Post main image

Η ζωή με ένα μικρό παιδί είναι γεμάτη προκλήσεις! Μια από αυτές είναι και η ακαταστασία στο σπίτι. Νομίζω πως η πιο συχνή φράση που θα ακούσει μια δασκάλα Μοντεσσοριανής αγωγής από τους γονείς είναι «μα καλά, πώς τα καταφέρνετε εδώ και είστε πάντα συμμαζεμένοι; Στο σπίτι δεν μαζεύει τίποτα..» . Θα μοιραστώ μαζί σας, λοιπόν, κάποιους τρόπους για την καλύτερη οργάνωση του δωματίου σύμφωνα με τη μέθοδο  Μοντεσσόρι που θα σας βοηθήσουν πολύ στο να διατηρείτε τον χώρο του παιδιού σας συμμαζεμένο και τακτοποιημένο.

*  Γράφει η Μαρία Τάσιου, Εκπαιδευτικός Μοντεσσοριανής Αγωγής και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ιδιοκτήτρια του Montessori Lab
Για αρχή, όπως έχουμε πει πολλές φορές, φροντίστε να βρίσκονται στο παιδικό δωμάτιο τα απολύτως απαραίτητα. Συχνά οι γονείς καταλήγουν με πολλά παιχνίδια, είτε από δώρα, είτε από τη δική τους λαχτάρα να προσφέρουν στα παιδιά τους. Όσο περισσότερα αντικείμενα τοποθετήσετε στον χώρο του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα καταλήξει στο τέλος της ημέρας ακατάστατο. Και για αυτό δεν φταίει το ίδιο το παιδί, καθώς είναι λογικό όταν υπάρχουν πολλά ερεθίσματα γύρω του, να πηγαίνει από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, χωρίς να σκεφτεί πως πρέπει πρώτα να συμμαζέψει.  Δοκιμάστε, λοιπόν, αντί να «μπουκώσετε» το δωμάτιο, να αλλάζετε τα παιχνίδια κάθε 5 ή 7 μέρες, όταν δηλαδή βλέπετε πως το παιδί έχει χορτάσει πλέον το παιχνίδι με τις δραστηριότητες του δωματίου του και χρειάζεται μια αλλαγή.

Όταν αποφασίσετε ποια και πόσα παιχνίδια θα υπάρχουν στον χώρο του παιδιού σας, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να τα οργανώσετε καλά. Ένας τρόπος για την καλή οργάνωση του δωματίου σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι είναι να επιλέξετε την θέση του κάθε αντικειμένου (πάντα να είναι εύκολα προσβάσιμο) και να φτιάξετε κατηγορίες. Για παράδειγμα, στο ένα ράφι μπορούν να μπουν τα παζλ, στο άλλο τα ενσφηνώματα, και στο άλλο τα τουβλάκια. Η οργάνωση των υλικών προδιαθέτει το παιδί να δουλέψει σε έναν χώρο τακτικό, όπου το κάθε τι έχει τον χώρο του και η διαδικασία συμμαζέματος θα γίνει σταδιακά με πολύ φυσικό τρόπο.
Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ πως είστε το πιο ισχυρό πρότυπο των παιδιών σας. Εάν επιθυμείτε να μάθει το παιδί σας να συμμαζεύει, θα πρέπει να του δείξετε αυτήν την συμπεριφορά από πολύ νωρίς, ως κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει στο σπίτι σας. Φροντίστε να συμμαζεύετε μπροστά του ή μαζί του, να τοποθετείτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε πίσω στη θέση τους, και να έχετε έναν εξίσου καλά οργανωμένο και τακτικό χώρο σπιτιού, όπως ακριβώς θα θέλατε και για το δωμάτιο του μικρού σας!

Δείτε ακόμα:

Ο Πρακτικός βίος για παιδιά νηπιακής ηλικίας (με βάση τη Μοντεσσόρι)