Post main image

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου ασχολείται με το stand up comedy επαγγελματικά από το 2007. Η επαφή του με το είδος έγινε το 2001 στις Νύχτες Κωμωδίας και λίγα χρόνια μετά παραιτήθηκε από την διαφημιστική εταιρία στην οποία δούλευε για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το stand up comedy.

Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις και περιοδείες στην Ελλάδα με Άγγλους κωμικούς αλλά και κωμικούς του Comedy Store, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 18 πόλεις εκτός Ελλάδας. Aπό το 2016 έχει δημιουργήσει το Comedy club για παιδιά, την μοναδική ελληνική παράσταση stand up comedy για παιδιά από 6 έως 12 ετών. Αυτό το διάστημα επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δεύτερη φορά με το «Comedy Club για παιδιά Xmas Special».

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου έχει δημιουργήσει επίσης την δική του οικογένεια και είναι πατέρας ενός σχεδόν τρίχρονου αγοριού.

 

 

 

Πότε ξεκίνησες το Comedy Club για παιδιά;

Στο μυαλό μου το είχα για πολλά χρόνια αλλά την μεγαλύτερη ώθηση μου την έδωσε η έλευση του γιου μου αφού ήθελα να μπορεί να παρακολουθεί τη δουλειά μου. Το περιεχόμενο των μέχρι τότε παραστάσεων μου δεν θα μπορούσε να το παρακολουθήσει πριν την ηλικία των 15 ετών επομένως δεν ήθελα να περάσουν τόσα χρόνια μέχρι να μπορεί να έχει επαφή με τη δουλειά του πατέρα του. Ξεκίνησε λοιπόν το 2016, περίπου ένα χρόνο πριν τη γέννηση του παιδιού, από τη Θεσσαλονίκη.

 

Είναι διαφορετική η προετοιμασία που απαιτεί το stand up comedy για παιδιά σε σχέση με την προετοιμασία για την αντίστοιχη παράσταση για ενήλικες;

Η προετοιμασία είναι ακριβώς η ίδια αφού η φόρμα και οι τεχνικές με την οποία δημιουργείται και αυτή η παράσταση είναι συγκεκριμένες. Το μόνο που αλλάζει είναι τα θέματα αλλά και η γλώσσα ώστε να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη για παιδιά και να είναι όλα κατανοητά. Συχνά λέξεις που φαίνονται απλές σε εμάς τους ενήλικες ξεχνάμε ότι δεν είναι το ίδιο απλές και για τα παιδιά.

 

Πόσο εύκολο είναι μία παράσταση που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά να «κρατήσει» το ενδιαφέρον στο σύνολο του κοινού;

Τα θέματα που θίγονται αφορούν τη ζωή των παιδιών και την καθημερινότητά τους. Επομένως τους είναι οικεία. Η παράσταση διαρκεί περίπου μία ώρα και αυτό τα βοηθάει ώστε να απορροφηθούν και να παρακολουθούν με προσοχή όλη την ώρα. Επιπλέον είναι η πρώτη φορά που έρχονται σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος παράστασης και αυτό τους εξάπτει το ενδιαφέρον.

Οι ενήλικες από την άλλη μπαίνουν στην ψυχολογία των παιδιών και επισκέπτονται ξανά την παιδική τους ηλικία μέσα από τα παιδιά τους και έτσι όλοι μαζί γίνονται μια μεγάλη παρέα.

Ο στόχος των παραστάσεων είναι να κάνεις το κοινό να γελάσει ή προσπαθείς να περάσεις και κάποια μηνύματα μέσω αυτών;

Τα μηνύματα είναι εκεί, στην παράσταση, στα κείμενα αλλά ο κύριος στόχος είναι να γελάσουν πρώτα απ΄όλα. Είναι ένας συνδυασμός που δίνει μεν βαρύτητα σε κάποιες σκέψεις αλλά το κύριο μέρος και στόχος αφορούν στην κωμωδία.

 

Θα ήθελα να μας περιγράψεις ένα αστείο περιστατικό από την εμπειρία σου σαν πατέρας.

Είναι πολλές οι αστείες στιγμές στην καθημερινότητα με ένα παιδί, υπάρχουν πράγματα τα οποία πριν να γίνεις γονιός δεν τα αντιλαμβάνεσαι με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να είναι κάποιες κουβέντες του παιδιού και οι μικρές συζητήσεις που θα έχεις μαζί του. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία μέρα που γύρισα σπίτι και του είχα πάρει δώρο ένα παιχνίδι δεινόσαυρο και μου είπε: «Ε βέβαια δεν θα γύριζε στο σπίτι με άδεια χέρια ο μπαμπάς.». Ένα ακόμη είναι η στιγμή που χρειάστηκε να βγάλουμε ένα χαρτί από την αστυνομία και τον είχα πάρει μαζί μου και συστήθηκε  σαν Captain America γιατί εκείνη τη μέρα είχε αποφασίσει ότι αυτός θα είναι!

 

Ένας πατέρας πότε αρχίζει να συνειδητοποιεί την πατρότητα;

Μπορώ να μιλήσω για την προσωπική μου εμπειρία αλλά και από την εμπειρία των φίλων μου μέσα από τις συζητήσεις μας. Είναι διαφορετικό για τους άντρες και τις γυναίκες. Στους άντρες λοιπόν η συνειδητοποίηση της κατάστασης γίνεται με χρονοκαθυστέρηση. Όταν δηλαδή θα δεις το παιδί μπροστά σου και μάλιστα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αρχίζεις να το συνειδητοποιείς (πάλι καλά δεν είναι τόσο μεγάλο) . Αντίθετα οι γυναίκες βιώνουν την μητρότητα πολύ νωρίτερα ήδη από τη στιγμή που θα αισθανθούν τις πρώτες κινήσεις του εμβρύου στην κοιλιά.

 

Ένα χαρακτηριστικό της γυναίκας σου που θαυμάζεις και θα ήθελες να έχει και ο γιος σου;

Την υπομονή και την ψυχραιμία της, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα πράγματα. Έχει την εποπτεία των πραγμάτων και έχει χτίσει μια ωραία σχέση με το παιδί η οποία έχει διαμορφωθεί με κανόνες και όρια τα οποία δεν επηρεάζουν όμως την σχέση τους.

 

Ένα χαρακτηριστικό δικό σου που δεν θα ήθελες να έχει ο γιος σου.

Όσο είναι παιδί δεν θα ήθελα να έχει τον παρορμητισμό που είχα εγώ όταν ήμουν πιο μικρός ο οποίος πολλές φορές έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή μου. Σαν ενήλικας δεν θα ήθελα να έχει τις τόσες αμφιβολίες που έχω σχεδόν μόνιμα σε πολλά θέματα και κυρίως πάνω στη δουλειά.

 

Τι είναι αυτό που κάνει τον γιο σου να γελάει περισσότερο και τι εσένα;

Στον γιο μου αρέσει πολύ όταν μιμούμαι τις φωνές  και μπλέκω σε ιστορίες τους σούπερ ήρωες της Marvel με ήρωες της Disney. Όταν για παράδειγμα κάνω τον Spiderman με τη φωνή του Γκούφι αλλά και οι ιστορίες που δημιουργώ με αυτούς τους ήρωες. Είναι το απροσδόκητο αυτό που δημιουργεί το γέλιο όπως και στην κωμωδία.

Εγώ γελάω στις παραστάσεις των συναδέλφων κωμικών αλλά και όταν παίζουμε ένα παιχνίδι με φίλους μου κατά το οποίο πλάθουμε σενάρια σχετικά με το τι θα μπορούσε να πάει λάθος σε κάποιες καταστάσεις.

 

Γιατί ο γιος σου είναι ο ήρωάς σου;

Για πολλούς λόγους αλλά κυρίως γιατί κάθε μέρα είναι κι άλλος σούπερ ήρωας! Επίσης θέτει νέα κριτήρια στη δουλειά μου αφού πάντα σκέφτομαι όταν στο μέλλον θα δει τις παραστάσεις μου οπότε πρέπει να είναι χαρούμενος για τη δουλειά του μπαμπά.

 

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Χατζηπαύλου για την όμορφη συζήτηση.