Post main image

5 ιδέες για δραστηριότητες που ενισχύουν τη λεπτή κινητικότητα του παιδιού και μπορείτε να τις κάνετε εύκολα μαζί με τα παιδιά στο σπίτι.

Τι είναι η λεπτή κινητικότητα

Η λεπτή κινητικότητα είναι η ικανότητα του παιδιού να χειρίζεται σωστά τους μικρούς μύες του (δηλαδή τους μύες που του επιτρέπουν να κρατάει μικρά αντικείμενα, να ντύνεται, να γράφει, κτλ). Στη λεπτή κινητικότητα περιλαμβάνεται η δύναμη, ο έλεγχος των μικρών μυών αλλά και η επιδεξιότητα, καθώς η λεπτή κινητικότητα απαιτεί σωστό συντονισμό χεριών-ματιών και ακρίβεια κινήσεων (με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος του παιδιού πρέπει να συντονίζεται στο τι βλέπει και τι κάνει).

Γιατί είναι σημαντική η λεπτή κινητικότητα

Η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας είναι πολύ σημαντική και βοηθά το παιδί:

1) σε απλές κινήσεις στην καθημερινότητά του όπως:

 • Να φάει με κουτάλι ή πιρούνι
 • Να κουμπώσει και να ξεκουμπώσει το μπουφάν του
 • Να ανεβοκατεβάζει το φερμουάρ του
 • Να δέσει τα κορδόνια του

2) όταν αρχίσει το σχολείο να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όπως:

 • Να κρατάει ένα μολύβι ή μαρκαδόρο
 • Να γράφει στο τετράδιο ή στον πίνακα
 • Να σχεδιάζει εικόνες
 • Να χρησιμοποιεί ψαλίδι, χάρακα κι άλλα μικροαντικείμενα

Αξίζει να σημειωθεί πως η λεπτή κινητικότητα δεν είναι μαθησιακή δεξιότητα (όπως η ανάγνωση ή τα μαθηματικά), ωστόσο επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την αυτοπεποίθηση, αλλά και τη διάθεση του παιδιού για μάθηση.

Πότε αναπτύσσεται η λεπτή κινητικότητα 

Η λεπτή κινητικότητα ξεκινά από τη γέννηση του παιδιού και συνεχίζει έως την ηλικία των 6 ή και 7 ετών. Το βρέφος για παράδειγμα, βάζει τα χέρια του στο στόμα ή πιάνει την κουδουνίστρα του και τη μεταφέρει από το ένα χέρι στο άλλο.

Όσο το παιδί είναι μικρό, οι κινήσεις των χεριών του παραμένουν αδέξιες,  ωστόσο όσο μεγαλώνει σιγά-σιγά χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τους μύες των χεριών, των δαχτύλων και του καρπού. Έτσι, κατακτά χρόνο με το χρόνο ακόμα περισσότερο την λεπτή του κινητικότητα.

5 δραστηριότητες που ενισχύουν τη λεπτή κινητικότητα και μπορείτε να τις κάνετε σπίτι!

Έχουμε βρει 5 ιδέες για δραστηριότητες που ενισχύουν τη λεπτή κινητικότητα του παιδιού. Οι δραστηριότητες έχουν τη μορφή παιχνιδιού, είναι απολαυστικές, απαιτούν ελάχιστα υλικά και μπορείτε εύκολα να τις κάνετε στο σπίτι!

1. Δραστηριότητες με πλαστελίνη

Τα παιχνίδια με την κλασική αγαπημένη πλαστελίνη εκτός από διασκεδαστικά, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, αφού το παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη των μυών των δαχτύλων. Βρήκαμε στο tokopeli.gr πλαστελίνες γαλλικής εταιρείας σε παστέλ αποχρώσεις και μας έδωσαν ιδέες για τα εξής παιχνίδια:

 • Σε μικρές ηλικίες, το παιδί μπορεί να «πλάσει κουλουράκια» με πλαστελίνη (κίνηση που βοηθά στον συντονισμό των δύο χεριών, αλλά και στην ενδυνάμωση των καρπών).
 • Μπορείτε να φτιάξετε μαζί μπαλάκια από πλαστελίνη και να δουλεύετε ανά δύο δάχτυλα (για παράδειγμα δείκτης-αντίχειρας, αντίχειρας-μέσος, αντίχειρας-παράμεσος).
 • Ένα ακόμα διασκεδαστικό παιχνίδι είναι να βρει κρυμμένα αντικείμενα μέσα σε μπάλες από πλαστελίνη (μπορείτε να κρύψετε από πριν όσπρια, για παράδειγμα). Προτρέψτε το παιδί να αφαιρέσει κομμάτια πλαστελίνης με τον δείκτη και τον αντίχειρα ώστε να βρει τα όσπρια (ενώ παράλληλα θα μπορέσει να δυναμώσει τα δαχτυλάκια του).
 • Αν θέλετε να βάλετε και λίγη ορθογραφία στο… παιχνίδι, προτρέψτε το παιδί να χρησιμοποιήσει την πλαστελίνη ώστε να φτιάξει γράμματα ή μία λέξη πάνω σε καρτέλες γραμμάτων ή λέξεων. Μία καλή αρχή είναι το αρχικό γράμμα από το όνομά του ή και όλο το όνομα όσο μεγαλώνει το παιδί.

2. Δραστηριότητες με ισορροπία

Μία από τις δραστηριότητες που βοηθούν την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας είναι το χτίσιμο πύργων με διάφορα τουβλάκια. Σύμφωνα με τους ειδικούς και τα αναπτυξιακά ορόσημα λεπτής κινητικότητας που ορίζονται ανά ηλικία, ένα παιδί ηλικίας 1-2 ετών θα πρέπει να μπορεί να χτίζει πύργο με 3 μικρά τουβλάκια, ενώ ένα παιδί ηλικίας 3-4 ετών θα πρέπει να είναι ικανό να χτίζει πύργο με 9 τουβλάκια. Γι’ αυτή την δραστηριότητα προτιμήστε ένα παιχνίδι με πολλά κομμάτια σε διάφορα σχήματα ώστε το παιδί να έχει πολλές και διαφορετικές αφορμές για παιχνίδι. Εμείς βρήκαμε στο tokopeli.gr σετ με ξύλινα τουβλάκια από ξύλο υψηλής ποιότητας σε υπέροχα παστέλ χρώματα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κέρματα ή και επίπεδα κουμπιά δημιουργώντας πύργους βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, ώστε το παιδί να βελτιώσει και την επιδεξιότητά του και τη σταθερότητα του χεριού.

3. Δραστηριότητες με παζλ

Τα παζλ θεωρούνται επίσης μία ιδανική δραστηριότητα για την εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας, αφού δίνουν στο παιδί την ευκαιρία να κάνει μικρές και εξειδικευμένες κινήσεις με τα χέρια του, ενώ παράλληλα βοηθούν στον απόλυτο συντονισμού ματιού-χεριού (τα μάτια βλέπουν το παζλ, ο εγκέφαλος προγραμματίζει πώς θα πρέπει να δημιουργηθεί το παζλ και εντοπίζει το κατάλληλο κομμάτι, ενώ στη συνέχεια τα χέρια συνεργάζονται ώστε να τοποθετηθεί το κομμάτι στη θέση του).

Όταν το παιδί είναι ακόμα μικρό, μπορείτε ν’ αρχίσετε με κάποια παζλ που έχουν ενσφηνώματα και λίγα κομμάτια, ενώ όσο μεγαλώνει μπορεί να παίξει με παζλ που διαθέτουν περισσότερα κομμάτια.

δραστηριότητες λεπτή κινητικότητα

4. Δραστηριότητες προγραφής 

Μία δραστηριότητα που ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα (και εξασκεί τους λεπτούς μύες των χεριών) είναι η ζωγραφική σε συγκεκριμένο χώρο (π.χ. μέσα σ’ έναν κύκλο) ή η αντιγραφή μίας εικόνας. Όταν ακόμα το παιδί είναι μικρό, μπορείτε να ξεκινήσετε μ’ έναν κύβο δραστηριοτήτων ώστε το παιδί να αρχίσει να εξασκείται στην προγραφή με μπίλιες (κάνοντας μικρές και συγκεκριμένες κινήσεις) ή με ένα παιχνίδι που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς στα χέρια.  Όσο μεγαλώνει και λίγο πριν αρχίσει το σχολείο, μπορείτε να δοκιμάσετε κι άλλες ασκήσεις προγραφής όπως το να ενώνει τελείες ή διακεκομμένες γραμμές με το μολύβι ώστε να σχηματίζει ένα γράμμα ή μία εικόνα.

5. Δραστηριότητες εμπνευσμένες από την καθημερινότητα

Όπως αναφέρθηκε, η λεπτή κινητικότητα αφορά στην καθημερινότητα του παιδιού και σε κινήσεις που μπορεί να κάνει για την αυτοεξυπηρέτησή του (όπως το να βάλει το μπουφάν του ή να δέσει τα κορδόνια του). Για να ενισχύσετε αυτό το κομμάτι, αρκεί να δώσετε στο παιδί έναν ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα του σπιτιού (μ’ έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα) όπως το να σας βοηθήσει με το τίναγμα ή το δίπλωμα των ρούχων, να βιδώσει ή να ξεβιδώσει το καπάκι από ένα παγούρι, να ντυθεί και να τακτοποιήσει μόνο του τα ρούχα του ή να ξεφυλλίσει το παραμύθι του. Αν σκέφτεστε την αγορά ενός παιχνιδιού που θα ενισχύσει τη λεπτή του κινητικότητα, προτιμήστε κάτι δημιουργικό που θα περιλαμβάνει πλέξιμο ή κάποιο που θα το εμπνεύσει να δημιουργήσει κατασκευές, να κουνήσει γρανάζια και θα του μάθει βασικές αρχές μηχανικής με δημιουργικό τρόπο, όπως αυτή η 3D παιδική κατασκευή με γρανάζια που βρήκαμε στο tokopeli.gr.

Διαβάστε επίσης: 

Το “Κοπέλι”: Ένα νέο ηλεκτρονικό κατάστημα παιδικών παιχνιδιών!