Post main image

Για τους mac and cheese lovers που σίγουρα δεν είστε λίγοι! Ο σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει πεντανόστιμες, τραγανές τυρόμπαλες με γεύση mac and cheese που δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε. Ένα από τα πιο yummy σνακς που θα μπορούσατε να φτιάξετε, ειδικά αν λατρεύετε το τυρί. Και φυσικά μην ξεχάσουμε! Πέρα από πεντανόστιμες είναι και vegetarian.

Υλικά (20-22 τεμάχια)

  • 1 L γάλα
  • 500 γρ. μακαρονάκι, κοφτό
  • 200 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
  • 200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 200 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 4 αυγά, medium, ελαφρός χτυπημένα με ένα πιρούνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για το τηγάνισμα:
  • Ηλιέλαιο

Προετοιμασία και εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγο λάδι για να μη κολλήσουν. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το λιώνουμε.
  4. Αδειάζουμε το αλεύρι και με το σύρμα χειρός ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό.
  5. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγά-σιγά αδειάζουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας γρήγορα για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αδειάζουμε τα μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ελαφρώς. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  8. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25Χ30 εκ. και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 2 ώρες.
  9. Σε τρία διαφορετικά μπολ αδειάζουμε το αλεύρι, τη φρυγανιά, τα αυγά και στη συνέχεια βγάζουμε το ταψί από την κατάψυξη, πλάθουμε μπαλάκια φορώντας γάντια μιας χρήσεως και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  10. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά στο οποίο ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
  11. Πανάρουμε τα μπαλάκια που φτιάξαμε περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, στη συνέχεια από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.
  12. Τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά.

#tsoulotip: Πρέπει να προσέξουμε να μην καεί πολύ το λάδι για να μην είναι ψημένες απέξω και κρύες από μέσα

 

Διαβάστε επίσης:

Νηστίσιμη πίτσα by Giorgos Tsoulis