GirlPower: 3 γυναίκες leaders στο STEM στην Ελλάδα και οι ιστορίες τους
Share
Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, στόχος της οποίας είναι η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη, ακολουθούν τρία φωτεινά παραδείγματα. Τρεις νέες γυναίκες, επίμονες και δημιουργικές, όλες επικεφαλής σε καινοτόμα προγράμματα STEM (Science, Technology, Engineering, Machematics). Τρεις επιστήμονες που ηγούνται έργα της SciCo, πίσω από την οποία βρίσκεται και ένα ακόμη λαμπρό μυαλό, ο ιδρυτής της Θοδωρής Αναγνωστόπουλος.
Οι ιστορίες τους εμπνέουν και ανοίγουν τον δρόμο σε αμέτρητα λαμπερά γυναικεία μυαλά που αποθαρρύνθηκαν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους λόγω των έμφυλων μεροληψιών και της άνισης πρόσβασης, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και σε ηγετικές θέσεις.
Πανδώρα Σιφνιώτη
STEM Director στη SciCo/ STEM SΤARS GREECE
Who is who: Η Πανδώρα αποφοίτησε από τοΤμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Στη συνέχεια, αποφάσισε να ασχοληθεί πιο εντατικά με τη φιλοσοφία και έκανε δεύτερο πτυχίο στη Σχολή Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας Επιστημών στο ΕΚΠΑ, όπου εξειδικεύτηκε στην Πειραματική και Ηθική φιλοσοφία. Το 2015 ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών των ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ στη «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες». Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο ΕΜΠ, έφυγε για Βρυξέλλες όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Procter&Gamble και απέκτησε την πρώτη πατέντα στο όνομά της. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Από το Δεκέμβριο του 2019 έχει αναλάβει το ρόλο της STEM Director στη SciCo.
Project: O Διαγωνισμός STEM STARS GREECE διοργανώνεται με σκοπό να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθήτριες/τές 14-18 χρονών, με ενδιαφέρον, ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM). Οι νικητές θα κερδίσουν σημαντικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και η συμμετοχή τος στον διεθνή διαγωνισμό International Science and Engineering Fair (ISEF), όπου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο: https://stemstarsgreece.athens-science-festival.gr/
“To όραμά μου είναι να εμπνεύσω και να εμπλέξω εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες στην STEM εκπαίδευση, με την ελπίδα η μαθησιακή διαδικασία να αποκτήσει πάλι νόημα και ενδιαφέρον για όλους. Ακόμα και ένας ή μία μαθήτρια που θα ασχοληθεί ενεργά με ένα project STEM, θα αγαπήσει τις φυσικές επιστήμες, θα συνεργαστεί με τον/την διπλανό/ή του, θα λύσει ένα πρόβλημα, θα ενδιαφερθεί για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον και θα ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο αποτελεί κίνητρο για κάθε προσπάθεια και project αλλά και ταυτόχρονα μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη στον κόσμο της εκπαίδευσης”.
Γιούλη Κυριαζή
Senior Manager στη SciCo/ Executive Director στο Athens Science Festival
Who is who: Η Γιούλη Κυριαζή είναι Βιολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τo 2018 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τη Διδασκαλία της Οικολογίας στην Εκπαίδευση. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2009 αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Από το 2012 εργάζεται στη SciCo ως Senior Manager. Παράλληλα συμμετέχει στη διοργάνωση του Athens Science Festival ως Executive Director και Υπεύθυνη Οργάνωσης Περιεχομένου. Τα τελευταία 6 χρόνια απασχολείται και ως σύμβουλος για την διοργάνωση Φεστιβάλ Επιστήμης σε άλλες πόλεις όπως τη Θεσσαλονίκη (Thessaloniki Science Festival) και την Πάτρα (Patras Science Festival).
Project: Tο Athens Science Festival ξεκίνησε το 2014. Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη και να κάνουν το θεατή μέρος της. Με τη συμμετοχή 6.000 επιστημονικών συνεργατών, 730 ομιλητών, 350 καλλιτεχνών, 1800 εθελοντών και 120.000 επισκεπτών μέχρι σήμερα, το Athens Science Festival δικαίως χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.athens-science-festival.gr/
“Το όραμά μου είναι η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της επιστήμης και της δυνατότητας που μας δίνεται μέσω αυτής να κατανοούμε πτυχές του φυσικού κόσμου και να επιλύουμε προβλήματα, όχι ως επιστήμονες μόνο αλλά και ως πολίτες. Για αυτό αφιέρωσα ένα μεγάλο μέρος της εργασίας μου στη SciCo στη δημιουργία Φεστιβάλ Επιστημών στη χώρα μας, τα οποία παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, δίνουν απαντήσεις σε πολύπλοκα επιστημονικά θέματα και εμψυχώνουν νέους και νέες να αναλογιστούν μία καριέρα κοντά στην επιστήμη”.
Ιφιγένεια Παγωμένου
Senior Project Manager στο Generation Next
Who is who: Η Ιφιγένεια είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Παν/μίου, κατέχει τίτλο ΜΣ στη Δημογραφία από το ΤμΜΧΠΠΑ της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας & του Παν/μίου Montesquieu-Bordeaux IV, ενώ έχει επιμορφωθεί και στην Ανάλυση Δεδομένων, την Οπτικοποίηση αυτών και το Storytelling. Έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα της Εξυπηρέτησης Πελατών ως Operations Manager και Recruiting Coordinator, έχοντας αναλάβει τη διαχείριση έργων Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου σε ποικίλους τομείς της αγοράς. Από τον Οκτώβριο του 2019 ανήκει στο δυναμικό της SciCo, είναι το πρόσωπο πίσω από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Generation Next και προσπαθεί να συμβάλλει στη διάδοση της STEM εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Project: To Generation Next είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, το οποίο υλοποιείται από το 2017. Δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και καθηγητές από όλη την Ελλάδα να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, να πειραματιστούν πάνω στις επιστήμες STEM και να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές, δίνοντας λύση σε προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και της καθημερινότητας, ενώ παράλληλη κάνει πιο προσιτή την επιστήμη και την τεχνολογία στο ευρύ κοινό. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.vodafonegenerationnext.gr/
“Το όραμά μου: Σύμφωνα με τον Einstein «εκπαίδευση είναι ό,τι μένει μόλις ξεχάσουμε όσα μάθαμε στο σχολείο». Με το Generation Next ευελπιστούμε πως όλοι οι μαθητές, από τη Θράκη ως την Κρήτη και μέχρι τα ακριτικά μας νησιά, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό τους προφίλ, θα έχουν την ευκαιρία μέσω της διερευνητικής μάθησης, να μάθουν και να μην ξεχάσουν! Και έτσι, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο! Γιατί…«Πες μου και θα το ξεχάσω. Δείξε μου και θα το θυμάμαι. Κάνε με να το ζήσω και θα το καταλάβω»”.