Post main image

* Γράφει η Θεοδοσίου Μαρία Εκπαιδευτικός Bs’c Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ και Co-founder of AeliaPath Center for Holistic & Experiential Learning

 “O άνθρωπος είναι πλήρης & ευτυχισμένος μόνο όταν παίζει”.

Είναι πλέον γνωστό μέσα από πολλές επιστημονικές έρευνες ότι το παιχνίδι συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων του παιδιού και στην διαδικασία κατά την οποία αυτό  μαθαίνει. Το παιχνίδι και η μάθηση θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα αδιαίρετο σύνολο, το οποίο είναι μέρος της εμπειρίας των παιδιών και το οποίο τα βοηθά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Ένα κεντρικό ερώτημα, ιδιαίτερα την φετινή σχολική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες, είναι το αν το παιχνίδι θα έχει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Μετά από μια δύσκολη για όλους χρονιά και ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα παιδιά, είναι αναγκαία η υιοθέτηση εκπαιδευτικών μεθόδων που έχουν ως βάση τους το παιχνίδι.
Η επικοινωνία, η ενθάρρυνση, η μίμηση, η χαρά, η δημιουργικότητα, οι δεξιότητες κριτικής σκέψης, η αλληλεπίδραση, η επίλυση προβλημάτων και η δυνατότητα που δίνει στα παιδιά να ελέγχουν και να διαμορφώνουν στόχους είναι μερικά μόνο από τα θετικά του παιχνιδιού. Το παιχνίδι βοηθά τον εγκέφαλο των μικρών παιδιών να αναπτυχθεί και να ωριμάσουν οι γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Είναι πολύ πιο δυνατό για τα παιδιά από ό, τι πολλοί γονείς αντιλαμβάνονται. Στην πραγματικότητα είναι το κλειδί για τη μάθηση.
Πολλές χώρες έχουν ενσωματώσει στα προγράμματα σπουδών τους το παιχνίδι καθώς θεωρείται σημαντικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας και δίνει κίνητρο στα παιδιά να μαθαίνουν με χαρά.
Αν όντως στόχος μας είναι τα παιδιά να μαθαίνουν με χαρά, εύκολα χωρίς να αγχώνονται, με αγάπη για το σχολείο συμμετέχοντας ενεργά κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, τότε ας δώσουμε στο παιχνίδι πρωταρχική θέση.
Δείτε ακόμα:
https://kidot.gr/pies-ine-i-dexiotites-pou-tha-apetounte-to-2030/