Post main image

Ο Γιώργος Τσούλης είναι από αυτούς τους ανθρώπους που δίνονται ολοκληρωτικά στη δουλειά τους. Από τη στιγμή που ξεκίνησε τη δική του αναζήτηση νέων γεύσεων, υλικών και τεχνικών μαγειρικής αλλά και ζαχαροπλαστικής δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται και να δημιουργεί.

Σε συνεργασία με τον όμιλο των Fresh Patisserie,ο Γιώργος Τσούλης εγκαινίασε στο Κολωνάκι, στην οδό Κριεζώτου 12, το Choco Jungle ενώ στην πλατεία Καρύτση βρίσκεται το Str.Eaters, το πρώτο food village στην Αθήνα, μέσα στο οποίο στεγάζονται τρία εστιατόρια με λαχταριστά πιάτα του Chef.

Παράλληλα έχει δημιουργήσει το δικό του cooking studio #tsoulomageiremata στα Μελίσσια ενώ έχει αναλάβει πολλές βραβευμένες κουζίνες ελληνικών εστιατορίων και έχει μοιραστεί τις μαγειρικές του ικανότητες μέσα από επιτυχημένες και ιδιαίτερα δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές σε Ελλάδα (Mega, Alpha, Open TV) και Κύπρο (Sigma TV).

Σύντομα μάλιστα θα τον απολαμβάνουμε τηλεοπτικά και σε δική του νέα μαγειρική εκπομπή.

Αφορμή γι’ αυτή τη συνέντευξη είναι η δημιουργία της καινούργιας στήλης στο site του με συνταγές για παιδικές τροφές .

 

Ας γνωρίσουμε τον Γιώργο Τσούλη καλύτερα

 

Πες μας λίγα λόγια για το νέο concept που ετοιμάζεις σχετικά με τις συνταγές για παιδικές τροφές.

Γιώργος Τσούλης: Έχω ξεκινήσει αυτό το νέο concept σε συνεργασία με την παιδίατρο – εντατικολόγο, Μαρία Χαντζάρα, μέλος της ομάδας πλέον, ώστε να δημιουργηθούν συνταγές για παιδιά από 9 μηνών και πάνω. Μέχρι τώρα οι συνταγές μου είχαν σαν αποδέκτες και τα παιδιά άνω των 10 ετών. Το συγκεκριμένο concept θα αποτελέσει μια καινούργια στήλη του site μου, θα είναι ουσιαστικά μια καινούργια ξεχωριστή ενότητα από τα υπόλοιπα. Το πρώτο blog από την παιδίατρο μας ήδη δημοσιεύτηκε, με συμβουλές για το τι να μαγειρεύουν οι γονείς μαζί με τα παιδιά σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι αυτό τον καιρό με τον COVID-19. Μπορείτε να μπείτε να το διαβάσετε στην ενότητα με τα blog.

 

Τι σου έδωσε το κίνητρο ώστε να ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου με τη μαγειρική;

Δεν είχα συγκεκριμένο κίνητρο αλλά αποφάσισα να πάω στη σχολή Le Monde για βιοποριστικούς λόγους έπειτα από παρότρυνση του πατέρα μου. Οι γονείς μου έχουν πιτσαρία στην Αθήνα, στο Αιγάλεω και εφόσον το σχολείο δεν ήταν η «αδυναμία» μου χρειαζόμουν το πτυχίο ώστε να ασχοληθώ με την πιτσαρία. Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο εργαστήριο της σχολής κατάλαβα ότι αυτό ήταν που ήθελα και ένιωσα ότι σε έναν τέτοιο χώρο μπορώ να υπάρξω για πάντα. Όπως καταλαβαίνεις δεν ξαναγύρισα ποτέ στην πιτσαρία.

 

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο πεδίο της μαγειρικής τα επόμενα χρόνια;

Πράγματι δεν φαντάζομαι να κάνω κάτι άλλο πέρα απ’ αυτό, νομίζω ότι έχω φτιαχτεί μόνο για να μαγειρεύω. Όταν μπαίνω στην κουζίνα ξεχνάω όλα τα προβλήματα και μάλιστα χωρίς να το επιδιώκω.

Η μόνη συνθήκη η οποία με επηρεάζει και δεν μπορώ να μαγειρέψω είναι όταν στα προσωπικά μου δεν είμαι καλά και αυτό συμβαίνει διότι η μαγειρική συνδέεται άμεσα με το συναίσθημα. Η μαγειρική είναι τέχνη, δημιουργείς κάτι από το μηδέν, κάτι που δεν υπάρχει όπως ακριβώς με τη δημιουργία ενός πίνακα ζωγραφικής. Επομένως όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά θεωρώ ότι δεν μπορείς να αποδώσεις στο 100%. Ακόμη και η γεύση είναι διαφορετική άσχετα με το αν το κάνεις κάθε μέρα. Πιστεύω ότι η ψυχοσύνθεση και το φαγητό είναι «αδερφάκια».

Γιώργος Τσούλης

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού σεφ;

Νομίζω ότι το πρώτο και πιο βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει είναι η ικανότητα να μπορεί να διαχειρίζεται διαφορετικές προσωπικότητες αφού σε μια κουζίνα υπάρχουν πάνω από 10 άτομα. Το δεύτερο είναι να είναι leader και όχι το αφεντικό. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Ένας υπεύθυνος κουζίνας είναι ο chief (στα γαλλικά chef) και είναι αυτός που μπορεί να κάνει την ομάδα του να μαγειρεύει μαζί μ’ αυτόν, όχι γι’ αυτόν. Η μαγειρική στα εστιατόρια είναι ένα ομαδικό άθλημα στο οποίο χρειάζεσαι την συμπαράσταση, τις ιδέες και τη βοήθεια όλων των ατόμων ασχέτως ικανοτήτων και θέσης μέσα στη κουζίνα. Μέσα σε μια κουζίνα απ’ όλους μπορείς να μάθεις πράγματα αφού ο καθένας είναι μοναδικός με διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετικά βιώματα.

 

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο το οποίο κάνει τα πιάτα σου να ξεχωρίζουν;

Η γεύση αφού αποτελεί μαζί και ανάμνηση γι’ αυτό εκεί δίνω έμφαση. Η εμφάνιση παίζει επίσης μεγάλο ρόλο αλλά στο τέλος η γεύση είναι αυτή που μένει.

 

Ποιο φαγητό έχει μείνει έντονα στην μνήμη σου από την παιδική σου ηλικία;

Είμαι από την Πελοπόννησο και είναι ένα φαγητό που τρώμε εκεί, λέγεται χοντρομπίγουλης και είναι ουσιαστικά φιδές που τον κάνουμε ντοματόσουπα. Αυτό το φαγητό το έτρωγα σχεδόν κάθε μέρα το καλοκαίρι μαζί με πιπεριές τηγανητές με σκόρδο. Η γεύση του δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου γι’ αυτό συνεχίζω να το φτιάχνω ακόμη και τώρα αλλά στην πιο εξελιγμένη του εκδοχή.

Γιώργος Τσούλης

 

Συνηθίζεις να μαγειρεύεις για τους δικούς σου ανθρώπους; Ποια συνταγή σου ξεχωρίζουν;

Η αλήθεια είναι πως δεν πολυμαγειρεύω για τους φίλους μου αλλά το μόνο που κάνουμε μερικές φορές είναι η διοργάνωση θεματικών μαγειρικών βραδιών. Ωστόσο αυτό που ξεχωρίζουν είναι το ριζότο.

 

Υπάρχει κάποια άλλη ενασχόληση εκτός της μαγειρικής η οποία σε αποφορτίζει;

Προσπαθώ 3 φορές την εβδομάδα πριν τη δουλειά να ξεκινάω με προπόνηση γιατί με γεμίζει ενέργεια ενώ με χαλαρώνει απίστευτα η μουσική.

 

Στο κανάλι σου στο youtube έχεις μια σειρά video που τα ονομάζεις #ΜηΜασάς. Εσύ μπροστά σε τι Μασάς και μπροστά σε τι Δεν Μασάς;

Δεν μασάω σίγουρα μπροστά στην πολλή δουλειά αλλά μασάω όταν βλέπω κάποιον να στεναχωριέται αφού την ίδια στιγμή στεναχωριέμαι κι εγώ. Ιδανικά θέλω να έχω όλο τον κόσμο ευχαριστημένο παράλληλα όμως είναι και αυτό που κάποιες φορές με δυσκολεύει. Γενικά προσπαθώ μέσω της μαγειρικής να μοιράσω χαρά και ευχαρίστηση γι’ αυτό όταν κάποιος με παρακολουθεί στην τηλεόραση βλέπει κυρίως αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα μου. Είναι και το στοιχείο με το οποίο θέλω να με συνδέσει ο κόσμος.

 

Αποτελεί έναν από τους στόχους σου η δημιουργία οικογένειας;

Εννοείται, αφού προέρχομαι από δεμένη οικογένεια και ο θεσμός αυτός υπάρχει μέσα μου αρκετά έντονα αλλά λόγω της δουλειάς δεν έχω προλάβει να το σκεφτώ περισσότερο και να το οργανώσω. Είμαι αγχώδης χαρακτήρας και παράλληλα άνθρωπος της οργάνωσης με αποτέλεσμα να υπεραναλύω τα πάντα, που σε πολλές περιπτώσεις όπως το συγκεκριμένο θέμα ενδεχομένως να μη χρειάζεται.

 

Γιώργος Τσούλης σε: IGFBYouTube καθώς και όλες του τις συνταγές στο www.giorgostsoulis.com

 

*Συνέντευξη: Άντα Γκασδρόγκα

 

*Αν σου άρεσε η συνέντευξη κοινοποίησέ την στα δικά σου social media ενώ μπορείς να μας στείλεις τις φωτογραφίες από τις συνταγές που έφτιαξες σε Facebook και Instagram.