Τάρτα χωρίς βάση με λαχανικά και τυριά
Share
Γράφει η Σοφία Λαμπριανίδου
Ξέρεις τι είναι να έρχονται δυο πεντάχρονα που βρίσκουν όλα τα λαχανικά εκτός από τα τοματίνια και τις πράσινες ελιές «αηδία» και να σου τρώνε το φαγητό σου που είναι τίγκα στα λαχανικά; Όχι, δεν είναι ανέκδοτο. Ούτε επιστημονική φαντασία. Συνέβη στ’ αλήθεια, τ’ ορκίζομαι!
Κι αφού συνήλθα από το σοκ, έβαλα αυτή τη συνταγή στη (πολύ μικρή) λίστα με τις ασφαλείς συνταγές που κάνω όταν βαριέμαι να μαλώσω. Θα μπει και στη δική σου λίστα.
Υλικά για μια μεγάλη τάρτα, αρκετή για 4 άτομα
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
- 500 γρ σπανάκι ή κολοκυθάκια σε φέτες ή μπρόκολο ή πράσο σε ροδέλες ή όποιο άλλο λαχανικό σου βρίσκεται τέλος πάντων
- 5 αυγά 200 γρ τυρί τριμμένο που λιώνει
- 100 γρ φέτα τριμμένη
- 1-2 κ.σ. μαϊντανός
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάλε τα παιδιά να δουν ένα επεισόδιο Πέπα και πάμε. Τόσο θα σου πάρει να το φτιάξεις.
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και λάδωσε/βουτύρωσε μια ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ.
- Πιάσε ένα τηγάνι, βάλτο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά και ρίξε μέσα το ελαιόλαδο. Ρίξε μέσα το κρεμμύδι και σοτάρισέ το. Όταν αρχίσει να γίνεται διάφανο, ρίξε μέσα και το σκόρδο.
- Πέτα μέσα και τα λαχανικά σου. Ανακάτευε κατά καιρούς μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν. Ρίξε και λίγο αλάτι και πιπέρι!
- Όσο σοτάρονται τα λαχανικά σου, πιάσε ένα μπολ, ρίξε μέσα τα αυγά χτύπησέ τα ελαφρά, ρίξε μέσα τα τυριά, τον μαϊντανό, λίγο αλάτι (γιατί τα τυριά είναι αλμυρά), λίγο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Όταν τα λαχανικά σου είναι έτοιμα, κατέβασε το τηγάνι από τη φωτιά και άφησέ τα να κρυώσουν λίγο. Αφού κρυώσουν, ανακάτεψέ τα με το μίγμα αυγών-τυριών.
- Ρίξε το μίγμα στην ταρτιέρα και πέτα την στο φούρνο.
- Αυτό ήταν! Ψήσε την τάρτα σου για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα, άφησέ την να κρυώσει κανα 10λεπτάκι και όρμα! Άσε λίγη και για τα παιδιά, ναι;
Extra tip:
Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι φίλοι σου. Δεν χρειάζονται πλύσιμο, δεν χρειάζονται κόψιμο, δεν χαλάνε και, αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν, έχουν τα ίδια, αν όχι περισσότερα θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα λαχανικά, αφού καταψύχονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι τα φρέσκα φτάνουν στο τραπέζι σου. Μόνο βεβαιώσου ότι έχουν αποψυχθεί πριν ξεκινήσεις να τα μαγειρεύεις και στύψε όσο περισσότερο από το νερό τους μπορείς, για να επιταχύνεις το μαγείρεμα.
Διάβασε επίσης:
Φωτό: www.shelovesbiscotti.com