KIDOT Festival 4: 8 & 9 Οκτωβρίου, ΔΕΘ Helexpo
Post main image

Ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης. Και φυσικά μπαμπάς. Συναντήσαμε το Δημήτρη Τσιλινίκο για να μάθουμε περισσότερα για το παραμύθι «Η Ζωή με τον Μπαμπά» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός και φυσικά για να μοιραστεί μαζί μας σκέψεις σχετικά με την πατρότητα!

Θα ήθελα να θυμηθείτε τη στιγμή που σκεφτήκατε: «αυτό θα ήταν πολύ ωραία ιδέα για παραμύθι». Τη στιγμή δηλαδή που συλλάβατε την ιδέα για το «Η Ζωή με τον μπαμπά».

Νομίζω πως το μάτι μου έπεσε τυχαία πάνω σε κάποια σελίδα με «εξομολογήσεις» της κόρης μου, κάτι σαν μια απόπειρα ημερολογίου της και κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα ενός κοριτσιού, της Ζωής, που μας αφηγείται τη ζωή της με τον μπαμπά της.

Συστήστε μας τους ήρωες με το δικό σας τρόπο: Τι ζηλεύετε στην κόρη Ζωή και ποιο στοιχείο του μπαμπά της θαυμάζετε;

Η μικρή Ζωή ζει τη ζωή της με το μπαμπά της, αφού η μαμά «λείπει σε ταξίδι». Ο μπαμπάς καλύπτει το κενό εφαρμόζοντας τη συνταγή της  αγάπης. Στη Ζωή ζηλεύω τον αυθορμητισμό και τον τρόπο που επιστρατεύει τη φαντασία της ώστε να αναλύσει και κατανοήσει τον κόσμο γύρω της. Στον μπαμπά θαυμάζω την ακούραστη φύση του, το γεγονός πως δεν το βάζει κάτω.

Πώς θα περιγράφατε το παραμύθι σ’ έναν γονιό που δεν το γνωρίζει και γιατί θα προτείνατε σ’ ένα παιδί να το διαβάσει;

Είναι μια ιστορία για τη συνεργασία που απαιτείται σε μια σύγχρονη συμβίωση. Θα το πρότεινα σ’ ένα παιδί για να συνειδητοποιήσει πόσο σπουδαίο είναι ακόμη κι ένα μικρό λιθαράκι συνεργασίας από τη μεριά του, ειδικά μέσα στο πλαίσιο μιας μονογονεϊκής οικογένειας.

Η ζωή με τον μπαμπά είναι αρκετά πιο διασκεδαστική. Γιατί συνήθως οι μπαμπάδες είναι εκείνοι που είναι πιο πρόθυμοι για παιχνίδι και ανεμελιά;

Το γεγονός πως οι μπαμπάδες έχουν αναλάβει την αμετάκλητη ευθύνη να παρέχουν όλα όσα χρειάζεται μια οικογένεια, πιθανότατα να αποτελεί και την εξήγηση της προθυμίας τους για λίγο ή αρκετό παιχνίδι που και που.

 Τι παρατηρείτε στη νέα γενιά των μπαμπάδων; Τι είναι εκείνο που τους διαφοροποιεί από τους δικούς μας μπαμπάδες;

Οι νέοι μπαμπάδες έχουν διευρύνει το ρόλο τους σε σχέση με τους δικούς μας, τους παλιότερους. Δεν φοβούνται να σπρώξουν το καρότσι με το μωρό ή  ακόμα και να φορέσουν μάρσιπο, να μπουν στην κουζίνα, ή να συνοδέψουν την κόρη τους στο μπαλέτο. Έχουν σπάσει τα στερεότυπα.

Είναι το δεύτερο παραμύθι που έχετε γράψει ύστερα από το «Πιρούνια και μαχαίρια στα μαχαίρια». Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή παιδικών παραμυθιών;

Κάποιο καλοκαίρι που εργαζόμουν ως εμψυχωτής σε μια παιδική κατασκήνωση, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Τζιάνι Ροντάρι «Η γραμματική της φαντασίας». Έκπληκτος, διαπίστωσα πως η φαντασία μας μπορεί να αναπτυχθεί και πειραματιζόμενος με τις ιδέες και ασκήσεις του βιβλίου σκάρωσα την πρώτη μου ιστορία για παιδιά.

Θα ήθελα να μου πείτε αν η κόρη σας είναι απ’ τις πρώτες αναγνώστριες των παραμυθιών και ποια είναι η αντίδρασή της!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί τούτου! Πιο συγκεκριμένα, της τα διηγούμαι στη φάση που είναι ακόμη προσχέδια, δηλαδή πριν καν σταλούν προς εικονογράφηση. Πολλές φορές έχει ενστάσεις ή αντιρρήσεις τις οποίες συζητάμε. Σε τελική ανάλυση όμως, ας μην ξεχνάμε πως η συγγραφή πέραν της έμπνευσης αποτελείται κι από ένα τεχνικό μέρος το οποίο δεν μπορεί πάντα να κατανοήσει ένα παιδί.

Εκτός από την καριέρα σας ως ηθοποιός, έχετε εργαστεί σε λύκειο, ωδείο, κατασκήνωση, φροντιστήριο, θεατρικό εργαστήρι. Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχετε πάρει από τα παιδιά;

Να βλέπω τη ζωή στο εδώ και τώρα της κι όταν βυθίζομαι σε άγχη ή αγωνίες της καθημερινότητας να δραπετεύω μέσα από μια χαραμάδα φαντασίας.

Τι έχετε μάθει για την πατρότητα από τότε που ήρθε στη ζωή η κόρη σας;

Η μαθητεία μου στην πατρότητα συνεχίζεται καθημερινά με μεγάλες δόσεις αναθεώρησης για πολλά έως τώρα θέσφατα, παρότι η αλληλεπίδρασή μου γίνεται με έναν «δάσκαλο» ο οποίος σε σχέση μ’ εμένα είναι μικρότερος σε ηλικία, φτωχότερος σε γνώσεις και ελλιποβαρής σε εμπειρίες.

Και τέλος, ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας μπαμπάς στη ζωή με το παιδί του;

Η μεγαλύτερη πρόκληση, κατ’ εμέ, είναι οι ιδέες και τα συναισθήματα που θα ενσταλάξει στο μυαλό και στην ψυχή του παιδιού του.

Φωτογραφία:  Παρίσης Πάνου

Συνέντευξη: Μαρία-Άννα Τανάγια

Green Living

Post image
Φυσικά καθαριστικά για να “τη βγάλουμε καθαρή”
Post image
Η Κοπεγχάγη θα φυτέψει καρποφόρα δέντρα στους δρόμους με δωρεάν φρούτα για τους κατοίκους της
Post image
Superblocks: Το ριζοσπαστικό πείραμα της Βαρκελώνης, αλλάζει τη ζωή όλης της πόλης

Healthy Living

Post image
Αισθητηριακή παιδεία: “Μαθαίνοντας” την τέχνη
Post image
Το παιδί στον κόσμο της τεχνολογίας
Post image
Πρωινή ρουτίνα πριν την έναρξη του σχολικού έτους