Post main image

Δημιούργησε τη σελίδα «Η ζωή μου με τον Γιάννη» για να μοιραστεί τη γνώση της για τον αυτισμό. Με τη μορφή καθημερινών ιστοριών- έτσι όπως τις βιώνει μία μητέρα με έναν ενήλικα αυτιστικό γιο-, η Άδα Σταματάτου κατάφερε να μεταδώσει τη δύναμή της σε οικογένειες με ΑμεΑ, αλλά και να μας βοηθήσει ν’ αντιληφθούμε ακριβώς πώς είναι η καθημερινότητα μίας οικογένειας με ένα αυτιστικό μέλος. Την συναντήσαμε διαδικτυακά για να μάθουμε ακόμα περισσότερα για εκείνη, το νέο της βιβλίο αλλά και την κοινότητα που την ακολουθεί πιστά στο Facebook.

Όλη η συνέντευξη με την Άδα Σταματάτου

Απρίλιος 2017. Η Άδα Σταματάτου δημιουργεί τη σελίδα «Η ζωή μου με το Γιάννη» στο Facebook. Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο post που κάνατε;

Όχι, δεν θυμάμαι…συνήθως γράφω όταν κάτι δημιουργηθεί μέσα στο μυαλό μου σαν σκέψη και θέλω να το μοιραστώ ως γνώση για τον αυτισμό. Μπορεί να περάσουν μέρες και να μην κοινοποιήσω τίποτα γιατί απλά δεν έχω κάτι να μοιραστώ. Δεν προσχεδιάζω τις κοινοποιήσεις μου. Κάτι πρέπει να με προκαλέσει ώστε να γράψω.

Θα ήθελα να θυμηθείτε επίσης τη στιγμή που σκεφτήκατε «θα ήταν ωραίο να μοιράζομαι στιγμές μας με τον Γιάννη» στο Facebook.

Δεν σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο…σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο ως προς την Ελληνική κοινωνία, η οποία είχε άγνοια για την εικόνα του αυτιστικού ενήλικα στον δρόμο.

 Πότε αρχίσατε να συνειδητοποιείτε τον θεαματικό αντίκτυπο που έχει κάθε σας καθημερινή ιστορία με το Γιάννη;

Φέτος το συνειδητοποίησα, στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της σελίδας.

Διάβασα κάποια από τα χιλιάδες σχόλια που λαμβάνετε και συνειδητοποίησα πως η online κοινότητα που έχετε δημιουργήσει αποτελείται όχι μόνο από γονείς παιδιών με αυτισμό, αλλά και από ανθρώπους που παίρνουν δύναμη από την ιστορία σας. Συγκρατώ ένα σχόλιο:  «Ευχαριστώ που έχω μάθει τόσο πολλά από εσάς. Έγινα 27 χρονών για να μάθω τι είναι ο αυτισμός. Δύναμη ψυχής». Πείτε μου τι σας συγκινεί περισσότερο σε όλα αυτά τα σχόλια.

Σωστά, οι περισσότεροι αναγνώστες μου δεν έχουν αυτιστικό ή ΑμεΑ στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ήθελα: να με διαβάζουν αυτοί ακριβώς ώστε να ενημερωθούν για την ζωή των οικογενειών με ΑμεΑ.

Πιο πολύ με συγκινούν τα μηνύματα από αδέρφια αυτιστικών και τα μηνύματα που γράφουν: «είδα έναν Γιάννη στον δρόμο σήμερα…κατάλαβα ότι ήταν αυτιστικός γιατί έκανε κινήσεις που έχω δει σε βίντεο του γιου σας».

Άδα Σταματάτου

Φυσικά, η επόμενη ερώτησή μου είναι από που αντλείτε εσείς δύναμη, καθώς όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, η καθημερινότητα με ένα παιδί που έχει αυτισμό είναι απαιτητική και αναπάντεχη.

Από μέσα μου αντλώ δύναμη μόνο. Από πού αλλού…;

Εγώ θέλω να κάνω πράγματα για εμένα, για τον Γιάννη, για την οικογένεια μου και τα σκέφτομαι και προσπαθώ να τα υλοποιήσω σιγά-σιγά. Μικρούς στόχους βάζω και συγκεντρώνομαι έως να τους πετύχω. Είμαι τρομερή εργάτης και πεισματάρα.

Μεγάλη δύναμη μου προσφέρει ψυχολογικά η άσκηση του σώματος και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός που κάνω (μαραθώνιοι στο εξωτερικό, κολύμπι ανοιχτής θάλασσας και τρίαθλο) στους οποίους αγώνες ενημερώνω για τον αυτισμό και δίνω ομιλίες.

Η άσκηση του σώματος σώζει ψυχές…

Άδα Σταματάτου: «Το πιο σπουδαίο μάθημα που μου διδάσκει ο Γιάννης είναι να χαίρομαι με τα λίγα»

Μιλήστε μου για το βιβλίο σας «Η ζωή μου με τον Γιάννη, μεγαλώνοντας ένα αυτιστικό παιδί». Ποιος είναι ο ιδανικός αναγνώστης για εσάς;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μemento». Είναι κατάθεση ψυχής…

Ο ιδανικός αναγνώστης είναι όποιος δεν έχει το ίδιο πρόβλημα με εμένα στο σπίτι του. Για εκείνους το έγραψα, ώστε να δουν μια άλλη ζωή από την δική τους.

Άδα Σταματάτου

Ποιο είναι το πιο σπουδαίο μάθημα που σας έχει διδάξει ο Γιάννης;

Να χαίρομαι με τα λίγα.

Θεωρείτε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα ώστε τα αυτιστικά παιδιά να γίνουν πιο «ορατά» και ίσως πιο αποδεκτά στην κοινωνία; 

Μόνο το τελευταίο εξάμηνο και ακόμα έχουμε πολλή δουλειά.

Και αντίστοιχα, έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της ζωής τους;

Όχι δεν έχουν γίνει…υπάρχουν πάρα πολλά κενά σε πολλούς τομείς ακόμα. Αλλά αρχίσαμε οι γονείς και τα διεκδικούμε από την πολιτεία.

Αν έπρεπε να επιλέξετε μία και μόνο συμβουλή σ’ έναν γονιό που έχει παιδί με αυτισμό, ποια ήταν αυτή;

Έχεις πόλεμο, πρέπει να πολεμήσεις…πάμε γερά.

Διαβάστε επίσης: 

Έλενα Παλάγκα: “Τα μεγαλύτερο μάθημα που μου έχουν διδάξει τα σκυλάκια είναι η ανιδιοτελής αγάπη και το να ζω και να χαίρομαι τη στιγμή! Το τώρα, το μαζί, το εδώ”