Post main image

Σχεδόν όλα τα παιδιά αγαπούν τη μουσική και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα μουσικής. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική εκπαίδευση ενισχύει την ικανότητα κατανόησης ενός παιδιού, τους βοηθά με τις μαθηματικές έννοιες, βοηθά στην ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, και βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι γνωστό ότι έχουν δείξει ιδιαίτερες δεξιότητες στη μουσική, παρόλο που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ή να συμμετάσχουν σε τακτικές δομημένες δραστηριότητες. Σε γενικές γραμμές, η μουσική βελτιστοποιεί τη ζωή πολλών παιδιών και ενηλίκων.

Αλλά, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουμε μαθήματα μουσικής;

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν πραγματικά να ακούσουν μουσική ήδη από τη στιγμή που βρίσκονται ακόμη στη μήτρα, και μερικά φαίνεται να αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ορισμένα είδη μουσικής. Υπάρχουν κατάλληλα προγράμματα μουσικής για κάθε ηλικία επομένως παρακάτω μπορούμε να δούμε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού το πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσαμε να επιλέξουμε:

  • 6 έως 8 μήνες

Τα μαθήματα για μαμάδες και μωρά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει όχι μόνο το παιδί σας αλλά κι εσείς μαζί μαθήματα μουσικής, ακόμη και αν είναι τόσο μικρό. Τα μαθήματα διαρκούν συνήθως 30 – 40 λεπτά, και απαιτούν ενεργό συμμετοχή από την πλευρά των γονέων. Προγράμματα σχεδιασμένα για νήπια 18 – 24 μηνών είναι επίσης πολύ δημοφιλή αλλά κι αυτά απαιτούν τη συμμετοχή σας.

  • 3 και 4 ετών

Πρόκειται για την ιδανική ηλικία για τα παιδιά να ξεκινήσουν τη μουσική τους εμπειρία. Τα περισσότερα από τα προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν διάρκεια περίπου 30 – 35 λεπτά και περιλαμβάνουν κίνηση και τραγούδι. Μερικοί ενσωματώνουν ακόμη χειροτεχνίες και ελεύθερο παιχνίδι με τη χρήση οργάνων και αντικειμένων που θα βοηθήσουν στον ρυθμό. Οι γονείς συνήθως δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν σε αυτές τις τάξεις.

  • Ηλικίες 5 ετών και πάνω

Για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω, τα μαθήματα μουσικής περιλαμβάνουν συχνά κάποιο είδος ομαδικού μαθήματος πιάνου ή βιολιού με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Εάν ο δάσκαλος είναι δημιουργικός, θα ενσωματώσει δραστηριότητες όπως μουσικά παιχνίδια και χειροτεχνίες στο πρόγραμμα σπουδών. Είναι η ηλικία στην οποία μπορεί το παιδί σας να ξεκινήσει ακόμη και ιδιαίτερα μαθήματα.

Τα πλήκτρα και το πιάνο είναι μερικές φορές πιο εύκολα για τα παιδιά ηλικίας 5, 6, και ακόμη μεγαλύτερα. Ένα έτος διδασκαλίας στο πιάνο ή τα πλήκτρα βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν βάσεις και να γνωρίσουν βασικές έννοιες της θεωρίας της μουσικής, όπως το αλφάβητο μουσικής, τις νότες, και τη θέση των πλήκτρων στο πληκτρολόγιο. Παράλληλα διασκεδάζουν μαθαίνοντας διασκεδαστικά παιδικά τραγούδια. Εάν το πιάνο δεν είναι η αδυναμία τους θα μπορούσαν να δοκιμαστούν στο βιολί.

  • Ηλικίες 7 ετών και πάνω

Γύρω στην ηλικία των 7, μπορούν να έρθουν σε επαφή με όργανα όπως η κιθάρα, τα τύμπανα και άλλα έγχορδα.  Τα παιδιά που είχαν τουλάχιστον έξι μήνες έως ένα έτος διδαχτεί πιάνο γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία της μουσικής και μπορούν πιο εύκολα να μεταβούν από το ένα όργανο στο άλλο. Κατά συνέπεια, είναι σε θέση να συνηθίσουν το νέο όργανο πολύ πιο γρήγορα.

  • Δημοτικό Σχολείο

Στο δημοτικό σχολείο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη μουσική τόσο με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αλλά και μέσω της διδασκαλίας της βασικής θεωρίας. Τα παιδιά μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στην χορωδία του σχολείου τους αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να ασχοληθούν εις βάθος με την εκμάθηση ενός οργάνου. Γι’ αυτό τα ιδιαίτερα μαθήματα ή η εγγραφή στο ωδείο είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ενισχυθεί η δουλειά που γίνεται στο σχολείο.

Αφού αποφασίσουμε πότε θα ξεκινήσουμε μαθήματα μουσικής, η επόμενη άμεση ερώτηση είναι: “Πώς μπορώ πείσω τα παιδιά να προχωρήσουν στην καθημερινή εξάσκηση που είναι απαραίτητη;” Ξέρετε καλύτερα το παιδί σας. Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να επιτευχθεί η εξάσκηση. Τα περισσότερα παιδιά, ειδικά στην αρχή, χρειάζονται κάποιο είδος εξωτερικού κινήτρου. Δοκιμάστε διαφορετικές ιδέες, όπως ένα διάγραμμα ανταμοιβής που τους επιτρέπει να λάβουν κάτι στο τέλος της εβδομάδας για τις προσπάθειές τους – όπως ένα νέο βιβλίο, 15 επιπλέον λεπτά για να παίξουν ένα βίντεο-παιχνίδι, ή μια βόλτα έξω για παγωτό.

Οι γονείς που εξετάζουν την εγγραφή του παιδιού τους στα μαθήματα μουσικής πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι σημαντικό να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει μια αίσθηση δέσμευσης στην εκμάθηση του οργάνου. Είναι σημαντικό να μην επιτρέπεται στα παιδιά να “μεταπηδούν” από τη μία δραστηριότητα στην επόμενη χωρίς ποτέ να ολοκληρώνουν τίποτα. Για παράδειγμα, εάν έχετε δεσμευτεί σε μια τάξη για 10 εβδομάδες, το παιδί σας πρέπει να καταλάβει ότι η δέσμευση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. Εάν έχουν δεσμευτεί για μαθήματα για ένα ημερολογιακό σχολικό έτος, να τους κάνετε ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουν το έτος. Καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, μπορείτε να αρχίσετε να συζητάτε το ενδιαφέρον τους για άλλες δραστηριότητες ή άλλο όργανο. Αυτό το μάθημα δεν είναι μόνο σημαντικό στη μουσική εκπαίδευση, αλλά είναι μια σημαντική ικανότητα για τη ζωή τους, και έτσι τους δίνεται μια καλή ευκαιρία να το αποκτήσουν νωρίς.

  • Εκπαίδευση Ενηλίκων

Τι γίνεται με την εκπαίδευση μουσικής ενηλίκων; Αν επιθυμούσατε πάντα να μάθετε να παίζετε ένα όργανο, ή αν εγκαταλείψατε ως παιδί την προσπάθεια, λόγω ενός κακού δασκάλου, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε ξανά! Μπορείτε ακόμα να ξεκινήσετε την εκμάθηση ενός οργάνου ή να κάνετε μαθήματα φωνητικής. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν υπέροχο δεσμό με το παιδί σας, αφού και οι δύο θα χρειάζεστε εξάσκηση και μπορείτε να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο. Μην ντρέπεστε και εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία. Βρείτε έναν δάσκαλο που είναι πρόθυμος να σας δώσει κάποια ευελιξία δείχνοντας κατανόηση στην πολυάσχολη ζωή σας. Μπορείτε να οργανώσετε το πρόγραμμά σας όπως επιθυμείτε αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε πολύ χρόνο για εξάσκηση μια συγκεκριμένη εβδομάδα.

Θυμηθείτε, η μουσική δημιουργήθηκε για να μας προκαλεί χαρά και ένας στόχος είναι να μοιραζόμαστε στιγμές χαράς με τα παιδιά μας. Η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να τον πετύχουμε!

Δείτε επίσης:

Η τέχνη και η μουσική απαραίτητα για τα παιδιά όσο ο φρέσκος αέρας και το παιχνίδι