Post main image

Γράφει η Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Μαρκέλλα Μπαϊρακτάρη*
Η διατροφή μας επηρεάζει και επηρεάζεται από τα πάντα γύρω μας. Αυξομειώσεις βάρους, προβλήματα υγείας, εναλλαγές διάθεσης, έλλειψη ενέργειας, διαταραχές ύπνου, αποτελούν απόρροια των διατροφικών μας επιλογών.

Στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο, οι διατροφικοί μας στόχοι καλό είναι να αποσκοπούν στην ευεξία μας (σωματική και ψυχική). Το μυστικό στην οριοθέτηση και εκπλήρωση στόχων είναι να ξεκινάμε γνωρίζοντας τους πραγματικούς λόγους που θέλουμε την αλλαγή, έχοντας συνειδητοποιήσει τα οφέλη που αυτή θα φέρει στη ζωή μας.
Ξεκινάμε με μικρούς εφικτούς στόχους για να έχουμε σύντομα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που θα μας δώσουνε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Ζητάμε υποστήριξη από το περιβάλλον μας (οικογενειακό, φιλικό, εργασιακό) στην προσπάθεια μας και ακόμη καλύτερα γιατί να μην έχουμε και κάποιους κοινούς στόχους; Για παράδειγμα υπενθυμίζουμε με μηνυματάκια του τύπου: «ήπιες νερό σήμερα;» ο ένας στον άλλο για να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κρατάμε ένα ημερολόγιο με τους στόχους της ημέρας/εβδομάδας/μήνα με κουτάκια για √ επιβράβευσης.

KIDOT tip: Βρείτε και εκτυπώστε το δικό σας healthy plan ώστε να συμπληρώσετε στόχους και να τους κάνετε √ εδώ.

Ας δούμε όμως μερικούς διατροφικούς στόχους για το «ευ ζην» μας:

  • Προγραμματίζω τα γεύματά μου, φτιάχνοντας λίστα με φαγητά που θα μαγειρέψω και τα ψώνια που θα χρειαστεί να κάνω
  • Ξεκινώ τη μέρα μου με ένα πλήρες πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες για ενέργεια, πρωτεΐνες για δύναμη και διάρκεια, το οποίο συνοδεύω με κάτι φρέσκο για βιταμίνες
  • Τρώω τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, δηλαδή 2-3 φρούτα και 1 μερίδα σαλάτα με λαχανικά εποχής
  • Πίνω 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα
  • Διαλέγω υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα (σπιτικά σαντουιτσάκια, ξερά φρούτα, μπάρες δημητριακών, παστέλι, μεριδοποιημένους ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς, ρυζόγαλο)
  • Μαγειρεύω πιο συχνά, πειραματίζομαι στην κουζίνα, μειώνοντας έτσι τις παραγγελίες έτοιμου γρήγορου φαγητού
  • Χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, φέρνω τη φύση στο πιάτο μου (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, σπόροι) για να λαμβάνω πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μου
  • Προτιμώ προϊόντα ολικής άλεσης για τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά , επιλέγω καστανό ρύζι, για να έχω περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή μου
  • Προσθέτω προβιοτικά στη διατροφή μου (αυθεντικό γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλο) για καλύτερο γαστρεντερικό σύστημα, άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλός μας
  • Επιλέγω ποιοτικά λιπαρά, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως ελαιόλαδο, ταχίνι, αβοκάντο, ελιές, ξηρούς καρπούς
  • Ελαττώνω τη ζάχαρη, προτιμώντας μέλι
  • Μετριάζω την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και μηδενίζω την κατανάλωση αναψυκτικών

Πρώτα απ’ όλα μαθαίνω να μετράω
θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή μου διατροφή και όχι θερμίδες.
Εκτός από τη διατροφή, τι; 
  • Ύπνος (επαρκής και ποιοτικός για ανάπλαση ιστών)
  • Άσκηση (καθημερινή χαμηλής έντασης ή 2/3/εβδομάδες υψηλής έντασης)
  • Ψυχική υγεία (χαλαρώνω αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μου)
  • Προληπτικές εξετάσεις-check up (προσέχω την υγεία μου)
Τέλος, θυμάμαι πάντα να σκέφτομαι θετικά και να αγαπώ τον εαυτό μου

*Info
Μαρκέλλα Μπαϊρακτάρη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Διεύθυνση: Μεγ.Αλεξάνδρου 10, Λαγκαδάς.
Τηλέφωνο: 2394026066 & 6944296922
Ιστοσελίδα: Diatrofimou.eu
Social: Facebook & Instagram 

Διαβάστε επίσης: 

Οδηγίες για την διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την Διατροφολόγο Μαρκέλλα Μπαϊρακτάρη