Post main image

Η Βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki αναλαμβάνει μετά από μια πολύμηνη απουσία ξανά δράση μαζί με την ομάδα KIDOT, τη διοργανώτρια του μεγαλύτερου family festival της Ελλάδας και σας προσκαλούν να γνωρίσετε  τους ολοκαίνουργιους, ανακαινισμένους χώρους της μέσα από τρεις ξεχωριστές δράσεις για παιδιά! Με αφορμή το KINDER-THEK: «Η Μεγάλη Επιστροφή», συναντήσαμε τη διευθύντρια της βιβλιοθήκης Μαριάννα Πυλωρίδου και συζητήσαμε για τις αλλαγές του χώρου, τις δράσεις και φυσικά για βιβλία! 

Ύστερα από μία πολύμηνη απουσία, λόγω πανδημίας, η βιβλιοθήκη του Goethe Institut Thessaloniki ανοίγει ξανά τις πόρτες της για το κοινό. Θα ήθελα να μας “ξεναγήσεις” στη βιβλιοθήκη: τι μπορεί να ενθουσιάσει ένα παιδί και τι έναν ενήλικα, αντίστοιχα; 

Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά η βιβλιοθήκη μας παρέμεινε για τόσο πολύ καιρό κλειστή για το κοινό. Στις γνωστές σε όλους μας συνέπειες της  πανδημίας ήρθε να προστεθεί για κακή μας τύχη μια φωτιά από την οποία προκλήθηκαν αρκετές καταστροφές, αναγκάζοντάς μας να ανακαινίσουμε το μεγαλύτερο τμήμα της βιβλιοθήκης. Μπορούμε, ωστόσο, να πούμε με χαρά ότι επιστέψαμε δυναμικά κοντά στο κοινό της πόλης και εμφανώς ανανεωμένοι! 

Μια επίσκεψη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς – μικρός ή μεγάλος- τη μοντέρνα αλλαγή στην αισθητική του χώρου μας και τον προσανατολισμό στην πολυχρηστικότητά του. Στόχος μας είναι οι επισκέπτες μας να αισθάνονται άνετα και να χρησιμοποιούν τη βιβλιοθήκη ως τόπο συνάντησης, μελέτης, εργασίας, ανταλλαγής ιδεών, πληροφόρησης αλλά και ψυχαγωγίας. 

Στον καινούργιο κεντρικό χώρο οι ενήλικες έχουν αγαπήσει τις άνετες, ολοκαίνουργιες πολυθρόνες μας και τον πάγκο εργασίας με τα stand –ειδικά μαθητές και φοιτητές που θέλουν να εργαστούν ομαδικά. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσθήκη στον χώρο είναι το νέο μας “Makerspace”, ένας χώρος για ποικίλες χρήσεις όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια, σεμινάρια και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, στον οποίο μπορεί να προσέλθει ελεύθερα οποιοσδήποτε για να εργαστεί ή να συμμετάσχει σε δράσεις που διοργανώνει η βιβλιοθήκη. 

Το παιδικό και εφηβικό τμήμα ήταν και παραμένει το «στολίδι» της βιβλιοθήκης μας και κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις των παιδιών, αλλά και των γονέων. Πρόκειται για έναν χώρο ιδιαίτερα φωτεινό, πολύχρωμο και όμορφα διακοσμημένο, όπου μπορεί να βρει και να δανειστεί κανείς γερμανικά βιβλία, μεταφράσεις σε ελληνική γλώσσα, ταινίες, να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια και να έρθει σε επαφή με τη Γερμανική γλώσσα περνώντας δημιουργικό χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας σημειώθηκε μία θεαματική αύξηση των ανθρώπων που στράφηκαν στα βιβλία και στην ανάγνωση. Θεωρείς πως είναι μία τάση που ήρθε για να μείνει; 

Αν είναι όντως μια καινούργια τάση η φιλαναγνωσία, τότε σίγουρα θέλω να πιστεύω ότι ήρθε για να μείνει και να κερδίζει ολοένα και περισσότερο κοινό, ακόμα και στην μεταπανδημική εποχή. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ ότι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του βιβλίου, μαθαίνουν να το αγαπούν και το εντάσσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις συνήθειές τους, στον ελεύθερο χρόνο, στις διακοπές, σε στιγμές που θέλουν να απομονωθούν και να «διαλογιστούν» μακριά από τον συνεχή βομβαρδισμό υπερπληροφόρησης που δεχόμαστε καθημερινά. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που εν μέσω των lockdown γνώρισαν τα e-books, τα audio books και τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες όπως η “Onleihe” του Goethe-Institut. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι σε θέση να επισκεφθεί μια βιβλιοθήκη όπως τη δική μας λόγω απόστασης ή άλλων δυσχερειών, έχει τη δυνατότητα να δανειστεί media με ένα απλό download! 

Ποιο βιβλίο της βιβλιοθήκης θα πρότεινες σε ένα παιδί, σε έναν γονιό αλλά και σε έναν ενήλικο αντίστοιχα;

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιλέξω δύο μόνο τίτλους από τους σχεδόν 10.000 που έχουμε στο αρχείο της βιβλιοθήκης μας! Οι χρήστες μας συχνά ζητάνε να τους προτείνουμε βιβλία και το κάνουμε πάντα με χαρά, αφού ρωτήσουμε ωστόσο τι είδη προτιμούν π.χ λογοτεχνία, τέχνες, ιστορία ή άλλα είδη ειδικών βιβλίων (έχουμε για παράδειγμα μια μεγάλη συλλογή βιβλίων που αφορούν την οικολογία, το περιβάλλον, τη διατροφή, την άθληση και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα). Στον χώρο μας μπορεί να βρει κανείς πάντα εκθέσεις με νέες παραλαβές και προτάσεις media (βιβλία, ταινίες και μουσικά cd). 

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η γλώσσα: Η πλειοψηφία των τίτλων μας είναι στα Γερμανικά. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος του αρχείου μας αποτελείται όμως και από μεταφράσεις στα ελληνικά. Σε μαθητές/-ριες γερμανικής γλώσσας προτείνουμε τα πιο σύγχρονα βοηθήματα εκμάθησης ή/και προετοιμασίας για εξετάσεις. Σε αρχάριους/-ες συνήθως προτείνουμε μια σειρά βιβλίων γραμμένων σε πολύ απλή γερμανική γλώσσα. Στον online κατάλογό μας μπορεί να βρει κάποιος ακριβώς αυτό που αναζητά.

Η ομάδα των βιβλιοθηκονόμων μας είναι σε κάθε περίπτωση στη διάθεση των χρηστών…για εξατομικευμένα tips που αφορούν τον δανεισμό βιβλίων και άλλων μέσων της Βιβλιοθήκης μας δεν μένει παρά να μας επισκεφθείτε στην Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66: Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και όλες και η εγγραφή εντελώς δωρεάν!

Θα ήθελα να μας μιλήσεις για όλες τις αλλαγές που πραγματοποιήσατε στον χώρο. 

Έγινε ριζική αλλαγή του κεντρικού μεγάλου χώρου που λειτουργεί ως αναγνωστήριο και αίθουσα εκδηλώσεων. Στην αίθουσα αυτή θα βρει κανείς πλέον 2 «σαλόνια» ανάγνωσης, γραφεία μελέτης, ένα μεγάλο stand ομαδικής εργασίας και το μεγαλύτερο τμήμα του αρχείου των media που διαθέτουμε προς δανεισμό. Ο φωτισμός και η αισθητική εκσυγχρονίστηκαν και προσφέρουν στους χρήστες κατά την παραμονή τους στη βιβλιοθήκη μια αίσθηση άνεσης. Η αίθουσα των διδακτικών μέσων με τα βιβλία εκμάθησης και διδασκαλίας Γερμανικών μεταφέρθηκε σε ξεχωριστό χώρο, που προσφέρει περισσότερη απομόνωση και ησυχία, παρέχοντας στον ίδιο χώρο πλέον δύο φορές την εβδομάδα συμβουλευτική υπηρεσία καθηγητών/-ριών και μαθητών/-ριών γερμανικής γλώσσας. Το “Makerspace” μεταφέρθηκε τέλος σε νέο εμφανή κατά την είσοδο χώρο, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθούν τυχόν δράσεις που πραγματοποιούνται μέσα από τον γυάλινο, διάφανο τοίχο.  

Θα ήθελα να μας πεις περισσότερα για τις δράσεις KINDER-THEK: «Η Μεγάλη Επιστροφή». Τι δράσεις αναμένουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο; 

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μετά από πολύμηνη απουσία αναλαμβάνουμε ξανά δράση μαζί με την ομάδα KIDOT προσκαλώντας με αυτή την αφορμή οικογένειες να επισκεφτούν και να γνωρίσουν τους ολοκαίνουργιους, ανακαινισμένους χώρους μας μέσα από ξεχωριστές δράσεις για παιδιά!

Η τελευταία δράση της σειράς Kinder-thek περιμένει τους μικρούς μας φίλους την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, στις 18:30 στο Makerspace με το βιωματικό εργαστήριο «Δεν πετώ, δημιουργώ!» που σχεδιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Στόχος μας με εργαστήρια αυτού του είδους είναι η εξοικείωση των παιδιών με τους όρους της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης υλικών αλλά και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα όπως η αξιοποίηση των απορριμμάτων. 

Οι θέσεις είναι λίγες και ήδη οι περισσότερες εξαντλημένες, γι’ αυτό βιαστείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας μας: https://bit.ly/3vGaVVx

Φωτογραφίες: ©Goethe-Institut Thessaloniki/Ioannis Spiropoulos

Διαβάστε επίσης: 

KINDER-THEK: «Η Μεγάλη Επιστροφή»