Πολλές γυναίκες συνειδητοποιούν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο πυκνά και λαμπερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω διακυμάνσεων των ορμονών. Ωστόσο, αυτό αλλάζει συχνά μετά τον τοκετό και μερικές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι ξεκινούν να χάνουν μαλλιά ή αυτά γίνονται πιο λεπτά. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό είναι πιθανόν πιο κοινή απ’ ότι νομίζατε. Το 40-50% των γυναικών βιώνουν απώλεια μαλλιών ή αραίωση τους μήνες μετά τον τοκετό. Η πλειοψηφία των γυναικών (88%) που περνά αυτή την πρώτη εμφάνιση τριχόπτωσης 8-16 βδομάδες μετά τον τοκετό καθώς τα επίπεδα των ορμονών επανέρχονται στο φυσιολογικό. Τις περισσότερες φορές επηρεάζει το μπροστινό μέρος του κεφαλιού, αλλά ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν απώλεια μαλλιών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, Η απώλεια μαλλιών μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πολύ συνηθισμένη αλλά αυτό δεν κάνει εύκολη τη διαχείρισή της. Μερικές γυναίκες ομολογούν πως έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση εξαιτίας της αραίωσης των μαλλιών.

Γιατί εμφανίζεται η τριχόπτωση μετά τον τοκετό;

loss os estrogen and progesterone leads to hair loss
via Pixabay/slavoljubovski

Ο λόγος για την τριχόπτωση είναι απλός- ορμονικές διακυμάνσεις. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) εξηγεί ότι τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης είναι υψηλότερα κατά την εγκυμοσύνη, γι’ αυτό πολλές γυναίκες έχουν πιο πυκνά, πιο λαμπερά μαλλιά όσο αναμένουν το μωρό τους. Αλλά τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τον τοκετό, τα επίπεδα ορμονών του σώματος αρχίζουν να επιστρέφουν στα προ της εγκυμοσύνης επίπεδα, γεγονός που, με τη σειρά του, προκαλεί πτώση των μαλλιών.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) εξηγεί ότι ενώ αυτό ονομάζεται τριχόπτωση μετά τον τοκετό ή αλωπεκία, δεν είναι αληθινή τριχόπτωση. Μάλλον, εξηγούν ότι ένα πιο κατάλληλο όνομα είναι το χάσιμο, καθώς το τριχωτό της κεφαλής απλώς ρίχνει την περίσσεια τρίχας που αναπτύχθηκε στην εγκυμοσύνη.

Πόσο διαρκεί η μετά τον τοκετό τριχόπτωση;

hypothyroidism could be to blame for postpartum hair loss
via Pixabay/12019

Μην ανησυχείτε – η τριχόπτωση μετά τον τοκετό δεν είναι μόνιμη. Παρόλο που μπορεί να παρατηρήσετε μια αύξηση της τριχόπτωσης τις πρώτες εβδομάδες και τον μήνα μετά τον τοκετό, το WebMD εξηγεί ότι αυτό συνήθως σταματά ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα μαλλιά σας θα πρέπει να είναι τόσο πυκνά όσο οι ρίζες πριν μείνετε έγκυος.
Ωστόσο, οι νέες τρίχες που φυτρώνουν αφού τα επίπεδα των ορμονών του σώματος επανέλθουν στο φυσιολογικό μπορεί να είναι πιο κοντές από τα υπόλοιπα μαλλιά σας, επομένως μπορεί να εμφανίσετε κάποια ανομοιομορφία.
Το WebMD προσθέτει ότι εάν τα μαλλιά συνεχίσουν να γίνονται πιο λεπτά ή δεν φαίνεται να μεγαλώνουν όπως ήταν πριν από την εγκυμοσύνη μέχρι το μωρό σας να γίνει ενός έτους, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας άλλης κατάστασης υγείας, όπως η αναιμία ή πρόβλημα με τον θυρεοειδή. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με τις πολύδυμες κυήσεις;

Pregnancy Can Make Cushing's Syndrome Worse
Via Flickr @ Céline Vignal

Ενώ η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι εξαιρετικά συχνή, δεν την αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα μετά τον τοκετό. Είναι σπάνιο, αλλά πιθανό να εμφανιστεί απώλεια μαλλιών με μια εγκυμοσύνη και όχι με μια άλλη. Ωστόσο, είναι εσφαλμένη υπόθεση ότι οι πολύδυμες κυήσεις μπορεί να επιδεινώσουν την τριχόπτωση μετά τον τοκετό ή να αυξήσουν τον κίνδυνο της.
Η εμφάνιση πολύδυμων κυήσεων δεν επηρεάζει την τριχόπτωση μετά τον τοκετό.
Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει γενετικά προβλήματα τριχόπτωσης στις γυναίκες – συμπεριλαμβανομένης της γυναικείας φαλάκρας, η οποία εμφανίζεται όταν τα μαλλιά αρχίζουν να αραιώνουν στο πάνω και στο μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Ο David Salinger, διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Τριχολόγων δήλωσε ότι τέτοια γενετικά προβλήματα τριχόπτωσης μπορεί να επιδεινωθούν από πολύδυμες κυήσεις.

Τρόποι καταπολέμησης της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό

τριχόπτωση μετά τη γέννα
via Pexels/ Karolina Grabowska

Είναι φυσιολογικό να σας λείπουν τα πυκνά, λαμπερά μαλλιά που είχατε στην εγκυμοσύνη, ειδικά όταν αρχίζετε να βλέπετε τη διαφορά στις τούφες σας λόγω της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δοκιμάσετε να μειώσετε την τριχόπτώση και να βελτιώσετε την όψη, την αίσθηση και την υφή των μαλλιών σας, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Προσέξτε τι τρώτε

Η μη ισορροπημένη διατροφή, σίγουρα συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών. Η Healthline εξηγεί ότι η ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, η βιοτίνη, οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες A, C, D και E μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών και να τα κάνουν πιο λεπτά.
Διασφαλίστε ότι λαμβάνετε τις κατάλληλες βιταμίνες και μέταλλα για να βελτιώσετε την υγεία των μαλλιών. Μπορείτε να εντάξετε τα ακόλουθα τρόφιμα στη διατροφή σας:

 • Ξηροί Καρποί
 • Αυγά
 • Κρέας
 • Φασόλια
 • Σπόροι
 • Γαρίδα
 • Μούρα
 • Σπανάκι
 • Στρείδια
 • Σόγια
 • Λιπαρά ψάρια
 • Αβοκάντο
 • Γλυκιές πιπεριές
 • Γλυκοπατάτες

Εφόσον είναι δυνατόν απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να κάνετε ένα διατροφικό τεστ ή εξετάσεις μετά τον τοκετό για να δείτε ποια στοιχεία και μέταλλα σας λείπουν για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα πώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

Σκεφτείτε να πάρετε συμπληρώματα

Ένας άλλος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τις σωστές βιταμίνες και μέταλλα για να διασφαλίσετε υγιή μαλλιά είναι να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής. Η Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης προτείνει τη λήψη των παρακάτω συμπληρωμάτων μετά τον τοκετό:

 • Σίδηρος
 • Ψευδάργυρος
 • Βιοτίνη (Β7)
 • Βιταμίνη Β
 • Βιταμίνη C
 • Βιταμίνη Ε

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα, σας συνιστούμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να καθορίσετε ποιοι είναι οι κατάλληλοι τύποι που πρέπει να λαμβάνετε, δεδομένων των συγκεκριμένων αναγκών σας.

Μειώστε τα επίπεδα του στρες

Το να καλωσορίσετε ένα νέο μωρό είναι μια στρεσογόνα περίοδος, ειδικά αν είχατε μια δύσκολη εγκυμοσύνη, τοκετό ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην προσωπική σας ζωή. Ωστόσο, η έρευνα έχει βρει ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορούν να συμβάλουν στην τριχόπτωση και να εμποδίσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας και αυτό που λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην λειτουργεί για άλλους. Αλλά μερικοί τρόποι για να μειώσετε το άγχος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Άσκηση
 • Χόμπι
 • Ημερολόγιο
 • Διαλογισμός

Δοκιμάστε τοπικές θεραπείες

Πιθανότατα δεν θα σας προταθεί να δοκιμάσετε μια τοπική θεραπεία για τη φυσιολογική τριχόπτωση μετά τον τοκετό, η οποία υποχωρεί από μόνη της καθώς τα επίπεδα ορμονών του σώματος επανέρχονται στο φυσιολογικό. Αλλά σε σπάνιες εξαιρέσεις όπου τα μαλλιά συνεχίζουν να πέφτουν, μπορεί να σας προταθεί να δοκιμάσετε μια τοπική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Καστορέλαιο: Οι άνθρωποι έχουν ορκιστεί εδώ και αιώνες ότι το καστορέλαιο βοηθάει την ανάπτυξη των μαλλιών, γι’ αυτό σκεφτείτε να το εφαρμόσετε στη διατροφή σας εάν θέλετε να έχετε πιο πλούσια μαλλιά.
Τοπικά κορτικοστεροειδή: αυτά διατίθενται σε μη συνταγογραφούμενες και συνταγογραφούμενες μορφές και χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη θεραπεία της αλωπεκίας (απώλεια μαλλιών που προκαλείται από αυτοάνοση νόσο).
Τοπική Μινοξιδίλη: αυτή είναι μια θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή διαθέσιμη σε πολλές μορφές, όπως κρέμες, σπρέι και αφροί. Θα πρέπει να εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα μόνο στο τριχωτό της κεφαλής και/ή στα φρύδια, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις μήνες για να φανούν.
Θυμηθείτε, η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι πολύ συχνή και συχνά υποχωρεί μόνη της μέσα στον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τριχόπτωση μετά τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων καταπολέμησής της και προώθησης υγιέστερων, πυκνότερων μαλλιών, σας προτρέπουμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Πηγή: Babygaga