Post main image

Ο chef Μανώλης Παπουτσάκης μεγάλωσε στην Κίσσαμο Χανίων και εκεί έλαβε τη βασική σχολική του εκπαίδευση. Πέτυχε στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και πήρε το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με αντικείμενο την αρχαία ελληνική φιλοσοφία στο Ρέθυμνο και για ένα εξάμηνο βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Μετακόμισε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής πάνω στον Πλάτωνα. Στο Ρέθυμνο εργάστηκε ταυτόχρονα με τις σπουδές του για αρκετά χρόνια ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα.

Στον στρατό έλαβε τη βασική του εκπαίδευση ως μάγειρας και από τότε και μετά συνειδητοποίησε και αποφάσισε ότι η μαγειρική θα γινόταν το επάγγελμά του και η φιλοσοφία το χόμπι του.

Στη Θεσσαλονίκη ανδρώθηκε μαγειρικά μέσα στην κουζίνα του κρητικού εστιατορίου «Μυρσίνη» και αφού πέρασε από τις κουζίνες άλλων εστιατορίων, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του Κρητικό εστιατόριο, το «Χαρούπι», του οποίου είναι και ο σεφ.  Εκεί δημιούργησε ένα μενού που πατάει γερά στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα, με προϊόντα που έρχονται απευθείας από την Κρήτη. Ένα μενού ωστόσο που αναπτύχθηκε δημιουργικά, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και τάσεις της μαγειρικής τέχνης.

Η πρώτη σκέψη στο άκουσμα της λέξης “οικογένεια ” είναι  θαλπωρή και αγάπη χωρίς αντάλλαγμα.

Όταν ήμουν παιδί “οικογένεια ” για μένα ήταν  ο κόσμος όλος!

Όταν ήμουν παιδί ήθελα να γίνω δάσκαλος. Και ασχέτως αντικειμένου τα κατάφερα!

Η πρώτη φορά που μαγείρεψα ήταν όταν ήμουν 10 χρονών με τη γιαγιά μου. Κάναμε γεμιστά!

Το φαγητό το οποίο λάτρευα σαν παιδί ήταν  το κοκκινιστό κουνέλι με τηγανητές πατάτες.

Για μένα οικογενειακό τραπέζι σημαίνει πληρότητα, αγάπη, μοίρασμα, χαμόγελα.

Το φαγητό το οποίο έχω συνδέσει με την οικογένειά μου είναι τα αγριόχορτα με ελιές στην κατσαρόλα.

Από το οικογενειακό τραπέζι όταν ήμουν παιδί δεν έλειπε ποτέ μια νόστιμη σαλάτα ανάλογα την εποχή και τα υλικά!

Το φαγητό της μητέρας μου το οποίο ξεχωρίζω είναι τα χειροποίητα καλιτσούνια της. Σπουδαία μαστόρισσα!

Η συναναστροφή μου με τα παιδιά μέσα από το MasterChef Junior μου έμαθε να αντιμετωπίζω τα παιδιά με την ίδια προσοχή και σοβαρότητα που αντιμετωπίζω τους ενήλικες!

Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι τα παιδιά έχουν αδυναμία στα χαμόγελα, στις αγκαλιές και στην ειλικρίνεια!

Ένα ιδανικό παιδικό γεύμα περιλαμβάνει συνδυασμό μιας πρωτεΐνης με λαχανικά και όσπρια!

Το πιάτο το οποίο προτείνω να δοκιμάσει ένα παιδί κατά την επίσκεψή του στο “Χαρούπι ” είναι οι φρέσκες χειροποίητες χυλοπίτες μας. Θα τις λατρέψουν!

Οι χώροι εστίασης στη Θεσσαλονίκη θεωρώ ότι είναι family friendly γιατί αγκαλιάζουν με αγάπη την παρουσία των παιδιών παρότι κάνουν τον σαματά τους!

Η ενασχόλησή μου με την μαγειρική μου έμαθε να αντιμετωπίζω με σεβασμό την πρώτη ύλη και τους ανθρώπους που την καταναλώνουν μεταμορφωμένη από τα χέρια μου.

*Η συνέντευξη έγινε από την Άντα Γκασδρόγκα.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη τον κύριο Παπουτσάκη