Post main image

Γράφει η Body and menstrual awareness practitioner Μάρα Λυτροκάπη, https://maralytrokapi.com/
Η παράδοση της σοφής γυναίκας βασίζεται στη θρέψη, μία βασική διαδικασία που γενικά την παίρνουμε ως δεδομένη και δεν θεωρείται άξια πολλής προσοχής.
Η θρέψη που δίνεται μέσω του θηλάσματος, της συγκομιδής και της προετοιμασίας της τροφής κρατιέται στο υπόβαθρο από τους ανθρωπολόγους, οι οποίοι ενθουσιάζονται από το περιστασιακό εντυπωσιακό κυνήγι. Οι σοφές γυναίκες θρέφουν με αόρατους τρόπους, βοηθώντας τους άλλους να ενδυναμώσουν τους εαυτούς τους χωρίς να λένε , “ Κοίτα με που σε θεραπεύω. Κοίτα με που σου διδάσκω!” Αλλά λένε “ Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να θυμηθείς τη δύναμή σου, όχι για να επιδείξω τη δική μου.”
Η σοφία της παράδοσης της σοφής γυναίκας βρίσκεται μέσα στην κάθε θηλυκή πλευρά του καθένα μας. Βρίσκεται μέσα σου και μπορεί να έρθει στη ζωή μέσα από σένα.
Στην παράδοση της σοφής γυναίκας, η υγεία/ ολότητα/ ενότητα, έρχεται όταν προσθέτεις μέσω της θρέψης. Προβλήματα, πόνοι, αρρώστιες, και ασθένειες δεν επιδιορθώνονται ή γιατρεύονται , ή ακόμα ακόμα έρχονται σε ισορροπία, αλλά τιμώνται, υποστηρίζονται, είναι σεβαστά για την αλήθεια τους, θρέφονται και προσθέτονται στην αλήθεια του ανθρώπου ολόκληρου. Η θρέψη μας βοηθά να ενσωματώσουμε όλες μας τις εμπειρίες. Κάθε πρόβλημα αναγνωρίζεται ως ένα επιπλέον βήμα προς τη μεταμόρφωση και την εξέλιξη.
Η θρέψη παροτρύνει τη διεύρυνση και την ανάπτυξη. Η θρέψη συμπεριλαμβάνει. Η θρέψη υποστηρίζει κάθε οντότητα ως μοναδική, ολόκληρη και ιερή. Θρέφοντας τα προβλήματά μας ενθαρρύνουμε την αγάπη προς όλα τα κομμάτια του εαυτού μας.
Γινόμαστε ολόκληροι, και αυθεντικοί, και όχι το φτιαγμένο, θεραπευμένο, ισορροπημένο άτομο που υποθέτουμε ότι πρέπει να είμαστε.
Η παράδοση της σοφής γυναίκας βλέπει τα πάντα ως θρεπτικά. Η θρέψη εξασφαλίζει τη ζωή.  Η υγεία είναι αποτέλεσμα της θρέψης.
Και τι γίνεται με την αποτοξίνωση; Tι γίνεται με τις τοξίνες; Πώς μπορούμε να είμαστε υγιείς και χαρούμενοι αν είμαστε γεμάτοι σκουπίδια; Δεν πρέπει να καθαρίσουμε το συκώτι; Δεν πρέπει να καθαρίσουμε το αίμα; Θρέψτε τα νέα κύτταρα καλύτερα, λέει η παράδοση της σοφής γυναίκας , και τα παλιά κύτταρα και άλλα απόβλητα θα απομακρυνθούν εύκολα. Το ήπαρ αντικαθίσταται, κάθε κύτταρο του, σε έξι εβδομάδες. Θρέψτε το κάθε νέο κύτταρο του συκωτιού με τον καλύτερο τρόπο και εκείνο θα καθαρίσει το αίμα. Τα νεφρά αντικαθίστανται, κάθε κύτταρο, σε ένα μήνα. Θρέψτε κάθε νέο κύτταρο με τον καλύτερο τρόπο και αφήστε τα ν να καθαρίσουν το αίμα. Ο ίδιος ο όγκος αίματος αντικαθίσταται, κάθε κύτταρο, σε τρεις εβδομάδες. Τι καθαρότερο αίμα από τα νέα και βέλτιστα θρεπτικά κύτταρα;
Επίλεξε τη βέλτιστη θρέψη, όπως την καταλαβαίνουν οι σοφές γυναίκες μέσα στους αιώνες και σύντομα κάθε κύτταρο του σώματός είναι υγιές και ολόκληρο: το νευρικό σύστημα λειτουργεί πιο ομαλά, το ορμονικό πιο ομοιόμορφα, το ήπαρ και τα νεφρά είναι πιο αποτελεσματικά, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι καλύτερα οργανωμένο και το πεπτικό  κάνει καλύτερη χρήση όλων των διαθέσιμων τροφών.
Κύτταρο προς κύτταρο, αντικαθιστάς τον εαυτό σου. Σκέψη με σκέψη, δημιουργείς τον εαυτό σου. Θρέψε τον εαυτό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με υγεία/ ολότητα/ ενότητα, για να δημιουργήσεις, υγιή/ ολόκληρα/ενωμένα κύτταρα. Δημιούργησε “ καλή υγεία” όχι με την έννοια της απουσίας του πόνου και των προβλημάτων, όχι με την ανοσία σε όλα τα βακτήρια, τους ιούς, τα μικρόβια, τις απάτες, τις  απογοητεύσεις, αλλά με την αντοχή και την εύνοια του να βρεις αυτό το επιπλέον βήμα κάθε προβλήματος, να βρεις το δώρο που φέρνει μαζί του ο πόνος.
Κάθε πρόβλημα, κάθε πόνος, αναπηρία, αρρώστια, κατανοούνται, στο δρόμο της σοφής γυναίκας, ως μία τρύπα για την είσοδο της ολότητας, ένα πέρασμα για την άφιξη ενός συμμάχου.  Ενός συμμάχου που ανοίγει τις πόρτες της μεταμόρφωσης, που μπορεί να σε προστατεύσει, που σου φέρνει δώρα, που επιστρέφει τα κομμάτια που σου λείπουν. Ενός συμμάχου που σε οδηγεί προς την ενσωμάτωση/ολοκλήρωση, μέσα από την διάλυση/ αποσύνθεση. Ενός συμμάχου της ολότητας, που αποδέχεται όλα σου τα κομμάτια, που σου υπενθυμίζει τη θνητότητά σου και την αθανασία σου.
H αντίσταση σφίγγει τους μυς, προκαλεί πόνο, προκαταλαμβάνει τη σκέψη και προκαλεί απομόνωση.
Ευέλικτη, εύκαμπτη και συνεχώς μεταβαλλόμενη: αυτό, λέει η παράδοση της σοφής γυναίκας, είναι η υγεία.
Η παράδοση της σοφής γυναίκας μας ζητά να θρέψουμε όλα τα κομμάτια του εαυτού μας. Ανησυχούμε πως αν θρέψουμε τα “κακά” κομμάτια μας (κακό παιδί, κακός γονέας, κακός εραστής, κακός φίλος, κακός άνθρωπος) θα χάσουμε τα καλά μας κομμάτια. Έχουμε συνηθίσει στην οπτική καλό/κακό, όπου κάποιος είναι ή καλός ή κακός, ή υγιής ή άρρωστος.
Στο δρόμο της σοφής γυναίκας είμαστε καλοί και κακοί ταυτόχρονα. Βρίσκουμε χαμένα κομμάτια του εαυτού μας όταν ζητάμε να δούμε τα δώρα, που έχουν μεταμφιεστεί ως προβλήματα.
Μπορεί να ανακαλύψουμε το κακό παιδί, το οποίο είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πραγματικού παιδιού. Ακολουθώντας το δρόμο της σοφής γυναίκας, θρέφουμε το κακό παιδί. Το θρέφουμε, ακούγοντας τις ανάγκες του παιδιού και απαντώντας σε αυτές. Το θρέφουμε, επιτρέποντας, παρέχοντας χρόνο για επικοινωνία. Και ως αποτέλεσμα βρίσκουμε τους εαυτούς μας πιο ολόκληρους, πιο ζωντανούς, πιο χαρούμενους, όχι κακούς (όπως φοβόμασταν).
Στην παράδοση της σοφής γυναίκας είμαστε ταυτόχρονα  ζωντανοί και νεκροί. Κάθε δευτερόλεπτο ένα εκατομμύριο νέα κύτταρα σε κάθε έναν από εμάς έρχονται στη ζωή. Κάθε δευτερόλεπτο ένα εκατομμύριο κύτταρα περισσότερο, πεθαίνουν.
Εισπνέοντας δημιουργούμαστε και ζούμε. Εκπνέοντας λήγουμε και πεθαίνουμε. Ο θάνατός μας δίνει ζωή σε άλλους. Ο θάνατος άλλων (φυτά, ζώα) δίνει ζωή σε εμάς. Τώρα σε τρώω εγώ. Τώρα με τρως εσύ.

Την επόμενη φορά που έχεις να κάνεις μια επιλογή ανάμεσα σε δυο ή παραπάνω πράγματα, δοκίμασε αυτό: άλλαξε το “ή” σε “και” και κοίτα την απόφασή σου από ένα μέρος που συμπεριλαμβάνει. Επίτρεψε να αναδυθούν νέες προοπτικές.

Στην παράδοση της σοφής γυναίκας, η καλύτερη δυνατή θρέψη ενθαρρύνει και υποστηρίζει την ενότητα, την ολότητα, την ευελιξία, τη ζωτικότητα, τη μοναδικότητα, την οικειότητα, την ευαισθησία, την αυτο-αποδοχή, την ενσωμάτωση, την αυθεντικότητα, την υπευθυνότητα, τη δημιουργικότητα, τη συμπόνια, παρέχοντας σωματική, συναισθηματική και πνευματική τροφή.
Η καλύτερη δυνατή θρέψη χρειάζεται για να συντηρήσει την προσωπική, πολιτιστική και πλανητική εξέλιξη. Η καλύτερη δυνατή θρέψη χρειάζεται για να σου δώσει κουράγιο και δύναμη να αποδεχθείς τη δική σου μοναδική υγεία/ολότητα/ ενότητα.
Η ίαση και η αλλαγή πραγματοποιούνται καλύτερα παρέχοντας θρέψη. Η σοφή γυναίκα κοιτάζει τα πάντα από την άποψη της θρέψης. Πώς μπορεί να γίνει προσβάσιμη ή πιο επιθυμητή, αυτήν τη στιγμή, η καλύτερη δυνατή θρέψη; Ποια θρέψη υποστηρίζει καλύτερα την οικογένεια, την κοινότητα και ολόκληρο τον πλανήτη;

Από που την παίρνουμε λοιπόν αυτήν την ιδανική θρέψη;

Ξεκίνα, με το να εκτιμήσεις τη μοναδικότητά σου, λέει η σοφή γυναίκα. Συνένωσε τον εαυτό σου με το πρόβλημά σου αντί να το πολεμάς. Κάνε τον εαυτό σου διαθέσιμο να δεχθεί τα δώρα των προβλημάτων σου. Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα προβλήματά σου, Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου για τα προβλήματα των άλλων. Σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου. Συνειδητοποίησε  πως αρνούμενη οποιοδήποτε κομμάτι του εαυτού σου απορρίπτεις τον εαυτό σου ολόκληρο.
Δεν υπάρχει πόνος στην καρδιά, αλλά το σπάσιμο των εμποδίων στην αγάπη είναι που πονάει. Καθώς ακολουθούμε το δρόμο της σοφής γυναίκας, παραδίδουμε τα εμπόδια μας στην αγάπη του εαυτού μας. Όταν καθόμαστε σε κύκλο τρεφόμαστε. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μία διαφορετική κατάσταση υγείας από το να καθόμαστε συνέχεια σε σειρές. Το να ονειροπολούμε είναι θρεπτικό στοιχείο και δημιουργεί μία διαφορετική κατάσταση υγείας από τη συνεχή χρήση της λογικής.
Όλοι φέρουμε τη σοφή γυναίκα μέσα μας αρκεί να την αφουγκραστούμε. Χωρίς να έχει συγκεκριμένο στόχο, συντονισμένη με την αλήθεια, με την ομορφιά, με τη χαρά και την ολότητα, η σοφή γυναίκα δεν κάνει τίποτα. Είναι ευαίσθητη, παρούσα με όλες τις αισθήσεις της. Χωρίς να έχει κανόνες να διδάξει, ηθικά διδάγματα να κηρύξει, η σοφή γυναίκα είναι σιωπηλή. Είναι γεμάτη μέσα στη σιωπή της. Είναι άδεια μέσα στη σιωπή της. Η έκφρασή της είναι ξεκάθαρη. Είναι ερωτευμένη. Η δύναμή της είναι  ξεκάθαρη. Δεν αυτο-προβάλλεται. Δεν υπάρχουν θεραπείες, δεν υπάρχουν θεραπευτές και κανόνες στην παράδοση της σοφής γυναίκας. Υπάρχουν οι ερωτήσεις που οδηγούν στη μεταμόρφωση:

“ Ποια είναι η υγεία/ενότητα/ολότητα εδώ; Πώς μπορεί να τραφεί;”

-Σύνθεση και μετάφραση αποσπασμάτων από το βιβλίο “ Healing Wise” της Susun S. Weed.-
Φώτο: (A) Πήλινο γυναικείο ειδώλιο, Ποντοκώμη Κοζάνης, Μέση Νεολιθική Περίοδος. Πηγή: www.lifo.gr
(B) Πήλινο κεραμικό γυναικείο ειδώλιο, Φωτογραφία που παρέχεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Γ. Φαφαλής
(Γ) Πήλινο κεραμικό γυναικείο ειδώλιο, Φωτογραφία που παρέχεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Γ. Φαφαλής