Post main image

Πρώτη φορά Δημοτικό: πρώτη φορά σε μία νέα, πλέον πιο απαιτητική καθημερινότητα, που περιλαμβάνει διάβασμα, γράψιμο και πολλά άλλα πρωτόγνωρα και συναρπαστικά. Έχουμε συγκεντρώσει τα σημαντικότερα tips σύμφωνα με το Health Harvard και τα μοιραζόμαστε μαζί σας για μία σχολική χρονιά χωρίς γκρίνιες και απρόοπτα!

Συζητήστε με το παιδί

Μπορεί να σας φαίνεται αυτονόητο αλλά μην υποτιμάτε ποτέ την συζήτηση. Μιλήστε για το πώς θα είναι η πρώτη μέρα στο Δημοτικό, προετοιμάστε κατάλληλα το παιδί, εξηγήστε του τη νέα του καθημερινότητα και τις νέες υποχρεώσεις που θα έχει μέσα στη μέρα. Εξηγήστε γιατί θα πρέπει να φοράει μάσκα, όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Να είστε πάντα θετικές και υποστηρικτικές σε ό,τι κι αν σας πει.

Ψωνίστε σχολικά μαζί

Ακόμα και αν δεν επισκεφθείτε κάποιο κατάστημα και κάνετε τις αγορές σας ηλεκτρονικές, κάντε το μαζί με το παιδί: τετράδια, νέα τσάντα, το ταπεράκι και ό,τι άλλο θα το ενθουσιάσει και θα το κάνει να ανυπομονεί ν΄αρχίσουν τα μαθήματα.

Αρχίστε να προτείνετε υγιεινά σνακ

Αν το παιδί τρώει συγκεκριμένα φαγητά ή δεν είναι μαθημένο να τρώει κρύο το φαγητό του, αρχίστε να δοκιμάζετε έξυπνα αλλά υγιεινά σνακ: φρούτα, σαντουιτσάκια με λαχανικά ή μία υγιεινή πίτα είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να του δίνετε από τώρα ώστε να δείτε τι θα φαγώνεται αμέσως και τι θα… επιστρέφει ολόκληρο σπίτι!

Εφαρμόστε πιο αυστηρούς κανόνες για την ώρα του ύπνου

Ειδικά φέτος με την πανδημία, το πρόγραμμα ύπνου πολλών παιδιών αναστατώθηκε και δεν γύρισε ποτέ σε φυσιολογικούς- σχολικούς ρυθμούς. Έχετε στο νου σας πως ένα παιδί χρειάζεται εννιά με δέκα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Υπολογίστε την ώρα που θα πρέπει να πάει στο κρεβάτι του και μία ώρα πριν κλείστε οποιαδήποτε ηλεκτρονική οθόνη, βουρτσίστε δόντια και μπείτε σε… mood χαλάρωσης. Εφαρμόστε πιστά το πρόγραμμα έως ότου γίνει καθημερινή συνήθεια.

Προβλέψτε το πρόγραμμα και προλάβετε κάθε κίνηση

Θα βοηθήσει να έχετε έτοιμα τα ρούχα του από το προηγούμενο βράδυ; Θα σας βόλευε εάν είχατε έτοιμα κάποια φαγητά στην κατάψυξη την Κυριακή για τις πολύ απαιτητικές μέρες μεσοβδόμαδα; Είναι χρήσιμο να βγει πρόγραμμα για το ποιος θα παίρνει το παιδί από το σχολείο και πότε; Ένας πρώτος προγραμματισμός θα σας βοηθήσει για να μην τρέχετε και δε φτάνετε.

Δραστηριότητες αλλά με μέτρο

Μην παραφορτώνετε το παιδί με πολλές δραστηριότητες την πρώτη του χρονιά στο Δημοτικό. Οι δραστηριότητες είναι εξαιρετικές και βοηθούν το παιδί να αποσυμπιεστεί, ωστόσο ξεκινήστε σιγά-σιγά. Ειδικά την πρώτη χρονιά το παιδί θα έχει ένα ήδη φορτωμένο πρόγραμμα για τα δεδομένα του και σίγουρα άγχος για τη νέα συνθήκη. Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί και στη συνέχεια θα βρείτε χρόνο και για τα υπόλοιπα!

Γνωριστείτε με τις υπόλοιπες μαμάδες

Αν είναι εφικτό, αξιοποιήστε τις πρώτες συγκεντρώσεις γονέων ή κάποιες γιορτές ώστε να αποκτήσετε ένα δίκτυο μαμάδων από το σχολείο. Μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε και με τις μαμάδες τα παιδιά των οποίων είναι φίλοι με το παιδί σας. Θα σας βοηθήσει να έχετε εικόνα τι γίνεται στο σχολείο και να ανταλλάσσετε απόψεις, νέα και ασκήσεις.

Εμπιστευτείτε τη δασκάλα ή το δάσκαλο

Καλλιεργείστε μία σχέση εμπιστοσύνης με την ή τον εκπαιδευτικό του παιδιού. Ρωτήστε απορίες και βρείτε χρόνο ώστε να είστε εκεί όταν σας χρειάζονται.

Μιλήστε στο παιδί για τις δικές σας σχολικές αναμνήσεις

Αφηγηθείτε στο παιδί πώς ήταν τα δικά σας σχολικά χρόνια (φροντίζοντας να μοιραστείτε τις θετικές αναμνήσεις σας). Για τον αγαπημένο σας δάσκαλο, τους φίλους σας και όλα όσα θυμάστε με αγάπη. Όλα τα παιδιά λατρεύουν να ακούνε ιστορίες από τους γονείς τους όταν ήταν κι εκείνοι παιδιά!

Πρώτη φορά Δημοτικό: Η πρώτη μέρα θα είναι αξέχαστη

Φέτος, θα είναι μία πρωτόγνωρη σχολική χρονιά για όλους τους μαθητές και σίγουρα αξέχαστη. Φροντίστε ωστόσο να έχει όμορφες αναμνήσεις από την πρώτη μέρα στο δημοτικό: βγείτε μία φωτογραφία, κανονίστε μετά τον αγιασμό κάτι ιδιαίτερο που αγαπά πολύ και περάστε χρόνο μαζί του. Μια ωραία πρώτη μέρα, υπόσχεται και μία ωραία σχολική χρονιά.

Πάνω απ’ όλα ψυχραιμία

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να ελέγξετε τους φόβους σας και τις ανησυχίες σας. Αν είστε εσείς ήρεμοι και ψύχραιμοι, το παιδί θα νιώσει ασφαλές και θα περάσει αυτή τη χρονιά χωρίς… απρόοπτα!

Διαβάστε επίσης: 

Νέο Σχολείο συναισθηματικής νοημοσύνης