H Πρώτη Γνωριμία του Παιδιού με τον/την Νέο/α Σύντροφο
Share
Ζούμε σε μία κοινωνία όπου η εικόνα της πυρηνικής οικογένειας δεν είναι η μοναδική. Οι σχέσεις, όπως και οι γάμοι, κάποιες φορές λήγουν και η επιμέλεια δεν είναι το μοναδικό θέμα που θα απασχολήσει τους γονείς του παιδιού. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι μένουν μόνοι έπειτα από απώλεια του/της συζύγου. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, η ζωή προχωράει και μπορεί να φέρει ένα/μία σύντροφο. Τι γίνεται, όμως, όταν υπάρχουν παιδιά; Πότε και πώς μπορεί να γίνει η πρώτη γνωριμία με τον νέο σύντροφο;
* Γράφει η Ψυχολόγος Φωτεινή Νούλα
Η πρώτη συνάντηση είναι αρκετά σημαντική και το άγχος είναι έντονο κυρίως για εκείνο το άτομο που αποτελεί την κορυφή του τριγώνου, δηλαδή τον/την σύντροφο που μπαίνει στην οικογένεια. «Κι αν πω κάτι που δεν θα αρέσει στο παιδί;» « Κι αν δεν με συμπαθήσει;» «Κι αν…;» Οι προβληματισμοί και η ανησυχία είναι λογικά, αλλά με λίγη προετοιμασία, η γνωριμία του παιδιού με τον/την σύντροφο μπορεί να μην φαντάζει τόσο «τρομακτική».
Προετοιμασία για την πρώτη γνωριμία με τον νέο σύντροφο
- Πότε;
Μία πολύ σημαντική απόφαση που χρειάζεται να ληφθεί είναι αν είναι η κατάλληλη στιγμή να γνωρίσει το παιδί σας τον/ την σύντροφό σας. Η σχέση σας χρειάζεται να είναι σταθερή πριν γίνει η πρώτη γνωριμία με τον νέο σύντροφο. Αυτό προφυλάσσει τα παιδιά από την ανάπτυξη δεσμού με ένα/μία σύντροφο που μπορεί να φύγει στο μέλλον. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω. Μπορούμε, όμως, να το κουρδίσουμε, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη περίοδο γνωριμίας. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψιν και τον/την σύντροφο, καθώς υπάρχουν στιγμές που μπορεί να μην νιώθει έτοιμος/η για αυτή την τόσο σημαντική γνωριμία. Επιπλέον, χρειάζεται να συμφωνήσετε στον τρόπο που θα συστήσετε το νέο αυτό πρόσωπο στο παιδί σας, έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανό μπέρδεμα κατά τη γνωριμία.
- Λίγα Λόγια για το Παιδί
Όταν εσείς και ο/η σύντροφός σας νιώσετε άνετα σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η σύσταση στο παιδί σας, καλό θα ήταν να πείτε λίγα πράγματα για το παιδί σας πριν γίνει η πρώτη γνωριμία. Δηλαδή, να το γνωρίσει μέσα από τις δικές σας ιστορίες και φυσικά να κάνει τις ερωτήσεις που του γεννώνται και να εκφράσει πιθανούς προβληματισμούς. Προσπαθήστε να ενημερώσετε τον σύντροφό σας για τα νέα του παιδιού σας έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο τυφλό σημείο στην οπτική του, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί.
- Διαχείριση προσδοκιών
Οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι πάντοτε τέλειες και το ίδιο συμβαίνει και στην πρώτη γνωριμία των συντρόφων με τα παιδιά. Ωστόσο, ίσως αισθανθείτε έντονη πίεση να πραγματοποιηθεί η γνωριμία δίχως εμπόδια, να δημιουργηθεί το τέλειο πλαίσιο, το τέλειο παραμύθι και αυτό κάνει τη διαχείριση των προσδοκιών ιδιαίτερα δύσκολη. Φυσικά και είναι σημαντικό να λάβετε στα σοβαρά την πρώτη γνωριμία και να γίνει προσεκτικά , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να συνοδεύεται και από φόβο αποτυχίας και από την προσπάθεια να αγγίξετε την τελειότητα. Θυμηθείτε, κανείς δεν είναι τέλειος. Για αυτό είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να έχετε στο νου σας ότι θα σας δοθούν κι άλλες ευκαιρίες για συνάντηση, η οποία θα γονιμοποιήσει το έδαφος για την εδραίωση και ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ παιδιού- συντρόφου.
- Πως ακριβώς θα γίνει η πρώτη συνάντηση;
Η πρώτη συνάντηση θα ήταν καλό να μη διαρκεί πολλές ώρες, έτσι ώστε να μη γίνει κουραστική για το παιδί. Μπορεί να συνοδεύεται από μία δραστηριότητα η οποία να ταιριάζει με την ηλικία του παιδιού σας ή των παιδιών σας. Για ένα νήπιο, οι συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα περιβάλλον που να είναι οικείο. Μπορείτε να κανονίσετε να πάτε μία σύντομη βόλτα στο αγαπημένο πάρκο των παιδιών, στο οποίο μπορεί ο/η σύντροφός σας να συνυπάρξει και να παίξει με το παιδί, γνωρίζοντας το καλύτερα και αποκτώντας οικειότητα. Αν ο καιρός δεν είναι τόσο ευνοϊκός, η παρακολούθηση μίας αγαπημένης ταινίας δεν είναι κακή ιδέα. Αυτός ο τρόπος χαλαρώνει τόσο το παιδί όσο και τον σύντροφό σας.
Για τα παιδιά του δημοτικού, η βόλτα στην παιδική χαρά δεν είναι μοναδική δραστηριότητα. Μπορούν να γίνουν κάποιες συζητήσεις, αλλά δεν θα ήταν καλό να αφιερώσετε πολλή ώρα σε αυτές. Θα ήταν εξίσου ωραίο να διασκεδάσετε πηγαίνοντας μία βόλτα σε ένα πάρκο, ή παίζοντας ένα συνεργατικό επιτραπέζιο όλοι μαζί, για αποφευχθεί ο ανταγωνισμός και πιθανά ξεσπάσματα θυμού σε περίπτωση ήττας. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να χειριστούν τις συζητήσεις με τον/την σύντροφό σας, ενώ και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που να ευνοήσουν αυτή τη συζήτηση όπως γεύμα ή brunch, επιτραπέζια , σινεμά ή μία δραστηριότητα που μπορεί να ενδιαφέρει το παιδί σας. Είναι καλό να λαμβάνετε υπόψιν τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού σας και να θυμηθείτε ότι δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές.
Η γνωριμία του παιδιού με τον/την σύντροφο είναι ένα μεγάλο βήμα και μπορεί να μην είναι πάντα επιτυχημένη. Αυτό δε σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της σχέσης μεταξύ παιδιού-συντρόφου γιατί δεν έχει γίνει καν η αρχή. Κρατήστε μία θετική στάση απέναντι στην πραγματικότητα. Η πρώτη συνάντηση είναι σημαντική αλλά δεν είναι η μόνη αλληλεπίδραση που θα έχει ο σύντροφος με το παιδί. Διότι κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο επικοινωνίας, και είναι μία όμορφη πρόκληση να το ανακαλύψετε μαζί με τον/ την σύντροφό σας.
Δείτε επίσης:
Ο γάμος δεν είναι απαραίτητος για να μεγαλώσουμε ισορροπημένα παιδιά