Post main image

Είναι ο άνθρωπος που φροντίζει ώστε να ξυπνάς αισιόδοξα. Κάθε πρωί, από τις 8.00 έως τις 12.00, στον Plus 102.6 σκαρφίζεται αμέτρητες ιδέες με τον Ευθύμη Κάλφα για να γελάσεις και ν’ αρχίσεις τη μέρα σου δυναμικά. Η Μαρία Αμανατίδου είναι “Unstoppable” γενικώς: vocalist πολλών διαφημίσεων και ντοκιμαντέρ, αλλά και συγγραφέας του βιβλίου «Το Happy της Μαμάς» με 51+1 happy ιδέες για να περνάς υπέροχα με τα παιδιά σου. Η νέα επαυξημένη έκδοση που κυκλοφορεί, αλλά και η συνθήκη «Μένουμε Σπίτι» ήταν η αφορμή για την παρακάτω συνέντευξη.

 

 

Θέλω να θυμηθείς τη στιγμή που σκέφτηκες πως «όλες αυτές οι δραστηριότητες, θα μπορούσαν να γίνουν βιβλίο», τη στιγμή που δηλαδή που γεννήθηκε το «Happy της μαμάς»!

 

Δεν ήταν μια στιγμή, μάζευα ιδέες καιρό πριν γράψω το βιβλίο. Το δούλευα για δύο περίπου χρόνια με τη σκέψη να το κάνω blog ή ημερολόγιο. Ήταν η περίοδος μέσα στην κρίση που ευτυχώς αναθεώρησα αρκετά πράγματα σχετικά με τον τρόπο που έβλεπα να γίνεται το parenting γύρω μου. Γενικά όταν είσαι γονιός you go with the flow. Εγώ δεν πήγα και πολύ τότε, προτίμησα την ψυχική μας ηρεμία.

Η αρχική ιδέα ήταν μια ιδέα την ημέρα αλλά ήταν εντελώς αντιεμπορική και φυσικά θα δημιουργούνταν ένα βιβλίο σαν τηλεφωνικός κατάλογος, πράγμα που δεν θα μου άρεσε. Ήθελα πιο πολύ να είναι τροφή για σκέψη το βιβλίο. Σαν ένα μικρό κουτάκι με μπισκότα που το έχεις στο ράφι και το επισκέπτεσαι κάθε φορά που θέλεις έμπνευση ή κάτι γλυκό.

 

    

 

«54 +1 έξυπνες ιδέες για να περνάς δημιουργικά το χρόνο σου μέσα στο σπίτι με τα παιδιά και την οικογένειά σου».  Πώς προέκυψαν αυτές οι ιδέες;  Εμπειρικά; Και πόσες φορές «δοκιμάστηκαν» στην πράξη με το γιο σου;

Εννοείται εμπειρικά! Πολλά πράγματα μέσα από το βιβλίο είναι ιδέες που γεννήθηκαν καθώς έπαιζα με τον Πάρη. Γενικά νιώθω τυχερή που είμαι μαμά και μάλιστα αυτού το παιδιού. Μου έδινε και μου δίνει ακόμα τρομερή ενέργεια και έμπνευση. Κάναμε πολλά πράγματα μαζί, άλλα τα έκανα με τη μαμά μου όταν εγώ ήμουν παιδί και φυσικά άλλα τα έμαθα από φιλικές οικογένειες. Γενικώς, το νόημα αυτού του βιβλίου είναι να παίζεις με τα παιδιά σου. Έτσι γεννήθηκε το happy. Και όσοι ειδικοί –ψυχολόγοι και παιδαγωγοί- διάβασαν το βιβλίο αυτό επισήμαναν: την ανάγκη να παίζουμε με τα παιδιά μας, να περνάμε ποιοτικό χρόνο.

 

Θα ήθελα να μου πεις τώρα που ο γιος σου είναι πια μεγάλος, πώς βλέπει το βιβλίο σου ως αναγνώστης πια.

Δεν είναι μεγάλος ακόμα –αν και είναι ώριμος για την ηλικία του. Είναι έφηβος και η αλήθεια είναι ότι αυτή η ηλικία κρύβει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αν ξεπεράσουμε όλα τα στερεότυπα και τις ορμόνες. Γενικά νομίζω πως είναι happy για το βιβλίο και μερικές από τις προσθήκες που μπήκαν στην επαυξημένη έκδοση προέρχονται πάλι από αυτόν.

 

Ποιο είναι το πιο συγκινητικό σχόλιο που έχεις λάβει για το «happy της μαμάς»;

Γενικά συγκινούμαι όταν μου λένε ότι διάβασαν το βιβλίο και εφάρμοσαν πολλές από τις ιδέες που έχει μέσα. Νιώθω τεράστια ικανοποίηση ακριβώς γιατί αυτό το βιβλίο έχει ζωή, και χρηστικότητα, μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό ανά πάσα στιγμή. Ιδανικά, το φαντάζομαι με ζωγραφιές, σημειώσεις, δαχτυλιές από παιδικά χεράκια. Έτσι είναι ωραία τα βιβλία, όταν τα χρησιμοποιείς.

 

Τι πρέπει να κάνει μια σύγχρονη μαμά για να είναι happy και ως μαμά και ως σύντροφος και ως εργαζόμενη;

Μεγάλη κουβέντα έχεις ανοίξει τώρα. Και θα απαντήσω όσο μπορώ πιο σύντομα. Πρέπει να κάνει ισορροπία μια γυναίκα. Έχουμε γίνει οι super women που τα κάνουμε όλα. Δεν γίνεται. Θέλουμε φροντίδα και βασικά πρέπει πρώτα εμείς να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Είναι σαν αυτό που λένε στα αεροπλάνα, πρώτα εφαρμόζεις τη μάσκα στον εαυτό σου και μετά στο παιδί σου. Α, και οι σύντροφοι μας δεν είναι παιδιά μας ε;

 

Ποιο είναι το δικό σου «happy» μυστικό όταν είσαι πιεσμένη/κουρασμένη/πεσμένη;

Η ησυχία. Το πιστεύεις; Βιβλία, ωραία κρασιά, γράψιμο, μερικοί άνθρωποι με τους οποίους μπορώ να επικοινωνήσω ουσιαστικά.

 

Σκεφτόμουν ότι έκανες trend το «Μένουμε σπίτι» πριν γίνει απαραίτητη ανάγκη. Σε αυτή την περίεργη συνθήκη που ζούμε «όλοι μαζί ξανά σπίτι», τι θα συμβούλευες τους γονείς;

Θα έλεγα καταρχάς να νιώσουμε όλοι χαρούμενοι που έχουμε παιδιά στο σπίτι.  Να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά μαζί τους, χωρίς φωνές και φασαρίες. Προφανώς και δεν είναι εύκολο αλλά ας το δούμε όλο αυτό σαν μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας. Γενικά, ως γονείς «ενδυόμαστε» πολλούς ρόλους που δεν μας ανήκουν, γινόμαστε αυστηροί δάσκαλοι, γυμναστές, σοφέρ, υπηρέτες και διάφορα άλλα πράγματα που δεν μας «ανήκουν». Ας γίνουμε απλά γονείς και φίλοι. Ας διαβάζουμε βιβλία και όχι status στα social media, ας διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

 

Μοιράσου μαζί μας μια αισιόδοξη σκέψη σου, που την έχουμε όλοι ανάγκη αυτό το διάστημα!

Καλοκαίρι. Θάλασσα. Ήλιος. Αλμύρα. Κυκλάδες. Βουτιές. Έρωτες.

 

Αν έπρεπε να διαλέξεις ένα τραγούδι που παίζεις στην εκπομπή σου στον Plus 102,6 που σε χαρακτηρίζει απόλυτα, ποιο θα ήταν αυτό;

To “Unstoppable” της Sia.

 

Θα ήθελα να μου πεις την πιο ωραία συμβουλή που σου έδωσαν και την ακολουθείς πιστά!

Tη συμβουλή της μαμάς μου: «Ποτέ δεν το βάζουμε κάτω, δεν τα παρατάμε ποτέ, πάντα συνεχίζουμε».

 

*Η συνέντευξη έγινε από τη Μαριάννα Τανάγια