Post main image

Έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα του, αλλά και ο ίδιος ως νέος μπαμπάς αντιμετωπίζει την πατρότητα με ιδιαίτερη ωριμότητα. Ανήκει στη δεύτερη γενιά του Κτήματος Γεροβασιλείου και πιστεύει ακράδαντα πως μία δεμένη ομάδα λειτουργεί όπως μια δεμένη οικογένεια.

Συναντήσαμε τον Αργύρη Γεροβασιλείου, με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα κι εκείνος απάντησε με χαρά σε όλες τις ερωτήσεις μας για τις παιδικές του αναμνήσεις, την οικογενειακή παράδοση, αλλά και τη νέα γενιά μπαμπάδων που μας γεμίζει αισιοδοξία!

Διάβασα σε μια συνέντευξή σας πως μία απ’ τις πρώτες σας παιδικές αναμνήσεις είναι να ψάχνετε τον πατέρα σας μέσα στο οινοποιείο του Πόρτο Καρράς, όπου εργαζόταν. Περιγράψτε μου την εικόνα που θυμάστε από τον πατέρα σας και τι εντύπωση σας έκανε ως παιδί.

Θυμάμαι πως συχνά επισκεπτόμαστε με την μητέρα μου το οινοποιείο για να τον δούμε, καθώς έφευγε πολύ νωρίς το πρωί και γυρνούσε αργά το βράδυ. Σαν βασικός οινολόγος του Πόρτο Καρράς, ο πατέρας μου συχνά έπρεπε να βρίσκεται σε πολλά και διαφορετικά σημεία. Έτσι τύχαινε να μην τον προλαβαίνω και να χανόμαστε. Καθώς τον έψαχνα μέσα στην κάβα, μου είχε  αποτυπωθεί έντονα μια περίεργη τότε οσμή που αργότερα κατάλαβα πως ήταν αυτή του παλιού βαρελιού. Ακόμα και σήμερα όταν συναντώ αυτό το άρωμα ανακαλώ αυτή την ανάμνηση.

Ακολουθήσατε κι εσείς μια αντίστοιχη πορεία με τον πατέρα σας: πτυχίο Γεωπονίας από το Α.Π.Θ. και πτυχίο οινολογίας από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux. Ήταν αναπόφευκτο, θεωρείτε, ν’ ακολουθήσετε τα βήματά του; 

Το καλό κρασί ξεκινάει από το καλό σταφύλι, οπότε από την αρχή είχα κατασταλάξει πως θέλω να μπω στην οινολογία μέσω της γεωπονίας. Το Bordeaux δεν αποτελούσε μονόδρομο για μένα, είχα κάνει αιτήσεις και σε άλλα αξιόλογα πανεπιστήμια. Από την στιγμή όμως που έγινα δεκτός δεν έκανα καμία δεύτερη σκέψη. Στην δουλειά μας είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοινό κώδικα επικοινωνίας και οι κοινές σπουδές βοήθησαν πολύ σε αυτό.

Μαζί με τις αδερφές σας ανήκετε πλέον στη δεύτερη γενιά του Κτήματος Γεροβασιλείου. Για ποιο πράγμα θεωρείτε πως είναι περισσότερο περήφανος ο πατέρα σας;

Θεωρώ πως είναι για τη θέληση που έχουμε και οι τρεις να συνεχίσουμε το έργο ζωής του, με την ίδια αγάπη και μεράκι που είχε ο ίδιος όταν ξεκινούσε όλο αυτό το ταξίδι μαζί με την μητέρα μας.

Ως επιχείρηση, διατηρείτε τον οικογενειακό χαρακτήρα σας και μία family κουλτούρα σ’ όλους τους εργαζόμενους σας. Μιλήστε μου γι’ αυτή την «οικογενειακή» παράδοση.

Εκτός από τα μέλη της οικογένειας μας, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του Κτήματος βρίσκεται μαζί μας από τα πρώτα μας βήματα, οπότε οι σχέσεις είναι πολύ προσωπικές. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ενώ η επιχείρηση μας μεγαλώνει, όλοι οι εργαζόμενοι-παλιοί και νέοι- να  μπαίνουν σε αυτό το κλίμα και να ενσωματώνονται σε αυτήν τη «μεγάλη οικογένεια». Γιατί μια δεμένη ομάδα λειτουργεί όπως μια δεμένη οικογένεια.

Θα ήθελα να μου πείτε με ποιο κρασί γιορτάσατε τη γέννηση του δικού σας παιδιού.

Η γέννηση της κόρης μου συνέπεσε με τη «γέννηση» του πρώτου μας ροζέ από Ξινόμαυρο, το οποίο τιμήσαμε δεόντως!

Ως νέος μπαμπάς, ποιες προκλήσεις βλέπετε σ’ αυτό το ρόλο; 

Σίγουρα σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς είναι πολλές, αλλά προσπαθώ να βλέπω τα πάντα με αισιοδοξία.  Φυσικά αυτά που με ανησυχούν  περισσότερο είναι τα γενικότερα θέματα υγείας και ασφάλειας.

Στις παλαιότερες γενιές, ο μπαμπάς δεν είχε ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή στο μεγάλωμα του παιδιού. Παρατηρείτε αλλαγές στη νέα γενιά μπαμπάδων;

Σίγουρα στο παρελθόν η ανατροφή των παιδιών αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες. Σήμερα ο ρόλος του πατέρα είναι πιο ενεργός. Το θεωρώ πολύ σημαντικό καθώς μέσω της καθημερινής τριβής γνωρίζεις καλύτερα το παιδί και τον εαυτό σου και χτίζεις μια σχέση με γερές βάσεις. Επίσης, συμβάλει στην υγιή σχέση μεταξύ του ζευγαριού.

Τι θα θέλατε να «κληρονομήσει» από εσάς το παιδί σας, σε σχέση με το χαρακτήρα του;

Είμαι αρκετά αυθόρμητος και αυτό με έχει βοηθήσει πολύ στη ζωή μου. Θα ήθελα το ίδιο και για το παιδί μου.

Τι πιστεύετε, τελικά, πως χρειάζονται τα παιδιά ώστε να είναι ευτυχισμένα;

Χρειάζονται αγάπη και έναν γονέα σύμμαχο που να μπορεί να τα καθοδηγεί ουσιαστικά και να καταφεύγουν σε αυτόν στις δύσκολες στιγμές.

Ποια είναι η συμβουλή που σας έδωσε ο πατέρας σας, την ακολουθείτε μέχρι σήμερα και θα τη μοιραστείτε με το δικό σας παιδί;

Θυμάμαι να επιμένει πως «οι ευκαιρίες δε χαρίζονται αλλά κερδίζονται». Νομίζω είναι μια καλή συμβουλή για να αδράξεις κάθε ευκαιρία, προσωπική ή επαγγελματική και να χαράξεις τη δική σου πορεία στη ζωή.  

Συνέντευξη: Μαρία-Άννα Τανάγια

Διαβάστε επίσης: 

Γιώργος Κουρτίδης: “Η οικογένεια έχει πολλές φάσεις…”