Post main image

Μία νέα μαμά θεωρεί πολύτιμη τη βοήθεια αλλά και την παρέα άλλων μαμάδων, καθώς μπορεί πιο εύκολα να μοιραστεί μαζί τους εμπειρίες, απορίες αλλά και έγνοιες. Γκρουπ μαμάδων, μαμάδες από το παιδικό ή το σχολείο του παιδιού είναι μερικές μόνο αφορμές ώστε να μην νιώθετε μοναξιά  και να πάρετε δύναμη, θάρρος και υποστήριξη από γυναίκες που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια φάση μ’ εσάς. Σε κάποιες, ωστόσο, περιπτώσεις υπάρχουν και οι… τοξικές μαμάδες που κάνουν κακό παρά καλό. Πώς θα ξεχωρίσετε μία τοξική μαμά και πώς θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε; 

Είναι επικριτική με όλα 

Σε όλες τις συζητήσεις περί θηλασμού, πειθαρχίας, εξόδων γίνεται επικριτική και τονίζει για το πώς εκείνη τα έκανε όλα διαφορετικά. Συνήθως, τα γνωρίζει όλα, γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ΚΑΘΕ γονιός στο παιδί του και τις περισσότερες φορές σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκής ως μαμά. Σε αυτή την περίπτωση, η συμβουλή είναι να μην επηρεάζεστε. Κάθε παιδί είναι εντελώς διαφορετικό και κάθε οικογένεια λειτουργεί με βάση τις δικές της ανάγκες. Προσπαθήστε να σκεφτείτε όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε περήφανη ως μαμά και επικεντρωθείτε σ’ αυτά. 

Γκρινιάζει συχνά (πολύ) 

Γκρινιάζει επειδή δεν κοιμάται, επειδή το παιδί γκρινιάζει, επειδή βρέχει, επειδή… Είναι απόλυτα κατανοητό ειδικά για τις νέες μαμάδες να θέλουν κάπου να πουν τον πόνο τους και να νιώσουν παρηγοριά. Ωστόσο, κάθε νέα μαμά χρειάζεται στήριξη και θετικότητα.  Ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι να εκφράσετε την συμπαράσταση σας και να αλλάξετε θέμα. Άλλωστε, όσοι παραπονιούνται σπάνια ζητούν συμβουλή ή μία λύση. Επίσης, βοηθά πολύ η ειλικρίνεια. Εξηγήστε της ότι με το να παραπονιέστε συνέχεια, πέφτετε ψυχολογικά και οι δύο και προτείνετε της να κάνετε μαζί κάτι που σας ευχαριστεί. 

Σας εκμεταλλεύεται 

Είναι εκείνη που ζητά πάντα να πάρετε και το δικό της παιδί από την προπόνηση μαζί με το δικό σας, είναι εκείνη που προτιμά να έρχεται στο δικό σας σπίτι για παιχνίδι (πολλές φορές αφήνοντας το παιδί σε εσάς για να κάνει τις δουλειές της). Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό είναι απόλυτα θεμιτό και σίγουρα όλες οι μαμάδες θέλουν βοήθεια στο ήδη επιβαρυμένο τους πρόγραμμα ωστόσο μία μη τοξική μαμά ξεχωρίζει καθώς είναι κι εκείνη πρόθυμη να βοηθήσει με τη σειρά της και εσάς. Μπορεί κι εσείς κάποια στιγμή να χρειαστείτε τη βοήθεια της κι εκείνη θα πρέπει να το ανταποδώσει. 

Λειτουργεί μόνο με βάση το συμφέρον της 

Θα σας ζητήσει χρήματα, θα σας ζητήσει ν’ αγοράσετε κάτι που έφτιαξε, θα ασκήσει συναισθηματική πίεση ώστε να σας πείσει για οποιαδήποτε χάρη. Σ’ αυτή την περίπτωση καλό είναι να κρατάτε αποστάσεις και να αρχίσετε να αρνείστε ευγενικά όλα όσα σας φέρνουν σε δύσκολη θέση. 
Πολλές φορές είναι να δύσκολο ν’ αποφύγετε μία τοξική μαμά (ειδικά αν τα παιδιά σας κάνουν κολλητή παρέα). Ωστόσο, μπορείτε να θέσετε τα όρια σας ώστε να μην νιώθετε άβολα κάθε φορά που την συναντάτε. Επίσης, αν μια παρέα μαμάδων σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνετε τα παιδιά σας, απλώς απομακρυνθείτε. Αν κάποιος οφείλει να κατανοήσει το άγχος, τις ερωτήσεις και τις έγνοιες της μητρότητας αυτή είναι μία μαμά. Αν δεν μπορεί να σας προσφέρει στήριξη και αποδοχή, τότε καλύτερα να βρείτε νέα παρέα. 

 Διαβάστε επίσης: 

Οι ατάκες που όλες οι μαμάδες έχουν πει έστω και μία φορά!