Post main image
Το ποσό που ξοδεύουν οι νέοι γονείς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού!

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ από τον Ιούνιο του 2019, ο παγκόσμιος ρυθμός γονιμότητας ανέρχεται σε 2,5 παιδιά ανά γυναίκα. Αν και η αύξηση του πληθυσμού μειώνεται από τη δεκαετία του 1990, περίπου 140 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η άφιξη ενός παιδιού αυξάνει σημαντικά τα οικογενειακά έξοδα. Εκτός από τα περιοδικά έξοδα για φαγητό, ρούχα και πάνες, το μωρό απαιτεί άλλα, πιο ακριβά αντικείμενα, όπως μια κούνια, κάθισμα αυτοκινήτου, ένα καροτσάκι και πολλά άλλα.Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο η μελλοντική μητέρα να αλλάξει την γκαρνταρόμπα της. Το μέσο κόστος των βασικών ρούχων εγκυμοσύνης ανέρχεται σε περίπου €490. Το πακέτο που περιλαμβάνει επιπλέον αξεσουάρ, όπως μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή Doppler εμβρύου Baby Sound, κοστίζει κατά προσέγγιση €735.

Η βαλίτσα μαιευτηρίου η οποία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για τη μαμά και το νεογέννητο μωρό κοστίζει περίπου €80. Αυτές οι βαλίτσες μπορούν να ετοιμαστούν από την ίδια τη μαμά ή να αγοραστούν έτοιμες.

Η προετοιμασία ενός σπιτιού για καινούργιο μέλος της οικογένειας απαιτεί αρκετά έξοδα. Κούνια με στρώμα, πάπλωμα, σεντόνια, αλλαξιέρα, καρεκλάκι μωρού, μπανιέρα, αξεσουάρ βρεφικής φροντίδας, ασφάλειες γωνίας και πρίζας – όλα αυτά κοστίζουν περίπου €475. Αν θέλουμε να προσθέσουμε ενδοεπικοινωνία, ηλεκτρική κούνια, ηλεκτρικό θήλαστρο, έξυπνη ζυγαριά. θερμαντήρα μπουκαλιών και άλλα αξεσουάρ εξοπλισμού το πακέτο κοστίζει περίπου €1.578.

Η ασφαλής μεταφορά του μωρού μπορεί να μας κοστίσει έως και €1.500. Ένα καροτσάκι μεσαίας κατηγορίας 2 σε 1 με ένα κάθισμα αυτοκινήτου κοστίζει περίπου €1.000. Ένα καρότσι υψηλής ποιότητας μπορεί να μας στοιχίσει €1.500.

Τα περισσότερα από τα έξοδα στην κατηγορία προϊόντα φροντίδας είναι οι πάνες μιας χρήσης. Αυτή η εφεύρεση από τη δεκαετία του 1950 διευκολύνει τη ζωή των γονέων, αλλά εξαντλεί επίσης τα πορτοφόλια τους. Η ετήσια προμήθεια καλλυντικών, προϊόντων καθαρισμού κ.ά. ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις οικονομικές δυνατότητές σας, θα κοστίζει από €3.726 έως €6.095.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά αποκλειστικό θηλασμό κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους. Ως εκ τούτου κάθε συμπληρωματικό φαγητό πρέπει να εισάγεται το νωρίτερο μετά το πρώτο εξάμηνο της ζωής. Το κόστος διατροφής σε αυτήν την περίοδο ανέρχεται σε €538, και €645 σε premium μάρκες.

Είναι πολύ δύσκολα να αντισταθούμε στον πειρασμό να αγοράσουμε ένα χαριτωμένο καπελάκι, μπλουζάκι ή βρεφικό φορμάκι για το μωρό μας. Ωστόσο, με μια λογική προσέγγιση και έξυπνες αγορές μπορούμε να ξοδέψουμε μόνο €249 για όλο το χρόνο. Οι γονείς που παραδίδονται στον πειρασμό μπορούν να ξοδέψουν περίπου €441.Το κόστος των απαραίτητων προϊόντων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και το πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού ανέρχεται σε €3.726 το βασικό πακέτο ή €6.095 για premium επιλογές.

ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα παιδί;ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ

Σύμφωνα με το ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε €1.153,57. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του βασικού πακέτου ισούται με το μισθό των 4,1 μηνών.

Συγκριτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία το ίδιο σετ ισοδυναμεί με μισθό μόνο ενός μήνα. Στην πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι μελλοντικοί γονείς στη Λευκορωσία και Ουκρανία, η οποίοι πρέπει να ξοδέψουν 8,0 και 9,1 των μηνιαίων μισθών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει επίδομα παιδιού, το οποίο διευκολύνει τη ζωή πολλών οικογενειών. Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, αριθμό τέκνων και γονέων.

Δείτε ακόμα:

Επίδομα γέννας: Ποιοι οι δικαιούχοι των 2.000 ευρώ