Post main image

O σεφ Γιώργος Τσούλης σας προτείνει μία λεμονάτη πίτσα με κολοκυθάκια, παρμεζάνα και σκόρδο, που θα αγαπήσετε!

Υλικά για 4 τεμάχια 

Για τη ζύμη:

  • 300 γρ. αλεύρι, σκληρό +extra για το άνοιγμα της ζύμης
  • 3 γρ. μαγιά, ξερή
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο & έξτρα για το άλειμμα του σκεύους
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 180 ml νερό

Για την πίτσα:

  • 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 3 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 χιλ.
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Προετοιμασία και εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τη μισή ποσότητα (15 γρ.) παρμεζάνας, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
  2. Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά, προσθέτουμε στον κάδο το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι και να μην κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
  4. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, τη μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα & 30 λεπτά.
  5. Παράλληλα, σε προθερμασμένο φούρνο τοποθετούμε ένα ταψί φούρνου ανάποδα και το αφήνουμε να πυρώσει στους 220°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  6. Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, τα οποία κάνουμε μπαλάκια και με έναν πλάστη τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου περίπου 30 εκ.
  7. Στη συνέχεια, αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο προσεκτικά, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με λίγο αλεύρι κι έπειτα, μεταφέρουμε τη βάση της πίτσας πάνω στο ταψί. Κατόπιν, απλώνουμε λίγο από το μείγμα με τα κολοκυθάκια πάνω στην επιφάνεια κάθε ζύμης και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ζυμαράκια.
  8. Τέλος, πασπαλίζουμε την πίτσα με την υπόλοιπη ποσότητα παρμεζάνας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.
  9. Όταν είναι έτοιμη η πίτσα, την αφαιρούμε από το φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

#tsoulotip: Για τη ζύμη χρησιμοποιούμε ζεστό νερό το χειμώνα και σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: 

Τυρόμπαλες με γεύση mac and cheese by Giorgos Tsoulis