Post main image

Περιμένατε 9 μήνες για να δείτε, να ακούσετε και να νιώσετε το μωρό σας. Ήρθε η στιγμή της συνάντησης και τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Ωστόσο σας τρομοκρατεί ήδη η πρώτη νύχτα με το νεογέννητο στο σπίτι.

Μην ανησυχείτε. Κάθε γυναίκα που επιστρέφει στο σπίτι με ένα νεογέννητο μωρό έχει την αίσθηση ότι δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Οι πρώτες νύχτες είναι οι πιο δύσκολες καθώς μπαίνετε σε μια νέα ρουτίνα, αλλά με τον καιρό θα προσαρμοστείτε.

Εδώ, λοιπόν, θα δείτε τι να περιμένετε την πρώτη νύχτα στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό σας:

 

Μάλλον δεν θα κοιμηθείτε

Και αν το καταφέρετε, δεν θα κοιμηθείτε καλά. Ένα νεογέννητο μωρό πρέπει συνήθως να τρώει κάθε 3 ώρες. Μερικές φορές περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το μέγεθος του μωρού και ανάλογα με το αν θηλάζει ή όχι. Κάθε 3 ώρες σε μια περίοδο 24 ωρών σημαίνει ότι ακόμα κι αν κοιμηθείτε, δεν θα είναι για πολύ. Ή μπορεί να μην μπορείτε να κοιμηθείτε και να θέλετε μόνο να κοιτάτε το μωρό σας.

Οι πιθανότητες είναι ότι μόλις ταΐσετε το μωρό σας, το αλλάξετε, τακτοποιήσετε, και αποκοιμηθείτε, το μωρό σας θα ξυπνήσει πάλι για να φάει, γιατί μπορεί να χρειάζεται πάλι αλλαγή της πάνας, ή επειδή θέλει την αγκαλιά σας. Είναι εξουθενωτικό και σοκαριστικό αλλά θα το ξεπεράσετε.

Νύχτα ή μέρα;

Το μωρό σας δεν θα αναγνωρίζει για περίπου ένα μήνα τη νύχτα από τη μέρα. Αν νομίζετε ότι είναι πιο δραστήριο τη νύχτα ενώ κοιμάται όλη την ημέρα, έχετε δίκιο. Είναι απολύτως φυσιολογικό και μπορείτε σιγά σιγά να αρχίσετε να αλλάζετε το πρόγραμμα του.

Βοηθήστε το μωρό σας διαμορφώνοντας κατάλληλα τον χώρο ώστε να έχει σκοτάδι και ηρεμία τη νύχτα. Προσπαθήστε να μην «λιώσετε» έχοντας το μωρό στην αγκαλιά σας όσο το ταϊζετε το βράδυ καθώς δεν είναι αυτή η στιγμή κατάλληλη για να συσφίγξετε τη σχέση σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βγείτε έξω με το μωρό σας και εκθέστε το στο φως της μέρας. Έτσι σύντομα θα καταλάβει τις διαφορές.

Θα υπάρχουν πολλά κλάματα

Τα μωρά κλαίνε πολύ, αλλά το ίδιο κάνουν και οι νέες μαμάδες. Οι πρώτες νύχτες στο σπίτι με το νεογέννητο σας θα περιλαμβάνει πιθανώς αρκετό κλάμα. Οι ορμόνες σας θα παίζουν τα δικά τους παιχνίδια σε συνδυασμό με τα συναισθήματα που ακολουθούν την έλλειψη ύπνου, θα σας κάνουν απολύτως συναισθηματική. Τα δάκρυα θα είναι πολλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για δάκρυα λύπης.

Ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολος

Ο θηλασμός, στην αρχή, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος και να κάνει τις θηλές σας να υποφέρουν. Το πιπίλισμα τις κάνει τόσο ξηρές. Αν θηλάζετε, πάρτε λίγη λανολίνη. Πάρτε έναν κουβά γιατί θα τη χρειαστείτε.

Οι πρώτες νύχτες με το νεογέννητο θα είναι μια εμπειρία μάθησης και για τους δύο σας. Θα δοκιμάσετε τον τρόπο που σας βολεύει περισσότερο να θηλάσετε ενώ οι θηλές σας θα αρχίσουν σιγά σιγά να προσαρμόζονται.

Μπορεί να μην αισθάνεστε ο εαυτός σας

Μαζί με τις ορμονικές αλλαγές και την τεράστια αλλαγή στη ζωή σας οι περισσότερες νέες μητέρες βιώνουν αυτό που λέμε επιλόχειο κατάθλιψη. Το 80% των νέων μαμάδων έχουν έντονες εναλλαγές της διάθεσης τις πρώτες εβδομάδες.

Αναγνωρίζοντας ότι έχετε αυτά τα συναισθήματα και μιλώντας γι ‘αυτά θα βοηθηθείτε. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το κλάμα χωρίς λόγο, ανυπομονησία, ευερεθιστότητα, ανησυχία, κόπωση, και αϋπνία.

Ελέγξτε τις πάνες

Είτε θηλάζετε είτε όχι, παρακολουθήστε τις βρεγμένες πάνες του μωρού σας και τον αριθμό τους ανά την ημέρα. Οι υγρές πάνες σημαίνουν ότι το μωρό σας είναι καλά ταϊσμένο και ενυδατωμένο. Τα νεογέννητα θα έχουν συνήθως την πρώτη υγρή πάνα τους 12-24 ώρες μετά τη γέννηση. Μετά από αυτό, ο αριθμός των πανών που αλλάζουν ανά ημέρα ποικίλλει ανάλογα με το πόσο ημερών είναι το μωρό.

Αυτό σημαίνει δύο βρεγμένες πάνες τη δεύτερη μέρα, τρεις βρεγμένες πάνες την τρίτη μέρα, και ούτω καθεξής. Μόλις το μωρό είναι σχεδόν μιας εβδομάδας, θα πρέπει να έχει περίπου 6-8 υγρές πάνες την ημέρα. Τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα μπορεί να έχουν έως και 10, ενώ τα μωρά που θηλάζουν περίπου 6.

Θα χρειαστεί να το φασκιώσετε

Το νεογέννητο μόλις γεννήθηκε και θα περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να προσαρμοστεί στο σπίτι. Ένα άνετο πανί φασκιώματος ή μία ωραία κουβερτούλα μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος ώστε να κοιμηθεί άνετα. Η μήτρα σας ήταν τόσο ζεστή και το μωρό σας ήταν τόσο ζεστό. Το φάσκιωμα θα θυμίσει στο νεογέννητο τη ζεστασιά της μήτρας.

Δεν τα χρειάζεστε όλα

Εάν δεν είχατε πάρει όλες τι συσκευές που θα χρειαστεί το μωρό μην σκάτε. Τις πρώτες νύχτες ενός νεογέννητου δεν θα χρειαστείτε όλα τα πράγματα που νομίζατε. Οι πρώτες νύχτες (και μήνες) θα αποτελούνται από τάισμα, ύπνο, και το ελάχιστο χρόνο κατά τον οποίο το μωρό θα είναι ξύπνιο.

Όταν επιστρέφετε σπίτι δεν χρειάζεστε ακόμη κούνιες, κουδουνίστρες, παιχνίδια, ή κάτι το ιδιαίτερο. Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα αργότερα αλλά δεν θα τα χρησιμοποιήσετε για αρκετές εβδομάδες τουλάχιστον.

Η ζωή με ένα νεογέννητο μπορεί να είναι πολύ απλή. Απολαύστε το.

Δείτε επίσης:

Είναι φυσιολογικό το νεογέννητο μωρό να έχει δόντια;