Πρώτη φορά νηπιαγωγείο: οδηγός επιβίωσης για γονείς
Share
Πρώτη φορά νηπιαγωγείο: Μία απ’ τις πιο σημαντικές «πρώτες φορές» στη ζωή ενός παιδιού, καθώς θα κληθεί για πρώτη φορά ν’ αντιμετωπίσει μία καθημερινότητα μακριά από συγγενείς και οικεία πρόσωπα. Έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε, καθώς και χρήσιμες συμβουλές ώστε να προετοιμαστείτε κατάλληλα τόσο εσείς, όσο και το παιδί!
1. Βοηθήστε το ν’ ανεξαρτητοποιηθεί στο σπίτι
Ενθαρρύνετε το παιδί ν’ αρχίσει να ντύνεται μόνο του, να βάζει και να βγάζει το μπουφανάκι του, να χρησιμοποιεί την τουαλέτα χωρίς τη βοήθεια κάποιου, να πλένει καλά τα χέρια του και να βάζει/βγάζει μόνο του τα παπούτσια. Επιπλέον, μάθετε του να χρησιμοποιεί μόνο του το κουτάλι για να φάει και πώς μπορεί να καθαρίσει το πιάτο του. Όλα αυτά θα το βοηθήσουν να νιώσει ανεξάρτητο και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για το νηπιαγωγείο.
2. Μάθετε του την αυτοεξυπηρέτηση
Είναι καλό για το παιδί να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, δηλαδή να μάθει πώς να σκουπίζει το πρόσωπό του μετά το φαγητό ή πώς να φυσάει τη μύτη του χωρίς βοήθεια ή ακόμα πώς να φορά σωστά τη μάσκα του. Ωστόσο, εξηγήστε του πως όταν χρειαστεί βοήθεια από έναν ενήλικα (δηλαδή τη δασκάλα ή το δάσκαλό του) μπορεί να την ζητήσει χωρίς να ντρέπεται.
3. Διδάξτε του υπευθυνότητα
Δώστε στο παιδί μικρές ευθύνες, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Για παράδειγμα, μετά από τη βόλτα σας, ζητήστε του ν’ αναλάβει ν’ αδειάσει την τσάντα του, να γεμίσει το μπουκαλάκι του ή να τακτοποιήσει τα ρούχα του. Ακόμα κι αν είναι πιο εύκολο να το κάνετε εσείς, είναι καλό να το κάνει μόνο του ώστε να καταλάβει πως πρέπει ν’ αναλαμβάνει ευθύνες.
4. Καλωσορίστε τη «ρουτίνα» στην καθημερινότητά σας
Είναι λιγάκι δύσκολο αλλά θα πρέπει ν’ αρχίσετε να δημιουργείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθεί το παιδί: Ξυπνητήρι, πρωινό και προετοιμασία, συγκεκριμένες ώρες φαγητού, παιχνίδι, μπάνιο και ύπνος επίσης σε συγκεκριμένη ώρα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να πειθαρχήσει χωρίς δυσαρέσκεια στη νέα του καθημερινότητα και φυσικά να μπει σε πρόγραμμα.
5. Μιλήστε για τα συναισθήματά του
Προσπαθήστε να μη μεγαλοποιήσετε ούτε να υποβαθμίσετε το γεγονός ότι το παιδί πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο. Συζητήστε μαζί του αν έχει κάποιο άγχος ή κάποια ανυπομονησία ή τις πρώτες του εντυπώσεις, αν υπάρχει κάτι που το στεναχωρεί.
6. Δείξτε αυτοπεποίθηση
Αν του δείξετε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αναστάτωσης ή ανησυχίας επειδή αρχίζει το σχολείο, τότε και το παιδί θα είναι ήσυχο. Πηγαίνετε το στο νηπιαγωγείο, μιλήστε με τη δασκάλα του και πείτε του ότι θα επιστρέψετε μόλις τελειώσετε από τη δουλειά για να γυρίσετε μαζί σπίτι. Προσπαθείτε να μην αργήσετε και να βρίσκεστε εκεί όταν σχολάει, ώστε να μη νιώσει καθόλου ανασφάλεια για το πού βρίσκεστε.
7. Μην μείνετε παραπάνω από 5 λεπτά
Κάθε παιδί θα μπορέσει να νιώσει άνετα στο χώρο και θ’ αρχίσει να προσαρμόζεται όταν δεν σας δει εκεί. Μην μένετε πολλή ώρα στο χώρο, εμπιστευτείτε και το παιδί και το εκπαιδευτικό προσωπικό: μόλις το αποχαιρετίσετε, απομακρυνθείτε με σιγουριά!
Η πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο είναι μία νέα συνθήκη με πολλές προκλήσεις, ωστόσο με ψυχραιμία, υπομονή και πρόγραμμα θα πάνε όλα τέλεια. Καλή χρονιά!
Διαβάστε επίσης: