Post main image

*Γράφει η Σοφία Λαμπριανίδου 

Καημένες μπανανούλες… Μαύρισαν από τον καημό τους περιμένοντας στον πάγκο κάποιον να τις φάει. Μάταια όμως. Βλέπεις, τα παιδιά βαριούνται τα φρούτα. Κι αν σου έλεγα ότι μπορείς όχι μόνο να δώσεις στις μπανάνες την ευκαιρία που περίμεναν, αλλά και να κάνεις τα παιδιά σου να τις φάνε; Μη σου πω, θα τα βάλεις να σε βοηθήσουν κιόλας!

Υλικά

3-4 μέτριες ώριμες μπανάνες

150 γρ. ζάχαρη

1 αυγό

1 κ.γ. βανίλια

60 μλ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1.5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρική

1 πρέζα κανέλα 1 πρέζα αλάτι

175 γρ. σταγόνες ή κομματάκια κουβερτούρας

Εκτέλεση
  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και βάλε λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ. Η δική μου είναι 28*11 εκ.
  2. Πάρε το μεγάλο σου το μπολ, πέτα μέσα τις μπανάνες και βάλε ένα παιδί να βγάλει το άχτι του λιώνοντας τες. Μπορεί να το κάνει με ένα πιρούνι, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο με μια πρέσα πουρέ.
  3. Βάλε το παιδί να ρίξει μέσα στο μπολ με τις μπανάνες τη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια και το λάδι. Μην το αφήσεις να ανακατέψει, εκτός κι αν άλλαξες γνώμη και δεν θέλεις να κάνεις κέικ, αλλά να καθαρίσεις ζυμάρια από τους τοίχους, τα πατώματα και τα ταβάνια της κουζίνας. Καλύτερα ανακάτεψε εσύ με ένα χτυπητήρι.
  4. Πες στο παιδί να ρίξει μέσα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και το αλάτι, και ανακάτεψε – εσύ ανακατεύεις είπαμε. Το μείγμα δεν θα είναι λείο και αυτό δεν μας πειράζει καθόλου.
  5. Ζήτα από το παιδί να ρίξει μέσα και τις σταγόνες ή τα κομματάκια κουβερτούρας. Σε αυτή τη φάση ίσως να είναι ασφαλές να αφήσεις το παιδί να ανακατέψει. Το αφήνω στην κρίση σου, αλλά βεβαιώσου ότι η σοκολάτα πήγε παντού.
  6. Βάλε το μείγμα στη φόρμα με τη λαδόκολλα και βαλ’το στο φούρνο για 50-60 λεπτά. Επειδή ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από τον φούρνο σου, από τα 50 λεπτά ξεκίνα να τσεκάρεις με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί από μέσα. Όταν δεις ότι έχει ψηθεί, σήκωσε τη λαδόκολλα, βγάλε το κέικ από τη φόρμα και βαλ’ το πάνω σε μια σχάρα.
  7. Και τώρα το δύσκολο: άσε το κέικ να κρυώσει πριν το κόψεις. Μπορείς να περιμένεις! Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα σου να περιμένεις. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι και τόσο σίγουρη για την ικανότητα σου να προστατεύσεις το κέικ και από το παιδί μέχρι να κρυώσει…
Extra tip:

Οι μαύρες παραγινωμένες μπανανούλες καταψύχονται καταπληκτικά! Τουτέστιν, δεν χρειάζεται να έχεις ταυτοχρόνως τέσσερις μαύρες μπανανούλες στον πάγκο σου. Μπορείς κάλλιστα να τις βάζεις μια-μια στον καταψύκτη και όταν έχεις όρεξη για κέικ μπανάνας, τις αποψύχεις και τις χρησιμοποιείς.

Η Σοφία μας έχει σώσει και με την τάρτα της χωρίς βάση με λαχανικά και τυριά: 

Τάρτα χωρίς βάση με λαχανικά και τυριά

Photo:  somethingswanky.com