της συνέντευξης θα πρέπει το άτομο που έχετε απέναντί σας να σας εμπνέει εμπιστοσύνη ώστε να νιώθετε ασφαλείς αφήνοντας τα παιδιά σας μαζί του. Εφόσον καταλήξετε σε 3-4 υποψήφιους ,μπορείτε να τους θέσετε τις παρακάτω ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το πρόσωπο που θα είναι εκεί για εσάς αντί για εσάς;

Εμπειρία
Πού δουλεύατε προηγουμένως;
Πόσο καιρό ήσασταν στην προηγούμενη δουλειά; Γιατί φύγατε;
Ποια είναι η εμπειρία σας με παιδιά και ειδικά με παιδιά στην ηλικία του δικού μου;
Γιατί σας αρέσει να εργάζεστε με παιδιά;
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερό σας κατόρθωμα;
Έχετε εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών;                                                                                                Στην προηγούμενή σας δουλειά έχετε ασχοληθεί και με οικιακές εργασίες;

Τρόπος ζωής
Είναι σημαντικό να γνωρίσετε την προσωπικότητα του ατόμου που έχετε απέναντί σας. Επομένως πέρα από τις βασικές πληροφορίες θα μπορούσατε να ζητήσετε να μάθετε πληροφορίες για τα ενδιαφέροντά του και τις συνήθειές του.
Έχετε δικά σας παιδιά;
Ποια είναι τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας;
Μπορείτε να μαγειρεύετε και να προετοιμάζετε γεύματα;
Μετακινείστε με αυτοκίνητο ή με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;
Σας ενοχλούν τα κατοικίδια ζώα;
Με τι ασχολείστε τις μέρες που έχετε άδεια;
Ποιες άλλες υποχρεώσεις έχετε αυτή την περίοδο;

Μεταχείριση των παιδιών
Γιατί διαλέξατε αυτή την ενασχόληση;
Τι είδους δραστηριότητες θα κάνατε μ’ ένα παιδί σ’ αυτή την ηλικία;
Πώς θα χειριζόσασταν ένα παιδί το οποίο κλαίει χωρίς σταματημό;
Έχετε ασχοληθεί με τη σωματική φροντίδα των παιδιών (μπάνιο, άλλαγμα πάνας κ.τ.λ.); Έχετε βοηθήσει με την φαρμακευτική αγωγή την οποία ακολουθεί ένα παιδί;
Θα μπορούσατε να αναλάβετε να πηγαίνετε το παιδί στις εξωσχολικές του δραστηριότητες;
Τι είδους γεύματα θα ετοιμάζατε για ένα παιδί στην ηλικία του δικού μας;

Τρόπος αντίδρασης σε υποθετικές επείγουσες καταστάσεις
Είστε στο πάρκο με το παιδί και αυτό πέφτει και χτυπάει το κεφάλι του χωρίς να ανταποκρίνεται. Πώς αντιδράτε;
Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι το παιδί είναι άρρωστο; Τι θα κάνατε αν το παιδί είχε υψηλό πυρετό;
Πώς θα αντιδρούσατε σε περίπτωση πυρκαγιάς στο σπίτι;
Αν ένα παιδί φαινόταν να πνίγεται την ώρα του φαγητού τι θα κάνατε;

Περιγραφή της δουλειάς και μισθός
Πότε θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με τη δουλειά;
Ποια είναι η διαθεσιμότητά σας για τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα;
Τι είδους οικιακές εργασίες θα μπορούσατε να αναλάβετε;
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από εμάς;

Υπάρχουν όμως και κάποιες ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνετε στους υποψήφιους οι οποίες αφορούν την ηλικία, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την οικογενειακή τους κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεπεράσετε αυτά τα όρια.
Στο τέλος της συνέντευξης θα έπρεπε να ξεκαθαρίσετε ποιες ακριβώς θέλετε να είναι οι αρμοδιότητες του/ της υποψηφίου καθώς και να θέσετε ερωτήσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα του ατόμου κατά τις μη συμφωνημένες ώρες. Είναι επίσης η στιγμή κατά την οποία θα θέσετε το ζήτημα του μισθού και κατά την οποία θα μπορούσατε να αφήσετε τον/ την υποψήφιο/α να εκφράσει τις δικές του/της απορίες.
Αφού έχετε καταλήξει στους επικρατέστερους μπορείτε να τους καλέσετε σπίτι ώστε να περάσουν λίγο χρόνο με το παιδί σας και να δείτε πως αλληλεπιδρούν μαζί του.