Νηστίσιμη πίτσα by Giorgos Tsoulis
Share
Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας προτείνει την πιο νόστιμη πίτσα special ! Μυρωδάτη, διατροφική, νηστίσιμη πίτσα, φυσικά και για τους vegetarian φίλους/φίλες μας, με τραγανή ζύμη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις κανονικές πίτσες!
Υλικά (για 8-10 μερίδες)
Για τη ζύμη:
- 600 γρ. αλεύρι, σκληρό
- 360 ml νερό
- 5 γρ. μαγιά, ξερή
- 2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο & έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
- 1 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Για την νηστίσιμη πίτσα:
- 150-200 γρ. πατάτες, προτηγανισμένες
- 4 μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
- 6 κ.σ. σάλτσα πίτσας
- 4 κσ. ελιές ροδέλες
- 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες στη μέση
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες
- 1/2 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Προετοιμασία και εκτέλεση
Για τη ζύμη της πίτσας:
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά να φουσκώσει.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι. Αδειάζουμε μέσα στον κάδο και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μία μαλακή και ομογενοποιημένη ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με διαφανής μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για μία με μιάμιση ώρα.
- Κόβουμε το ζυμάρι στα δύο. Λαδώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 36Χ28 και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη σε όλο το ταψί. Από πάνω τοποθετούμε τη σάλτσα της πίτσας, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις ελιές, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τις πατάτες, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C στον αέρα για 10 με 15 λεπτά. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο ζυμάρι. Μόλις είναι έτοιμη, κόβουμε και σερβίρουμε.
#tsoulotip: Αν ψήσουμε την πίτσα στο μισό χρόνο και την αφήσουμε να κρυώσει πολύ καλά, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στην κατάψυξη για περίπου ένα μήνα. Στη ζύμη χρησιμοποιούμε ζεστό νερό το χειμώνα και νερό σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι
Διαβάστε επίσης: