Post main image

Με την  πρώτη μέρα του παιδιού σας στο σχολείο να είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, είναι εντελώς φυσιολογικό να σας έχουν δημιουργηθεί ανάμεικτα συναισθήματα, από ενθουσιασμό μέχρι νευρικότητα. Η πρώτη μέρα  στο νηπιαγωγείο είναι μια μέρα ορόσημο τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας. Το παιδί σας μεγαλώνει!

Θα χρειαστεί να προετοιμάσετε το παιδί σας αλλά και εσάς τους ίδιους διαβάζοντας μαζί του κάποια βιβλία τα οποία έχουν περιεχόμενο σχετικά με αυτή την περίσταση. Θα ήταν ωραίο να προσέξετε τα ρούχα που θα φορέσει αυτή την πρώτη του μέρα καθώς είναι πιθανόν οι αναμνήσεις αυτές να του μείνουν για πάντα. Είναι βασικό να προετοιμαστείτε και κάποιες μέρες πριν ακολουθώντας ένα πολύ συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα ώστε να είστε έτοιμοι όταν θα μπει και το νηπιαγωγείο στη ζωή  του παιδιού. Αν υπάρχει η δυνατότητα να συναντήσετε την δασκάλα του παιδιού σας και κάποιους συμμαθητές του εκμεταλλευτείτε το καθώς αυτό θα διευκολύνει το άγχος του αποχωρισμού που ίσως ακολουθήσει.

Τι όμως θα κάνει το παιδί σας την πρώτη του μέρα στο νηπιαγωγείο;

1. Μία διασκεδαστική δραστηριότητα

Την πρώτη μέρα ο/η νηπιαγωγός θα είναι απασχολημένος μιλώντας στους γονείς των παιδιών, βοηθώντας σε όσα θέματα προκύψουν με τον αποχωρισμό από το παιδί, παρηγορώντας τα παιδιά που κλαίνε και οργανώνοντας το υπόλοιπο προσωπικού του νηπιαγωγείου. Σίγουρα, λοιπόν, για την ώρα που θα λείπει θα θέλει να απασχολεί τα παιδιά με μία δραστηριότητα ώστε να μπορεί ν’ ασχοληθεί με τα υπόλοιπα. Επομένως, το παιδί μπορεί να διασκεδάσει με ένα παζλ, με πλαστελίνες ή τουβλάκια.

2. Συστάσεις

Την πρώτη μέρα στο σχολείο , ο/η νηπιαγωγός θα παρουσιάσει στα παιδιά το πρόγραμμα της ημέρας μιλώντας τους για την κάθε δραστηριότητα πριν να την κάνουν. Πρώτα απ’ όλα θα συστηθούν οι ίδιοι και όσο προχωρά η μέρα το παιδί θα γνωρίζει τις δραστηριότητες και τους κανόνες όπως να σηκώνουν το χέρι τους αν θέλουν να ρωτήσουν κάτι ή να πάνε έξω. Ο σκοπός αυτής της πρώτης μέρας είναι να καθιερωθεί μία ρουτίνα αλλά και να δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις ποιος/ γιατί / πώς πριν την κάθε ενέργεια.

3. Διάλειμμα

Το νηπιαγωγείο θα έπρεπε να έχει να κάνει κυρίως με το παιχνίδι έτσι τα παιδιά θα επισκεφτούν την αυλή για να ξέρουν που θα περνούν το χρόνο τους στο διάλειμμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

4. Συζήτηση για την χρήση της τουαλέτας

Το παιδί σας είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιεί την τουαλέτα όποια στιγμή το έχει ανάγκη στο σπίτι έτσι τώρα θα μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα πηγαίνοντας στην αρχή με τον/ την νηπιαγωγό μέχρι να εξοικειωθεί με τον χώρο. Για να αποφευχθούν τα «ατυχήματα» και να εκπαιδευτούν σωστά τα παιδιά θα κάνουν συχνά «ταξιδάκια» στον χώρο της τουαλέτας. Επομένως,  την πρώτη μέρα θα υπάρχει πολλή συζήτηση για το θέμα της τουαλέτας.

 

5. Συνεχής απασχόληση

Το παιδί σας θα είναι πολυάσχολο την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο. Θα υπάρχουν τραγουδάκια, δραστηριότητες για να γνωριστούν μεταξύ τους και συνεχείς περιηγήσεις στον χώρο ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν. Το να συνηθίσουν σε μία ρουτίνα μπορεί να πάρει εβδομάδες αλλά είναι αυτή που τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας. Όταν, λοιπόν, καταφέρει η ρουτίνα να εδραιωθεί θα είναι σωτήρια τόσο για τους δασκάλους όσο και τα παιδιά αφού θα υπάρχει περισσότερος χρόνος και ενέργεια για πιο σημαντικά πράγματα όπως η μάθηση και η διασκέδαση.

Να θυμάστε: Ο τρόπος που μπαίνει το παιδί στο σχολείο, είναι αυτός που έμαθε στην οικογένειά του. Όσο καλύτερα είναι προετοιμασμένο τόσο λιγότερες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει.