Post main image

Ο πιο νόστιμος γύρος που θα έχετε ποτέ δοκιμάσει. Ο σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει τον πιο ιδιαίτερο γύρο λαχανικών με χαλούμι. Μια vegetarian συνταγή που θα λατρέψετε μικροί και μεγάλοι.

Υλικά για (4-6 μερίδες)

  • 500 γρ. χαλούμι, κομμένο σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη στα 4
  • 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη στα 4
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη στα 4
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε ροδέλες
  • 1 κολοκύθι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 βιολογικός κύβος λαχανικών
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

  • Για τη σος γιαουρτιού:
  • 400 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • Μισό αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • ½ κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

  • Υπόλοιπα υλικά:
  • Κυπριακές πίτες
  • Ξυλάκια, για σουβλάκια
  • Κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
  • Λεμόνια, κομμένα στη μέση

 

Προετοιμασία και εκτέλεση

  1. Για το γύρο λαχανικών: Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές. Τις αδειάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, τη ρίγανη, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το βιολογικό κύβο λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης.
  2. Τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, το μισό κρεμμύδι, του καρφώνουμε 2 ξυλάκια για σουβλάκια, περνάμε από πάνω 3 φέτες λαχανικών, 1 κομμάτι χαλούμι, άλλες 3 φέτες λαχανικών και 1 κομμάτι χαλούμι ακόμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Ψήνουμε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 30-40 λεπτά.
  4. Για τη σος γιαουρτιού: Αδειάζουμε το γιαούρτι, το αγγούρι, την πάπρικα, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  5. Σύνθεση: Αφαιρούμε το γύρο από το φούρνο και με ένα μαχαίρι τον κόβουμε προσεκτικά σε λεπτές φέτες.
  6. Σερβίρουμε το γύρο λαχανικών σε κυπριακές πίτες με τη σος γιαουρτιού.

#tsoulotip: Κόβουμε τα λαχανικά στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.